Mrzite kada vam omiljena majica izbledi usled pranja zbog samo jedne fleke crvenog vina? Trošite silne pare na preparate za zaštitu različitih tipova obuće? Prestanite sa korišćenjem izbeljivača i ostalih hemijskih sredstava – postoje mnogo jednostavnija rešenja.

1. Predmete sačinjene od kože najbolje ćete očistiti četkom ili sunđerom navlaženim u umućeno belance ili svetlo pivo.

2. Lakovane cipele najlakše se čiste komadom vate natopljenim u mleko.

3. Cipele od svetlog antilopa su najteže za održavanje i mnogi ne znaju kako da se odnose prema ovakvom tipu kože. Mrlje istrljajte pažljivo finim šmirgl papirom, a zatim celu cipelu očistite mekom, belom gumom.

4. Soda bikarbona je idealan neutralizator neprijatnog mirisa u patikama. Naspite je u obuću i ostavite da stoji sve dok ih sledeći put ne obujete.

5. Patike možete da izbelite starom četkicom za zube i pastom (ne u vidu gela).

6. Muče vas žuljevi koje stvaraju nove cipele? Okrenite njihovu unutranjost ka posudi iz koje izbija para. Odmah potom ih obujte i hodajte u njima pola sata. Nova cipela će se brzo prilagoditi vašem obliku stopala.

7. Mrlje od snega na obući najbolje se čiste pomoću limuna. Presečenom stranom limuna istrljajte tragove i ostavite da se suši.

  • mrlje

8. Za uspešno izbeljivanje osetljivih tkanina iskoristitte rastvor od limunovog soka i sode bikarbone. Tkaninu potopite u ovaj rastvor najmanje pola sata pre pranja.

9. Domaća rakija ili čist alkohol pomoći će vam da otklonite mrlje od hemijske olovke. Tkaninu nakon čiščenja isperite mlakom vodom.

10. Mleko je idealno za otklanjanje mastila sa odeće. Potopite tkaninu u mleko i mešajte je sve dok ne se ne izgube tragovi mastila. Posle toga isperite vodom i sapunom.

11. Mrlje od masti najlakše čete ukloniti ako isprljani deo tkanine raširite iznad ključale vode, a mrlju nakvasite limunovim sokom.

12. Veče u kafani pošlo je naopako? Mrlje od piva najbolje se čiste dok su još sveže. Potopite odeću u vodu u kojoj je rastopljeno dosta soli.

13. Mrlje od crvenog vina čiste se belim vinom.

14. Žućkasti trag od pegle uspešno se čisti kada tkaninu nakvasite sokom od crnog luka. Nakon nekoliko sati isperite čistom vodom.

15. Crni luk je magičan za uklanjanje požutelih mrlja od cigarete. Po potrebi protraljajte tkaninu više puta, dok fleke potpuno ne nestanu.

Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu