Pitate se zašto je baš leming idealan kućni ljubimac? Po prirodi su druželjubivi i veoma ljubopitivi, a veoma laki za održavanje. Leming je glodar sličan hrčku, ali znatno manjih dimenzija i sa dužim životnim vekom. Mogu se naći u većini pet šopova u gradu, a uz pravilnu ishranu i čuvanje mogu živeti i do tri godine.

Leming je sitna životinja, može da naraste do veličine od svega 15 centimetara, ima dugačak, mekan rep i veoma je druželjubiv. Ove životinje dozvoljavaju da se drže u rukama i retko kada ujedu jer su najčešće prijateljski nastrojene prema ljudima.

Ishrana leminga je specifična jer nemaju toleranciju na šećer i zbog toga su skloni dijabetesu, pa im se nikako ne sme davati voće, poslastice niti bilo koja vrsta hrane koja sadrži šećer. Inače su veliki „gurmani“ i iako su jako male životinje, mogu dosta da pojedu. Najbolje ih je hraniti mešavinom hrane za glodare iz koje se izbaci svo sušeno voće, te im se daje samo odabrano povrće: brokoli, kelj, kupus, zelje, slatki kukuruz, španać, ali i proso i suva trava.

Leming nema neugodan miris i zbog toga je idealan za život u stanu. Takođe, veoma su tihi i samo u situacijama kada su u opasnosti ili kada se „svađaju“ ispuštaju visoko frekventne zvuke. Iako su najčešće miroljubivi, leminzi mogu da budu i veoma agresivni kada brane teritoriju, ili ako ih je mnogo u malom prostoru. Zato ih nikada ne treba spajati sa drugim mužjacima, već je bolja kombinacija da budu u istom prostoru sa dve ili više ženki.

Leminzi se drže u staklenim terarijumima, najbolje onim sa dimenzijama 60 puta 40 centimetara. Na dno treba staviti piljevinu i travu koju će ova malena životinja vrlo brzo pojesti, a od ostataka će najverovatnije napraviti gnezdo, jer to vole da rade. Neophodno je često čistiti kavez i menjati mokru piljevinu, jer u suprotnom ove male životinje mogu zaraditi upalu pluća.

Preuzeto sa:

 https://www.flickr.com/photos/jar0d/4612944852/sizes/l

 http://m4.i.pbase.com/g4/63/634163/2/136195194.E046A6cV.jpg

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

🖊️ Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: