Možda ste čuli za Raspberry Pi kompjutere koji se kreću od 20 do 35 dolara, što je smešna cena sama po sebi. Ali ovaj put je Raspberry Fondacija pomerila granice.

Već neko vreme se na tržištu nalaze kompjuteri koji su blago rečeno jeftini. Najpoznatije serije ovakvih kompjutera jesu Raspberry Pi i Arduino. Oni se uglavnom koriste u edukativne svrhe i koriste ih entuzijazisti za kreiranje zanimljivih stvarčica, robota, nekih wearable tehnologija itd. Nisu naročito moćni (mada se ta činjenica menja) ali su zato popularni zbog svoje cene – cene osnovnih modela Raspberry Pi su 25 i 35 američkih dolara, dok se Arduino ploče kreću od 19 dolara pa naviše.

Ali sve se to menja od sada. Raspberry Pi je uveo novi model – Raspberry Pi Zero, sa neverovatnom cenom od 5 dolara.

Njegova tačna dužina je zapravo samo 65mm! Ako imate poveći telefon, onda je otprilike duplo kraći.

Naravno, koliko para toliko i muzike, tako da ne dobijate nikakve posebne specifikacije:

  • ARM11 procesor od 1GHz
  • 512MB RAM memorije
  • MicroSD slot za memorijsku karticu
  • mini-HDMI izlaz za 1080p60 (FullHD pri 60 frejmova u sekundi!)
  • dimenzije 65mm x 30mm x 5mm

Ali svejedno, nema sumnje da je Raspberry Pi ovde pomerio granice i nadmašio samog sebe. To vam govori i činjenica da svako ko kupi MagPi magazin (dostupan samo u UK) dobija Zero na poklon. Baš je to i predvideo Bil Gejts „davne“ 2004. godine. Moram da priznam da sam fasciniran činjenicom da živim u vremenu gde moram da biram da li ću kupiti picu – ili kompjuter.

Šta sve može Raspberry Pi Zero?

I ne baš toliko stvari, ali najviše projekata na internetu ćete videti kako koriste Pi Zero za kućni media centar, retro gejming, motion tracking… Naravno, ukoliko želite ozbiljnije stvari, predlažem vam da pogledate Raspberry Pi 2 ($35), koji može da posluži kao mali kućni server, a i dovoljno je moćan da pokrene Windows 10, tako da vam jedino fali još monitor i tastatura i imate kompletan računar.

 

Danilo Galjak

Autor: Danilo Galjak