28. decembra 2015. godine u 70-oj godini života preminuo je basista i osnivač grupe Motörhead – lan „Lemmy“ Kilmister. Nema puno nagrada, nije član kuće slavnih, ali njegov doprinos imidžu rokenrola je gotovo neprocenjiv.

Rođen je 24. decembra 1945. godine u Velikoj Britaniji. U detinjstvu je bio prinuđen često da se seli iz grada u grad zajedno sa svojom porodicom. Tokom pohađanja srednje škole, zavoleo je rokenrol, devojke, i jahanje. Posle škole se zaposlio na fabrici „Hotpoint“.  Nakon radnog vremena svirao je na bas gitari u različitim bendovima. Početak profesionalne muzičke karijere koja je trajala čak 50 godina, desio se nakon njegove selidbe u grad Stockport.

Karijera

Jedan od prvih Lemijevih bendova je bio „The Rockin’ Vickers„, sa kojima je snimio 3 singla. 1965. godine u okviru evropske turneje su posetili socijalističku Jugoslaviju, postavši tako prva britanska grupa koja je svirala u ovoj zemlji. Zbog težnje ka još većem uspehu, Lemmy je odlučio da napusti grupu kako bi mogao da se preseli u London. Posle selidbe, 1971. godine se priključio grupi „Hawkind„, čiji je član bio 4 godine. Nije se uklapao u ritam ovog spejs-rok benda, te je svaki naredni album bio sve više energičniji. 1975. godine, zbog problema sa drogom, bio je primoran da napusti „Hawkind“.

Nakon ovog incidenta, Kilmister je odlučio da osnuje svoj sopstveni bend koji se zvao Motörhead. U slengu ova reč znači „bajker“. Baš sa ovom grupom je postao svetski poznat rok muzičar. Svirao je na bas i na ritam gitari, čime je inspirisao mnoge „rok zvezde“ današnjice. 1980. godine Motörhead je doživeo svetski uspeh zlatnim albumom „Ace of Spades„, koji je bio na 4-oj poziciji britanske čart liste. Pored albuma „Overkill“ i „Bomber„, bend je konačno i za sva vremena, postao sastvani deo hard’n’heavy rok muzike. Tokom 40 godina postojanja, Motörhead je snimio 22 studijska albuma, a poslednji je izašao 2015. godine pod nazivom „Black Magic„. Sarađivali su sa mnogim rok muzičarima, kao što su Ozi Ozborn, Metallica, Dave Grohl.

Lemmy Kilmister je puno uživao u alkoholu i drogama. 2014. godine izjavio, da je zbog zdravstvenih razloga sa viskija prešao na vodku, i počeo da puši drugačiji tip cigara. Poslednjih nekoliko godina života dosta je izgubio na kilaži, te je bilo čudno kako je mogao da izdrži konstantan napor na svetskim turnejama, ali u suštini i nije. Za njega je alkohol predstavljao zadovoljstvo i bunt – suštinu rokenrola i energetsko piće. 28. decembra 2015 godine je preminuo u svojoj kući u Los Anđelesu dok je igrao videoigricu. Miki Di, bubnjar grupe Motörhead, napisao je na društvenim mrežama da je uzrok smrti bio kancer koji je otkriven 26. decembra iste godine. Lemmy je čovek koji je svaki dan živeo kao poslednji. Može se reći da je njegovom smrću, okončana jedna slavna epoha rokenrola. 

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , , , ,