Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane. Međutim, postoji odličan razlog zašto se ljudi širom sveta, zateknu baš ovde. Mislim, znate li šta je komplet lepinja?

Komplet lepinja
U teškim posleratnim vremenima, narod se radije opredeljivao za jeftinije varijante kaloričnije hrane, koja bi dugo održavala sitost organizma. Iscrpljujući fiziči poslovi i osiromašenost Era, zahtevali su efikasna i brza rešenja protiv gladi. Ono je došlo u vidu domaće lepinje sa pretopom. Bogatiji sloj, uživao je u privilegovanoj kombinaciji ukusa, lepinji sa sve, koja se sastojala od domaćeg kajmaka, jaja i pretopa.
U početku, dnevna prodaja nije prelazila preko 5 komada. Poneki znatiželjni kupac dolazio je u pekaru, isprobavajući tada, još uvek nepoznato jelo. No, ko bi jednom ušao, uvek bi se vraćao po još. Popularnost samog proizvoda je brzo rasla. 1960ih i `70ih, 10 lepinja dnevno nestajalo je rekordnom brzinom. Ko rano rani, dve lepinje grabi! Svima se sviđala! A kako i ne bi?
90ih godina – lepinja sa sve je već uveliko išla ka tituli najpopularnijeg jela čitavog okruga. Danas – ona to i jeste!
Lepinja – Upustvo za upotrebu
Šta je dovelo do tolike ekspanzije obične lepinje iz grada Užica? Da li postoji tajni sastojak? Koji je recept za uspeh?
Sastojci lepinje sa sve, nisu tajni. Zapravo, poznati su velikom broju ljudi, pa ipak, krajnji rezultat nije uvek isti. U domaću taze lepinju, ručno spremljenu, i zapečenu u peći na drva, prepolovljenu na nejednake delove, većem delu dodaje se užički kajmak. Zatim, jedno jaje, umućeno na licu mesta. Tako gotova, ubacuje se u peć na drva.
Ovde se mora napomenuti da postoji više tipova koplet lepinje, a to su: nepečenija, srednje pečena i zapečenija; zatim, ona sa malo, srednje i više pretopa koji se dodaje na kraju. Za sve vas koji prvi put čujete ili niste sigurni šta je – pretop je moca, mast, koja se dobija pečenjem praseta ili jagnjeta. Preporučljivo je, zbog očuvanja arome, da se koristi iz zemljane posude.
Na vrh se dodaje poklopac, i jelo je spremno. Skoro obavezan dodatak za ovako slanu poslasticu je jogurt, ili eventualno, kiselo mleko. Spajajući sve ukuse u jednu toplu, sočnu i jaku mešavinu, dobija se jedinstveni ukus zapadnog kraja koji nadražuje nepca i luči hormon sreće. Ne baš preterano zdrava, nije preporučljiva za svakodnevnu konzumaciju, ukoliko uspete da joj odolite sutradan. Kalorijska vrednost – taman!
Naravno, kao i svaki specijalitet, postoji poseban način upotrebe. Kada budete u prilici i posetite užički kraj, nikako ne propustite da tražite pomoć od lokalaca. Poklopac se uzima sa 3 prsta i prvi se jede, umačući se u dublji i veći deo lepinje sa pretopom. Nakon završenog poklopca, ukoliko osetite da imate hrabrosti za ostatak, nastavite. Uz gore pomenute napitke, klizi niz grlo. Mnogi će doći u iskušenje da kompletaru jedu kao sendvič, no to nikako nije preporučljivo. Nabasaćete na neodobravanje i nezadovoljstvo tamnošnjeg stanovništva.
Takođe, vrlo je bitno razlikovati original od različitih kopija. Komplet lepinja je samo jedna i sprema se na nepromenjen način još od samog nastanka. Različite zloupotrebe uglavnom su iz neznanja, te lepinja sa sve, ipak u sebi ne sadrži pršutu, suvi vrat, pečenicu, ajvar ili druge dodatke kao što su pavlaka, majonez, kečap ili senf.
Sinestezija kroz miris i ukus
Koliko god prost recept komplet lepinje bio, njeno spremanje u prestonici nije. Bilo bi mi uveliko lakše, ukoliko bih mogla, po sopstvenoj želji, u određenom trenutku da se podsetim arome. Pretop, kao dodatak jelu, nije namirnica koja je opštepoznata velikom broju ljudi. Na neki način, na crnom beogradskom tržištu, vredi gotovo jednako litru užičke rakije. Somuni, umesto domaće lepinje tek donekle odaju utisak zamene. Sve ukupno, željeni rezultat često i nije pohvalan.
Međutim, nije samo njena jedinstvenost ono što će meštanin navesti kao vrlinu. Komplet lepinja je tu mnogo više. Baš zbog njenog eksplozivnog ukusa i arome kojoj se prepuštate bez griže savesti i brige, ona se identifikuje sa mentalitetom Era – onima koji znaju da uživaju. Temperamentni, grlati i glasni, stanovnici ovog brdsko-planinskog kraja pronalaze sličnosti upravo u njoj. Ubaštinila se u kulturu gotovo slučajno; najpre iz praktičnih razloga, a kasnije, postala predmet univerzalnog prepoznavanja.
Njen pravi miris, a zatim i njen ukus, uvek vraćaju sećanja na one malo bezbrižnije dane. Prestala bi svaka preokupiranost obavezama odrasle osobe.
Zato, stavljam na čekanje povratak svom kraju. I baš zbog toga, njegova vrednost raste.

Komplet lepinja