Leto je uveliko počelo, ali teško da smo se navikli na konstantno visoke temperature. Neprestano smo u potrazi za rashlađenjem a odvajkada je jedno od omiljenih sredstava bio sladoled. Naravno, najlakše je skoknuti do prodavnice i kupiti kutiju porodičnog sladoleda, ili, za individualce, sladoled na štapiću ili u kornetu. Međutim, za one među vama koji su ljubitelji domaćeg, a pritom žele i da malo prištede u ovim teškim danima, Lifehacker.rs je pripremio nekoliko recepata uz pomoć kojih ćete sami pripremiti sladoled, brzo i lako.
Domaći sladoled od čokolade
Potrebno:
150 g šećera
250 ml mleka
1/4 kašičice soli
2 kašike kakao praha
3 žumanceta
50 g iseckane čokolade
500 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema: Pomešati šećer, mleko, so i kakao te zagrejati u dubokom tiganju na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. U činiji blago umutiti žumanca, zatim približno 125 ml prethodno umućene tople smese promešati sa žumancima i onda sve to vratiti u preostalu toplu smesu. Zagrevati smesu dok se ne zgusne, potom skloniti sa vatre i dodati iseckanu čokoladu i mešati na vatri dok se ne otopi. Smesu ohladiti u frižideru a potom staviti u zamrzivač.
Domaći sladoled od banane
Potrebno:
nekoliko banana (jedna po osobi)
pistaći
badem
Priprema: Banane iseckati na kolutove a zatim u činiji držati oko dva sata u zamrzivaču. Smrznute kolutiće izmiksati u blenderu dok se ne dobije kremasta, ujednačena smesa. Pošto je banana sama po sebi slatka, smesi za sladoled kao “začin” možete dodati pistaće ili bademe.
Domaći sladoled od lešnika i meda
Potrebno:
60 g lešnika
180 g čokolade za kuvanje
4 jaja
325 g slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema: Peći lešnike na temperaturi od 165 stepeni oko 10 minuta, a zatim ih iseckati. Rasporediti seckane lešnike na plehu za pečenje i preliti prethodno otopljenu čokoladu preko njih. Ostaviti smesu u frižideru da se stegne te je izlomiti na parčiće veličine zalogaja. U jednoj činiji umutiti žumanca sa medom, a u drugoj čvrsto umutiti belanca. U trećoj posudi umutiti slatku pavlaku i ekstrakt vanile, te sjediniti sa umućenim belancima. Na kraju, spojite ovu smesu sa žumancima i dodajte mešavinu čokolade i lešnika. Pre serviranja, neophodno je da sladoled u zamrzivaču odstoji 8 sati. Ukrasiti seckanim lešnicima i(li) rendanom čokoladom, po želji.
Domaći sladoled sa jogurtom
Potrebno:
1 l jogurta
3 čaše šećera
2 čaše mleka
1 kisela pavlaka
200 g šlaga
voće, po želji
Priprema: U jednoj posudi sjediniti jogurt sa šećerom, a u drugoj umutiti šlag sa mlekom i pavlakom. Potom sastaviti dve smese, dobro promešati i dodati sastojke po želji – jagode, maline ili keks. Količina smese je velika, te je možete podeliti i napraviti više različitih ukusa. Ukrasiti po želji.
Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.