Manipulacija-Kako prepoznati i suprotstaviti se

Autor: Dušan Tomić

Autor: Dušan Tomić

manipulacija

Manipulacija nastaje kada jedna ili više osoba, često nesvesne toga, bivaju iskorišćene zarad ciljeva druge osobe – manipulatora. Ti ciljevi se nekada ne poklapaju sa stavovima ili ciljevima osobe koja je meta manipulacije. Manipulatori namerno teže ka tome da stvore neuravnoteženost snaga kako bi što bolje iskoristili žrtvu zarad višeg cilja.

Preston Ni, ekspert za komunikacije, bavi se ovom tematikom. Na osnovu njegovih studija, predstavljamo vam nekoliko jednostavnih metoda koje vam mogu pomoći da prepoznate i da se suprotstavite manipulaciji.

Uvek budite svesni svojih osnovnih ljudskih prava

Svakako najbitnija stvar koju morate uvek imati na umu kada ste u bilo kakvom kontaktu sa potencijalnim manipulatorima je poznavanje svojih osnovnih prava i prepoznavanje kada su ista uzurpirana. Dok god ne štetite drugima, imate puno pravo da držite do sebe i da se borite za svoja prava. Evo malog podsetnika ljudskih prava, na koja često zaborave oni koji padnu pod uticaj manipulatora.

 • imate puno pravo da izrazite svoje mišljenje, osećanja i želje
 • imate pravo da postavite svoje sopstvene prioritete
 • imate pravo da kažete “ne” bez osećaja krivice
 • imate pravo da dobijete sve za šta ste platili
 • imate pravo na mišljenja različita od drugih
 • imate pravo na srećan i zdrav život

Ova osnovna ljudska prava predstavljaju vaše granice. Naravno, društvo je prepuno ljudi koji ne poštuju te granice. Manipulatori, naročito teže da vas liše tih istih prava kako bi mogli da preuzmu kontrolu nad vama. Ne dozvolite to jer vi ste gazda u sopstvenom životu, ne manipulator.

Prepoznajte manipulatora i držite distancu

Jedan od načina da prepoznate manipulatora je ako vidite da se određena osoba ponaša drugačije pred raziličitim ljudima i u različitim situacijama. Normalno, kod svakoga od nas je ova pojava prisutna do neke mere, ali mnogi manipulatori idu iz ekstrema u ekstrem.  Bivajući veoma učtivi i kulturni prema jednima a veoma neprijatni i nepristojni prema drugima ili se ponašaju kao da su totalno bespomoćni u nekim situacijama dok su u drugim izrazito agresivni. Kada primetite da je ovakvo ponašanje kod pojedinca deo njegove svakodnevice, držite se na distanci i izbegavajte dublji kontakt sa osobom osim ukoliko na to baš niste prinuđeni. Razlozi za hroničnu psihološku manipulaciju su duboko ukorenjeni kompleksi. Nije vaš posao da pomažete tim osobama ili da ih menjate. U tom slučaju bi, iz najbolje namere, najverovatnije samo sebi napravlili štetu. 

 

Izbegnite nepotreban osećaj krivice

S obzirom da je namera manipulatora uglavnom usmerena na traženje i isticanje vaših slabosti, očekivano je da ćete se nekada osećati neprijatno ili ćete čak kriviti sebe ako ne udovoljite manipulatoru. U ovim situacijama veoma je važno zapamtiti da vi niste problem! Vi ste jednostavno izmanipulisani da se osećate loše kako biste da na trenutke zaboravili svoja osnovna prava ili stavove do kojih držite.

Preispitajte vaš odnos sa manipulatorom postavljajući sebi sledeća pitanja:

 • Da li se on/ona ophodi prema meni sa osnovnom dozom respekta?
 • Da li su očekivanja i zahtevi ove osobe razumni?
 •  Da li je davanje u ovom odnosu zaista obostrano i podjednako?
 •  Da li se ja dobro osećam povodom tog odnosa?

Ako na pravilan način sebi odgovorite na ova pitanja, možete doći do važnih zaključaka. Saznaćete da li  “problem” u odnosu prouzrokujete vi ili druga osoba.

Prebacite fokus na manipulatora postavljajući mu test-pitanja

Neizbežno je da će manipulatori od vas zahtevati svašta. Uglavnom će to biti usmereno na potpuno zadovoljenje njihovih želja nauštrb vaših prioriteta, obaveza, shvatanja, stavova…  Ako ste izloženi nerazumnom i za vas neprihvatljivom zahtevu, pokušajte da prebacite fokus na potencijalnog manipulatora postavljajući mu test-pitanja. Tako ćete saznati da li on/ona ima dovoljno samosvesti da prepozna nepravednost sopstvenog zahteva.

Postavite sledeća pitanja:

 • Da li ti ovo deluje razumno?
 • Da li ti ovo što očekuješ od mene zvuči pravedno?
 • Šta ja dobijam od svega ovoga?
 • Da li stvarno očekuješ od mene da… ?
 • Pitam li se ja šta ovde?

Kada postavljate takva pitanja, kao da stavljate ogledalo ispred manipulatora kako bi on uvideo pravu prirodu svog postupka. Ako poseduje dovoljan stepen samosvesti, manipulator će se povući. S druge strane, patološki manipulatori će odbaciti vaše pitanje i nastaviti svoju priču. U tom slučaju pridržavajte se ostalih navedenih saveta kako bi u tom odnosu istrajali i odbili manipulatora.

Stavite faktor vremena na vašu stranu

Na svoje zahteve manipulatori često očekuju odgovor od vas istog trenutka, ne bi li pospešili pritisak i kontrolu nad situacijom. U ovakvim trenucima, umesto da odgovorite odmah, stavite vreme na vašu stranu. To možete učiniti jednostavnom rečenicom tipa: Razmisliću o tome… Tako dajete sebi šansu da pravilno razmotrite situaciju u kojoj ste se našli i da donesete ispravnu odluku bez uticaja nekog drugog.

Suprotstavite se siledžijama

Psihološki manipulatori postaju siledžije kada svojim postupcima zastrašuju ili još gore povređuju drugu osobu. Važna stvar koju je dobro imati na umu je da siledžije biraju pojedince koje smatraju slabijima od sebe. Dok god je pasivan i popustljiv, čovek postaje plen za siledžije (manipulatore). U većini slučajeva, mnogi nasilnici su zapravo velike kukavice. Kada njihov plen počne da pruža otpor i da drži do sebe, uglavnom se povlače. Ovo važi kako za školske dane, tako i kasnije u poslovnim odnosima i u odnosima sa ljudima generalno. Na kraju krajeva, uvek držite do sebe i bez nepotrebne nadmenosti težite da to i pokažete.

Izvor: brightside.me

Pročitajte članke o srodnim temama: Političko-medijska manipulacija građana: Kako nas kontrolišu? i Otac propagande – Edvard Bernajs.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Komentari: