Dušan Silni našeg i svetskog fudbala

U čemu je više problem sa tim Dušanom Tadićem? Zašto momak od 30 godina odjednom igra najbolji individualni fudbal na svetu? Iako je timska i nadasve junačka igra odvela Ajaks u polufinale Lige šampiona, svako ko iole bolje poznaje fudbal uočiće jednu kvaku. Kvaku izrađenu 1988. godine u našoj Bačkoj Topoli. Ta kvaka dribla, ta kvaka dodaje, ta kvaka šutira. Ta kvaka je upravo to – kvaka. Ono što svaki ozbiljan fudbalski klub ima. Virtouza sa loptom čiji je svakim kontaktom sa njom opasnost. A Dušan Tadić je upravo to.

Ne, on nije tenk od čoveka kome je nemoguće oduzeti loptu. On je sitan mađioničar koji će loptu strpati u šešir, reći u sebi hokus pokus, a onda vam je provući kroz noge. Ta njegova magija srušila je Real, trostrukog osvajača najelitnijeg takmičenja, usred Madrida. Partija koja ga je svrstala u red odabranih koji su dobili ocenu 10 od prestižnog fudbalskog magazina L’ equipe. Ta je magija, možda ne toliko vidljivo, uticala i na ishod meča sa Juventusom, predvođenim strašnim Kristijanom Ronaldom.

Da bismo odgovorili na gorepomenuta pitanja, moramo prvo koračati Tadićevim koracima. Tek kada prođemo njegovom fudbalskom karijerom, saznaćemo kako je ovaj skromni momak zaradio nadimak našeg čuvenog cara.

Put lalama posut

Niko vam neće zameriti ako ga se ne sećate. Za četiri godine koliko je proveo kao član Vojvodine njegova statistika je bila prosečna, 29 golova na 107 odigranih utakmica. Ruku na srce, nije ni on fudbaler koga krasi statistika, ali za mladog fudbalera ona je izuzetno bitna. A on je to tada svakako bio. Kako god, oni vatreniji Firmaši sigurno se sećaju njegovog gola Austriji iz Beča u gostima, sezone 2009/10. Njegov gol je tada garantovao play off Lige Evrope ukoliko Vojvodina ne primi još dva gola do kraja utakmice. A primila ih je nažalost tri. To je ujedno bila i njegova poslednja sezona među Lalama. Na leto je prešao u Groniningen za 1,23 miliona evra. Inače, u Vojvodini je bio od 2002. godine. Matični klub mu je AIK iz njegovog rodnog mesta.

 

Prvi odjek

U Groningenu, Tadić je proveo dve sezone. I već u prvoj sezoni se pobrinuo da svet čuje za njega. Naime, on je tu sezonu završio sa čak 22 asistencije. Ispred njega su po asistencijama bili samo Lionel Mesi, najbolji fudbaler te sezone i Mesut Ozil. Sledeću sezonu je takođe solidno odigrao. Sveukupan učinak mu je 14 golova na 68 utakmica. Tadić je u žižu javnosti tih godina ponajviše dolazio zbog njegovog reprezentativnog statusa. I pored odličnih partija koje je pružao, za njega jednostavno nije bilo mesta u timu koji je učestvovao u kvalifikacijama za EVRO 2012. godine. Koje nije izborio.

Izdaja ili ne?

Novi klub, ista država. Za 7,7 miliona, Tadić prelazi u Tvente, na veliko nezadovoljstvo navijača. Da to nezadovoljstvo bude veće, sudbina je umešala prste. Svoj prvi nastup imao je baš protiv Groningena. I to kakav nastup. Pobeda od 4:1, uz Tadićeva dva gola i dve asistencije. Debi kakav (ni)je želeo. I u Tventeu će provesti dve sezone, tačnije do 2014. godine. U tom periodu postići će 32 gola na 85 utakmica, ali i dodati 36 asistencija. Iako boravak u Tventeu nije krunisao nijednim peharom na klupskom planu, decembra 2012. godine biva proglašen najboljim fudbalerom u Holandiji. Sledeća destinacija, Engleska.

Mestimično oblačno sa povremenim Tadićem

U najjaču ligu na svetu, Tadić dolazi leta 2014. za 10,9 miliona funti. Klub Sautempton. Teško je reći kako je izgledao njegov boravak u Engleskoj. Najbolji opis bi možda ličio na vremensku prognozu – promenljivo. Imao je svoje trenutke, ali imao je i one dane u godini. Neki od trenutaka su njegov prvenac kada je pobeđen Arsenal u gostima. Protiv Sanderlenda je asistirao čak 4 puta na jednom meču, čime je izjednačio rekord lige.

Možda najveći pečat koji je ostavio, je gol dat Mančester Junajtedu, najvećem engleskom klubu. Tim golom on je doneo pobedu Sautemptonu na junajtedovom čuvenom Teatru Snova (Old Trafford). To je prva pobeda njegovog tadašnjeg kluba nad Crvenim Đavolima u gostima još od 1988. godine. Za 4 sezone, koliko je proveo u Engleskoj, odigrao je 162 utakmica, na kojima je postigao 23 gola. Nakon epizode u Engleskoj, juna 2018. godine, vraća se u Holandiju. Ovoga puta oblači dres slavnog Ajaksa, te za cifru od 16,2 miliona postaje najskuplji igrač u istoriji Kopljanika. O Dušanu i Ajaksu će se tek pisati…

Za reprezentaciju Srbije je zabeležio ukupno 62 nastupa, za sada. Od 15 golova koliko je trenutno postigao, 5 je palo 2016. godine. Bio je najbolji igrač Srbije u kvalifikacijama za prošlogodišnje svetsko prvenstvo na koje se reprezentacija plasirala direktno sa prvog mesta. I to posle 8 godina. Tog 9. oktobra 2016. godine, na meču protiv Austrije, golom i dvema asistencijama Tadić je zaslužio ovacije navijača. Tako je posle ko zna koliko vremena ceo stadion skandirao ime nekog igrača na meču reprezentacije. Vera u državni tim je povraćena. Tadić sada, kao lider tima, predvodi Srbiju kroz Ligu nacija. Ovoga puta ka Evropskom prvenstvu.

A do tada, valja završiti misiju u Ajaksu. Valja ispisati istoriju. A odgovor na pitanje kako igra takav fudbal u tridesetoj godini života? Prosto je. Oduvek je imao to u sebi. Tu žicu za fudbal. Trebalo je dugo vremena da njegova igra postane standardna. Gde je bio prošlih godina, on najbolje zna. Možda je ovaj cvet malo kasnije procvetao, ali njegova priča još  nije završena. 

 

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Komentari: