Avioni su nakon svog “otkrića” duboko promenili ljudski saobraćaj i komunikaciju. Pogledajte 10 zanimljivih činjenica o ovom prevoznom sredstvu.

1.

Avioni su sa nama preko sto godina. Tačnije od 1903. kada su braća Vilbur i Orvil Rajt izveli prvi pravi let sa “objektom težim od vazduha”. Tek 7. oktobra 1919. je osnovana prva aviokompanija pod imenom KLM, koja je iz Holandije.

2.

Svakog sata, u vazdušnom prostoru iznad Sjedinjenih Američkih Država je oko 61 hiljada ljudi. Međutim, običan tročasovni let može da liši čak litar i po vode prosečno ljudsko biće.

3.

Povećanje količine ugljen-dioskida u atmosferi utiče na povećan broj incidenata izazvanih turbulencijom. Ukoliko i dođe do opasnih i nepredviđenih situacija maske sa kiseonikom imaju moć da snabdevaju putnike istim samo 15 minuta.

4.

Lockheed_SR-71_Blackbird

Lockheed SR-71 Blackbird

Najbrži avion na svetu je Lockheed SR-71 Blackbird koji leti brzinom od oko 3529 km/h i drži ovaj rekord već 40 godina. Rekord je postavljen 28. jula 1976. godine blizu baze Beale u Kaliforniji. Avionom su upravljali Eldon Žerš i Džordž Morgan.

5.

Čak 95,7% onih koji prisustvuju padu aviona, prežive. Zanimljivo je da prema časopisu “Popular mechanics” postoji čak 40% veća šansa da preživite pad ukoliko se nalazite na krilima aviona.

6.

1947. godine Čak Jeger je postao prva osoba koja je letela brže od zvuka pilotirajući avionom X-1. Brzina zvuka u vazduhu iznosi 1224 km/h, odnosno 340 m/s.

7.

1986. godine je avion pod imenom Vojadžer preleteo Zemlju bez sletanja i dodatka goriva.

8.

Pri sletanju se količina svetla smanjuje da bi se putnici navikli na mračniju sredinu. Ovo se upražnjava kao preventiva za nepredviđene situacije, gde je vrlo bitno upotrebajavati čulo vida, kao na primer pri evakuaciji.

9.

Turbulencija je u stvari samo mlaz vazduha koji se grubo kreće u kombinaciji sa avionom koji ulazi u taj “mlaz”. Ovo može biti izazvano na razne načine. Na primer, od prolaska drugog aviona, strujanjem vazduha (tj. vetrovima iliti razlikama u pritiscima u određenim predelima) i slično. Turbulencije gotovo nikad nisu izazvale pad aviona. Čak ih je moguće i iskoristiti prilikom letenja i smanjiti potrošnju goriva.

10.

32-solarimpulse

Solar Impulse 2

Avioni Solar Impulse i Solar Impulse 2 su avioni koji su namenjeni letenju danju i noću bez zagađivanja sredine. Kao što se otkriva u nazivu, ovi avioni se pokreću uz pomoć sunčeve energije. 26-og februara je izvršen jedan probni let za Solar Impulse 2, a planiran je još jedan, 20-og aprila.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

🖊️ Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: