Socijalne mreže su postale sastavni deo života mnogih mladih ljudi. Posredstvom njih možete komunicirati, deliti fotografije, diskutovati, pratiti događaje… Naravno, Fejsbuk je najveća socijalna mreža na svetu, te broji skoro 2 milijarde aktivnih korisnika. Uz osnovnu aplikaciju za pametne telefone oni nude i aplikaciju koja služi isključivo za „četovanje“- Messenger. U poslednje vreme ovaj program je dobio mnogo novih funkcija, koje i nisu baš neophodne. Ako ste istog mišljenja, onda je ovaj članak za vas. 

Sigurno da skoro na svakom pametnom telefonu možete zateći aplikaciju za komunikaciju sa prijateljima koji koriste Fejsbuk. Nekada smo se bunili kada je ova kompanija uopšte odlučila da odvoji „ćet“ od osnovne aplikacije, a sada postoji razlog za nezadovoljstvo zbog suvišnih funkcija Messenger-a, koji se polako pretvara u svaštariju. Srećom, programeri su napravili alternativnu aplikaciju pod imenom Messenger Lite. U zvaničnom opisu na strani Guglovog Play Store-a piše da je ovo rešenje dizajnirano za slabije telefone te da može da se koristi tamo gde je internet signal veoma slab. Budimo realni, u opisu fali karakteristika koja ukazuje na to da je ova aplikacija namenjena isključivo za komunikaciju sa vašim kontaktima iz socijalne mreže Fesjbuk. Jednostavno ne postoji gomila nepotrebnih opcija koje opterećuju čak i one hardverski jake telefone. Lakše je prebrojati elemente koje aplikacija poseduje, umesto brojati elemente koje nema u odnosu na običnu verziju Messengera. 

Na početnoj strani pojavljuje se spisak svih konverzacija. Sem opcije započinjanja novog razgovora ne postoji ništa više. Na drugoj strani prikazuju se svi vaši kontakti sa Fejsbuka sa kojima možete da započnete „četovanje“. Na poslednjoj strani vas čekaju alatke.

„Čet“ je lišen mnogih funkcija u odnosu na običan Messenger. Ne postoje opcije običnog i video poziva, ne postoji informacija kada je korisnik viđen poslednji put na mreži, a prilikom slanja poruke možete ubaciti samo poneki stiker ili foto/video snimak. Sasvim dovoljno za komunikaciju. Grupne konverzacije takođe poseduju samo najneophodnije alatke. 

Može se reći da je ovo najbolje softversko rešenje za one koji ipak iz nekog razloga ne mogu da se odreknu korišćenja Messenger-a kao sredstva za komunikaciju, za vlasnike slabijih telefona i za minimaliste. Ipak, postoji jedan problem. Fejsbuk je plasirao Lite verziju Messenger-a samo za korisnike nekih država kao što su: Kenija, Malezija, Šri Lanka i Venecuela, pod izgovorom da je tamo nestabilna internet konekcija i da se koriste pretežno slabiji uređaji. Tako ako ne živite u nekoj od navedenih zemalja, moraćete da skidate aplikaciju sa interneta. Preporučujemo vam da je skinete sa ovog linka. Kako bi se program instalirao, morate da uključite opciju instalacije aplikacija iz nepoznatih izvora u postavkama vašeg uređaja, koja se nalazi u podkategoriji „bezbednost“. 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: