How to: Domaći sladoled

Leto je uveliko počelo, ali teško da smo se navikli na konstantno visoke temperature. Neprestano smo u potrazi za rashlađenjem a odvajkada je jedno od omiljenih sredstava bio sladoled. Naravno, najlakše je skoknuti do prodavnice i kupiti kutiju porodičnog sladoleda, ili, za individualce, sladoled na štapiću ili u kornetu. Međutim, za one među vama koji su ljubitelji domaćeg, a pritom žele i da malo prištede u ovim teškim danima, Lifehacker.rs je pripremio nekoliko recepata uz pomoć kojih ćete sami pripremiti sladoled, brzo i lako.

 

Domaći sladoled od čokolade

Potrebno:

150 g šećera

250 ml mleka

1/4 kašičice soli

2 kašike kakao praha

3 žumanceta

50 g iseckane čokolade

500 ml slatke pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Pomešati šećer, mleko, so i kakao te zagrejati u dubokom tiganju na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. U činiji blago umutiti žumanca, zatim približno 125 ml prethodno umućene tople smese promešati sa žumancima i onda sve to vratiti u preostalu toplu smesu. Zagrevati smesu dok se ne zgusne, potom skloniti sa vatre i dodati iseckanu čokoladu i mešati na vatri dok se ne otopi. Smesu ohladiti u frižideru a potom staviti u zamrzivač. 

 

Domaći sladoled od banane

Potrebno:

nekoliko banana (jedna po osobi)

pistaći

badem

Priprema: Banane iseckati na kolutove a zatim u činiji držati oko dva sata u zamrzivaču. Smrznute kolutiće izmiksati u blenderu dok se ne dobije kremasta, ujednačena smesa. Pošto je banana sama po sebi slatka, smesi za sladoled kao “začin” možete dodati pistaće ili bademe.

 

Domaći sladoled od lešnika i meda

Potrebno:

60 g lešnika

180 g čokolade za kuvanje

4 jaja

325 g slatke pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Peći lešnike na temperaturi od 165 stepeni oko 10 minuta, a zatim ih iseckati. Rasporediti seckane lešnike na plehu za pečenje i preliti prethodno otopljenu čokoladu preko njih. Ostaviti smesu u frižideru da se stegne te je izlomiti na parčiće veličine zalogaja. U jednoj činiji umutiti žumanca sa medom, a u drugoj čvrsto umutiti belanca. U trećoj posudi umutiti slatku pavlaku i ekstrakt vanile, te sjediniti sa umućenim belancima. Na kraju, spojite ovu smesu sa žumancima i dodajte mešavinu čokolade i lešnika. Pre serviranja, neophodno je da sladoled u zamrzivaču odstoji 8 sati. Ukrasiti seckanim lešnicima i(li) rendanom čokoladom, po želji.

 

Domaći sladoled sa jogurtom

Potrebno:

1 l jogurta

3 čaše šećera

2 čaše mleka

1 kisela pavlaka

200 g šlaga

voće, po želji

Priprema: U jednoj posudi sjediniti jogurt sa šećerom, a u drugoj umutiti šlag sa mlekom i pavlakom. Potom sastaviti dve smese, dobro promešati i dodati sastojke po želji – jagode, maline ili keks. Količina smese je velika, te je možete podeliti i napraviti više različitih ukusa. Ukrasiti po želji.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Komentari: