Da li ste se ikada zapitali, čemu ovakav neobičan gest? Ispostavlja se da za to postoji razlog.

Ova tradicija u svetu sporta se pojavila još 1991. godine na Svetskom prvenstvu u atletici, kada je tim Velike Britanije pobedio u štafeti 4×400 metara.

atletika 1991

Zbog čega svi sportisti širom sveta „probaju“ svoje medalje već 25 godina? Izgleda da su za to krivi fotografi. Da bi snimak delovao interesantnije, prilikom dodele foto reporteri zamole šampione da zagrizu svoje medalje, kako bi navodno, proverili da li su prave. Ali, ovaj gest nije izmišljen. Ranije su ljudi na ovaj način proveravali da li je zaista u pitanju zlato, u slučaju da jeste, ostajao je trag zuba na njemu zbog toga što je ova materija veoma mekana. 

rio2016_medalje

Svakako treba znati da čak zlatne olimpijske medalje imaju u sebi samo oko 1,3% čistog zlata, dok je procenat srebra 93%. To pravilo je zaživelo nakon Letnjih olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine. Ali, morate biti veoma oprezni pri pokušaju da zagrizete vaše odličje, jer postoji verovatnoća da se povredite. Tako je nemački olimpijac David Meler, ostao bez jednog dela zuba prilikom „degustacije“ osvojene srebrne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine.

moller2

Zbog ovakvog rizika, neki sportisti poljube svoju medalju, kako bi time izrazili svoje poštovanje prema Olimpijskim igrama i njihovom sportu. Za svakoga osvojena medalja je veliki uspeh u ličnoj karijeri, iako nije zlatna!

stefanek

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , , , ,