Prehrambena kultura jednog naroda zavisi od mnoštva faktora. Javna je tajna da su Srbi veliki mesojedi. Sa tim se susretne svaki stranac kada  umesto pljeskavice traži samo priloge da ne bi utihnuo od gladi. Možda količinska upotreba mesa u Srbiji zaista hoda na granici bizarnog, ali da li je neobično naspram poslastica drugih kultura?

Krvavi recepti

Krvavi biftek i krvavica – poznato i isprobano u domaćoj kuhinji, ali da li ste čuli za krvave palačinke, čorbe, pudinge…? Začuđujuće ili ne, upotreba životinjske krvi u ishrani Evropljana naglo raste. Naučnici su dokazali da jaja i krv imaju isti proteinski sastav, stoga krv dođe kao dobra zamena za “vezivo” u pripremanju jela. Osim proteinskih pogodnosti, osobenost brzog zgrušavanja koristi se za zgušćavanje umaka. Stoga krv nalazi veliku primenu i u pripremanju krvave čorbe, supe, gulaša. U Švedskoj se na primer pravi supa od guščije krvi specijalno za dan Svetog Martina.

Krvave palačinke

A sada dolazimo do jedne včeste skandinavske poslastice, za koju smo vam pripremili i recept – krvave palačinke! Izgledaju kao da su obogaćene nekom crnom norveškom čokoladom, njam…

400 ml krvi, 400 ml mleka, 400 gr ječmenog brašna (ili pšeničnog), 1 jaje, 1 kašičica melase – tamnog sirupa (nije obavezno). Zatim so, 50 gr putera,  kašičica belog bibera i kašičica mažurana (nije obavezno). Napomena: kada pripremite smesu, ostavite je pokrivenu da odstoji 30 minuta pre pečenja.

Sledeća poslastica kod Škotlanđana, Britanaca, Iraca, Šveđana jeste krvavi (crni) puding! Naime, napravi se smesa od krvi i željenog mesa u kombinaciji sa raznim začinima koja se potom prekrije pohom i prži na vrelom ulju.Šveđani, pravi vampirčići, osim što jedu sve navedene specijalitete (ne smemo zaboraviti i krvave njoke!) vole i da umaču hleb u krv, zatim da ga  zapeku i jedu sa svinjetinom.

Međutim, osim Evropljana veliku upotrebu krvi broje i zemlje kao što su Koreja, Kina, Filipini, Laos i Tajland gde će vas ljupko poslužiti krvavim kolačima.

 

Kao što se da primetiti, u izvesnim zemljama konzumiranje krvi u ishrani daleko je od tabua. Vremenom je krv postala glavni sastojak mnogih specijaliteta kao posledica raznoraznih verovanja i običaja. U Irskoj se do 19. veka topla sveža krv tek zaklane koze mešala sa maslacem i začinima kao jelo pogodno za imunitet. S druge strane, krv u ishrani bila je i plod savremenih naučnih istraživanja.

Ono što je naše pitanje za vas … Da li biste nešto od ovoga probali?


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , , , ,