Šta je to rastafarijanstvo? Odakle vuče korene frizura sa dredovima? Ko su zapravo pravi dreadlocks–i? Za neke su to hipici i narkomani, dok je biti rasta za određene ljude privilegija, duhovna stvar kao i svaka religija.

Rastafarijanstvo je monoteistički religiozni pokret koji nastaje početkom 20. veka na Jamajci od strane Afroamerikanaca. Pokret je nastao kao reakcija na Vavilon, dugogodišnje ropstvo i tlačenje od strane belaca. Raste se zalažu za mir, jednakost i slobodu, smatrajući Afriku, pogotovu Etiopiju, kao mesto nastanka čovečanstva. Cilj rasta jeste povratak u Cijon (Etiopija), kao što su se i Jevreji nakon vavilonskog ropstva vratili u Svetu zemlju. Štaviše, raste sebe smatraju potomcima starozavetnog kralja Davida i izgubljenog plemena Izrailja.

Pokret dobija naziv po poslednjem caru Etiopije, Ras Tafariju Makonenu (ras – car), poznatijem kao Hajle Selasije I od Etiopije. Datum kada je krunisan 2. novembar 1930. godine uzima se za nastanak pokreta. Selasija raste poštuju kao spasitelja poslatog nakon Mojsija, Ilije i Isusa Hrista, od strane Boga koga nazivaju Dža (Jah od Jahve).

Pored Biblije, za njih su još važne i dve svete knjige, Kebra Nagast i Holi Pibi. Holi Pibi ili Crnačka biblija je spis najbliži orginalnoj Bibliji, za koju inače smatraju da je promenjena od strane Vavilona kako bi se sakrili dokazi o važnoj ulozi crne rase. Kebra Nagast ili Knjiga slave kraljeva Etiopije, za koju se smatra da je nastala u 13. veku, izvorni je spis legende koja potvrđuje Selasija kao potomka Davida i Solomona.

 Zanimljivosti

 

  • Boje sa zastave Etiopije raste su prihvatile kao boje koje definisu njihov identitet. Crvena predstavlja krv tlačenog crnačkog naroda, žuta ukradeno zlato, zelena plodnu zemlju Afrike. Crna boja kao simbol Afrikanaca pojavljuje se na zastavi koju je dizajnirao Markus Garvi, politički mislilac koji je uticao na formiranje pokreta rasti.
  • Marihuanu ili gandžu raste poštuju kao Svetu biljku, koja se po predanju našla na grobu kralja Solomona.
  • Prave raste jedu samo I – tal hranu, koja se bazira na bilju koje nije tretirano hemikalijama. Obzirom da sakralnih objekata nemaju, već su oni nosioci vere i duha, nega ljudskog tela kao hrama im je jako bitna. Rasta ishrana ne trpi so, konzervanse, meso, mlečne proizvode, alkohol, cigarete, kafu ni drogu. Ponavljamo, marihuana je Sveta biljka.
  • Dredovi predstavljaju korene, tj. povezanost sa zemljom, precima i prirodom. Što su dredovi duži to je mudrost veća.
  • Rege muzika javlja se 1960. godine na Jamajci pod uticajem jamajčanskog i afričkog bubnja. Rastafarijanstvo prihvata čuveni Bob Marli koji je zaslužan za širenje pokreta i rege muzike izvan Jamajke. Pored Selasija i Garvija, Bob Marli spada u tzv. Rasta sveto trojstvo.
  • Patois – jamajčanski sleng, jezik je kojim se između ostalog, služe i raste. To je mešavina engleskog, afričkog i jamajčanskog. Hibridan jezik koji nastaje kao izraz bunta na nametnuti engleski jezik.

Ako ikada odete na Jamajku, poslužiće vam saznanje par izraza da se vrlo brzo osetite kao domaći.

Reči:

BABYLON – truli sistem, izvor svakog zla, policija

CHANT – pevati

CUTCHIE – lula za zajedničko pušenje

CULTURE – vrednosti koje raste poštuju

COLLIE – urbani sleng za kanabis

DREADY – prijateljski izraz za osobu sa dredovima

GAL – devojka

IRIE – pozdrav, najjači pozitivni pridev

JAMMIN – svirati na licu mesta, imrovizacija

ONE LOVE – fraza za zajedništvo

rastafarijanstvorastafarijanstvorastafarijanstvo


Ako vam se svideo članak, slobodno nas podržite i zapratite jednim lajkom FB stranice Lifehacker.rs, jer vi dragi čitaoci ste sve što imamo! Hvala! 🙂

Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu