Egipatska mitologija je jedna od mitologija koja se zasniva na totemizmu, odnosno verovanju u svete životinje. Karakterišu je božanstva s ljudskim telom i glavom životinje, ali postoje i izuzeci. Jedna od glavnih karakteristika religije drevnog Egipta jeste verovanje u zagrobni život, čemu svedoči veliki broj pronađenih grobnica, među kojima su najveće piramide, a zatim veliki broj mumija, statua, ali i brojna božanstva povezana sa zagrobnim životom. Većina bogova ima ankh, sveti znak života.

Egipatski bogovi su personifikacija prirode koja se nalazila oko stanovnika starog Egipta. Sve pojave koje nisu razumeli pripisali su bogovima. Vremenom se razvila kompleksna mitologija u kojoj su bogovi imali glavnu ulogu. Mi ćemo vas upoznati sa 5 manje poznatih egipatskih bogova koji još uvek deluju prilično zastrašujuće. 

Am-Heh

Egipatski podzemni svet je zaista bio jedno zastrašujuće mesto. Čovek sa glavom izopačenog lovačkog psa, Am-Heh se svojim izgledom savršeno uklapao u sablasnu sliku pakla. Njegovo ime znači “proždrljivac miliona” i odgovarao je samo Atumu, ocu svih bogova. Nijedan drugi bog ne bi mogao da ga spreči da vas pojede!

Maftet

Maftet se smatra ranim božanstvom i obično je opisivana kao mačka, odnosno, kao žena sa glavom geparda. Maftet je bila personifikacija pravde, ali i zaštitnica od otrovnih životinja, poput zmija i škorpija. Ime joj znači “ona koja brzo trči”.

Bila je usko povezivana sa izvršenjima, odnosno egzekucijama, te je niste viđali samo kada vas je oslobađala od zmija. U nekim opisima, prikazivana je kao mačka koja je bila deo dželatskog osoblja i sudila je ljudima u Duatu (deo svemira gde odlaze mrtvi). Ukoliko ste imali tu nesreću da budete faraonov neprijatelj, verovalo se da biste u zagrobnom životu bili obezglavljeni Maftetinom šapom.

Šezmu

Šezmu (Šizmu) je predstavljao niže božanstvo i smatran je bogom egzekucije, klanja, krvoprolića, krvi i vina. Iako na prvi utisak vino i nema neke preterane veze sa prethodno navedenim stvarima, verovalo se da je Šezmu odstranjivao glave prestupnika i ubacivao ih u vinsku presu kako bi pravio vino specifičnog ukusa. Tim vinom je želeo dobrodošlicu u zagrobni život svim pravedno umrlim ljudima.

Shezmu bog

Shezmu

Amut

Amut, obožavateljka mrtvih, još jedno je mitsko biće koje niste želeli da sretnete u zagrobnom životu. Više je izazivala strah nego što je bila predmet obožavanja. Amut je, zapravo, bila demon, sastavljena od delova velikih životinja, koje su mogle da ugroze i pojedu antičkog čoveka: imala je glavu krokodila, prednji deo tela lava, a zadnji deo nilskog konja.

U egipatskoj mitologiji, ulazak u podzemni svet je podrazumevao i odstranjivanje određenih vitalnih organa iz tela umrle osobe. Nakon smrti, bog Anubis je merio i upoređivao te organe (u ovom konkretnom slučaju srce preminulog) sa perom boginje Maa, oličenjem istine, pravde i kosmičkog reda. Ukoliko je, kojim slučajem, srce bilo teže od pera, proglašavano je “nečistim” i davano je Amut da ga pojede, osuđujući pokojnikovu dušu na večni nemir i lutanje.

Amut boginja

Amut

Mizis (Mahes)

Sin mnogo poznatijih bogova Basta i Raa, Mizis je predstavljao božanstvo koje je dovođeno u vezu sa ratom i vremenom, dvema stvarima koje su drastično mogle da pođu po zlu. Voleo je da se hrani ratnim zarobljenicima. Osveta neprijateljima jedna je od glavnih odlika većine najstrašnijih egipatskih bogova.

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

🖊️ Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: