Koliko puta ste se samo susreli sa slikom neke slatke životinje i dobili poriv da je zgnječite od „slatkoće“? Normalno je da se čovek u takvim trenucima zapita – Da li sa mnom nešto nije u redu? Kako to da agresivni afekat može biti posledica pozitivnog stimulusa?

Ne očajavajte, slatka agresivnost je osećaj karakterističan za skoro svako ljudsko biće. Istraživači ovu pojavu objašnjavaju teorijom prespojenih sinapsa u mozgu. Naime, do lučenja dopamina može doći u oba slučaja, kada nas preplave pozitivni, ali i kada su u pitanju agresivni nagoni. Ljudski mozak bez obzira da li su emocije dobre ili loše, usled intezivnog draženja gubi dosta energije. Kako bi uspostavio kontrolu i inhibirao trošenje energije, naš dragi mozak podstaknut lučenjem dopamina u datom trenutku prespaja sinapse kako bi preterano pozitivno osećanje anulirao negativnim. Vrlo vešto, mozak uspostavlja mehanizam odbrane našeg organizma.

slatka agresivnostslatka agresivnostslatka agresivnost

Postojanje teorije slatke agresivnosti odlučila je da potvrdi grupa studenata psihologije sa Jejla. Oko 109 volontera gledalo je fotografije životinja u različitim vidovima: slatko, smešno i bezizražajno. Svaki ispitanik dobio je pucketavu foliju na kojoj je trebalo da izrazi intenzitet dopadanja onoga što mu se prikazuje. Ishod je bio očekivan, ljudi koji su gledali slatke životinje izbušili su mnogo više mehurića od bilo koje dve grupe.

slatka agresivnost

Ukratko, slatka agresivnost je trenutna frustacija koja se javlja usled preterane reakcije koju nije moguće u punom kapacitetu ispoljiti. U čovekovoj je prirodi da oseti naklonost i pozitivnu draž kada vidi malo dete, te sve što iole anatomski i bihevioralno podseća na ova mala i nedužna bića izazvaće jednaku draž. Malo dete i mače svakako nisu identični, ali mače jednako sadrži one atribute koji kod čoveka izazivaju nežnost i zaštitnički nagon. Kada su u pitanju slike slatkih životinja ili beba osećaj slatke agresivnosti je izraženiji tim pre što nismo u mogučnosti da dotaknemo ili na neki način zaštitimo ova stvorenja. Tako da, ne, niste psihopate. Međutim to vam ne daje za pravo da iz slatkoće mučite ove krhka bića. Samokontrola.

Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu