„Kakva ti je krvna grupa takav ti je život“ je mudrost japanskog oca Takeđija Furukave. Ne znam je li nekome stvarno bio otac, ali ga je Masahiko Nomi uzeo za duhovnog oca. Sedamdesetih godina je buknulo predanje o povezanosti tipa ličnosti sa krvnom grupom. Dan danas, ona je kod braće Japanaca kao horoskop. Krvna grupa je vrlo bitna za čoveka, a braća Japanci su čak učinili zanimljivim znanje o životnim slovima.

Nikada naučno nije potvrđena povezanost krvne grupe i ličnosti. Takeđi Furukava je 1927. objavio studiju u kojoj je ispitivao povezanost ljudskih osobina i njihove krvne grupe. Za postavljanje ove teorije, koristio je 10 do 20 ljudi, a to baš i nije dovoljno za uopštavanje na sve ljude. Iako se šira javnost zajedno sa zvaničnim državnim službama zainteresovala za Furukavinu teoriju, tokom tridesetih godina prošlog veka je interes potpuno opao. Teorija ličnosti po krvnim grupama oživela pod rukama Masahika Nomija. Serija knjiga i istraživanja je pokušao da dokaže da postoji veza. Međutim, kao novinar je imao nula kredibiliteta za ovakve studije. Pored toga, metod, načini ispitivanja i utvrđivanja veza su, po rečima japanskih psihologa, veoma sumnjivi.

Bez obzira na to da li su Furukava i Nomi u pravu, ova povezanost se i danas ispituje. Tačni rezultati još nisu objavljeni. Međutim, neke činjenice su i potvrđene. Na primer, ispitivanjem moždanih talasa je utvrđeno da je nulta grupa najotpornija na stres. Popularnost ove teorije najveća je u Japanu, iako u svakoj kulturi postoje određene osobine koje se povezuju sa krvnom grupom. U zemlji izlazećeg sunca se čak u biografijama poznatih nalaze podaci o njihovim krvnim grupama, kao i koji se savršen partner za vas u skladu sa vašom krvnom grupom. Evo šta kaže teorija:

Nulta krvna grupa

Za pripadnike ove grupe se kaže da su sigurni, samouvereni, samoopredeljeni. Takođe bi trebalo da su vrlo intuitivni, optimistični i jake volje. Ovo su lepe vrline, ali nisu bez mana. Naime, za nultaše važi i da su egocentrični, hladni, sumnjičavi, nepredvidivi, ali da povrh svega vole da rade.

A krvna grupa

A krvna grupa se može pohvaliti lepim vrlinama. Za ljude čijim venama teče slovo A važi da su ozbiljni, osećajni, rezervisani, strpljivi i odgovorni. Međutim, druga strana medalje kaže i da su probirljivi, preozbiljni, tvrdoglavi i napeti.

B krvna grupa

Označeni slovom B se mogu pohvaliti strašću, kreativnošću, aktivnošću. Često se kaže da su to „ljudi od dela“ i jaki ljudi. Njihove negativne strane su neodgovornst i nevoljnost ka oproštaju. Uvek će sve uraditi na svoj način.

AB krvna grupa

Vodeći se mnogim izvorima, ovo je najmlađa krvna grupa. Najmlađe među nama krasi visok stepen samokontrole, mnogi bi rekli da su to vrlo kul osobe. Za njih se kaže da su vrlo društveni, racionalni i prilagodljivi. Loše strane su to što mogu biti vrlo kritični, neodlučni, zaboravni i neodgovorni. Postoji i opis da su podvojene ličnosti.

Marija Brzić

🖊️ Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu