Poznata je čuvena podela uloga u svakoj porodici koja kao kućne ljubimce ima psa i mačku – mačka je lukavi stvor koji nekako uvek izbegne preuzimanje odgovornosti za svoje nestašluke, dok je pas “dežurni krivac i dobrica“. Mačka se često smatra životinjom koja prema svom vlasniku ne gaji topla osećanja, niti ih pokazuje, i služi se umiljatošću da bi došla do onoga što želi (a to je, obično, hrana). Ipak, moramo se zapitati koliko je ova podela zaista pravedna, a koliko je proizvod stereotipa. Da li je mačka zaista uvek “loš policajac“?

Verovali ili ne, ali neko se zaista bavio posmatranjem mačaka, i istraživao je njihovo ponašanje. Uočeni su jasni indikatori da mačke prema svojim vlasnicima gaje emocije, ali ih pokazuju na krajnje čudne načine. U daljem tekstu predstavićemo vam najuočljivije od svih.

 1. Grebe vas (i vaš nameštaj pride) – ne, mačka ne pokušava da vas ubije ili da vam rasturi kuću. Ovo je njen način pokazivanja nežnosti i naklonosti – grebuckajući vas, želi da pokaže kako želi prisniji kontakt i vašu pažnju. Pritom, naravno, nije svesna da to i nije baš najprijatnije za vas, ali ko može da je krivi?

 2. Trlja se o nameštaj i vaše noge – ponovo nameštaj, i ponovo mačka pokušava da saopšti kako joj prija vaša blizina i želi da je uzmete i mazite. Trljanje o nameštaj je svojevrstan način obeležavanja teritorije. Ako vam se ikada učinilo da vaša mačka čudno miriše – mačke se najčešće, poput mnogih drugih životinja, sporazumevaju pomoću mirisa. Budite sigurni da ga ostavljaju svuda za sobom, tako da kada neka druga mačka prođe tuda, može da oseti da je na tuđoj teritoriji, a vaš nameštaj će vrištati: „Skloni se! Moje!“

Cat with guilty look sitting on destroyed sofa

 

 3. Pokušava da „ukrade poljubac“ – ako vam se ikad dogodilo da odmarate uz TV i vaš ljubimac se pojavi niotkuda i onda uporno pokušava da vam se unosi u lice svojom njuškicom- sve je u redu, to je samo obično umiljavanje. Na ovaj način, mačka želi da pokaže naklonost, ali i da (gle čuda!) privuče vašu pažnju.

 4. Mahanje repom ispred nosa – veoma čudan znak naklonosti, i verovatno nisu svi ni imali priliku da ga dožive. Ali ako vam mačka okrene zadnjicu i počne repom da maše ispred nosa – nadajte se da ne pokušava ništa pogubno po vas – samo pokušava da prenese ljubav. Mačke jesu veoma intrigantna stvorenja, misteriozna, a u mnogim kulturama smatrane su božanstvima. Ipak, pored svih osobina, nikad se za njih nisu vezivale osećajnost ili nežnost. Pitanje je da li ćemo ikada saznati šta je to što pokreće njihovo ponašanje, sem osnovnih bioloških potreba, i da li to “nešto“ uopšte postoji. Ipak, podstaknuti ovim, mnogi naučnici se šale da „mjau“ znači „dođi“ i „skloni se“ u isto vreme. Dakle, kad mjauče, vaša mačka u isto vreme želi da privuče vašu pažnju, ali i mrzovoljna, želi da bude sama. Neočekivano, zar ne?

Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu