Koliko je bitna vrednost pulsa?

U članku „Trening za mršavljenje“ objašnjeni su principi i načini na koje telo funkcioniše u toku aktivnosti i pomoću kojih parametara možete učiniti vaš trening efikasnijim. Između ostalog, pomenut je i pulsmetar kao jedno korisno pomagalo preko kog možete imate imati precizan uvid u intenzitet treninga. Koje sve parametre možete sagledati pomoću ove sprave, pogledajte u daljem tekstu. 

 

 

Šta je to pulsmetar?

 

Da, kaže se pulsmetar. Ne pulsimetar ili pulsometar. Naš narod je malo modifikovao naziv da ne bi morao da lomi jezik. No da pređemo na stvar.

Jednostavno rečeno, pulsmetar je uređaj koji meri srčanu frekvenciju (puls), tj. broj otkucaja srca u minuti. Funkcioniše tako što senzori, koji su postavljeni na mestima na kojima se najefikasnije mogu registrovati otkucaji srca, mere vrednosti i promene srčane frekvencije i taj podatak izbacuju na ekran.

Vrednost pulsa u toku aktivnosti određuje kako će telo reagovati na opterećenje, tako da intenzitet kojim se obavlja aktivnost u ogromnoj meri zavisi od vrednosti pulsa. To znači da ukoliko imamo uvid u vrednost pulsa, možemo trening obavljati u određenim zonama pulsa da bismo uticali na razvoj konkretnih motoričkih sposobnosti.

Svaka od tih zona pulsa predstavlja jasan indikator kako naše telo u tom trenutku reaguje na opterećenje. Ukoliko su zone pulsa u granici niskih do umerenih vrednosti, aktivnosti će biti niskog do umerenog intenziteta, što znači da mogu da traju duži vremenski period u kontinuitetu.

Ovim aktivnostima se može u velikoj meri uticati na poboljšanje kardio-vaskularnih kapaciteta, kondicije i redukcije kilaže i masnih naslaga. Ukoliko se zone pulsa kreću u vrednosti visokih do maskimalnih, aktivnosti će biti visokog do maksimalnog intenziteta, što znači da će se izvoditi velikim naporom ali u ograničenom vremenskom periodu. Ovim aktivnostima se takođe može uticati na poboljšanje kardio-vaskularnog sistema ali primarno se razvijaju motoričke sposobnosti kao što su brzina, snaga i eksplozivnost.

Kakav god trening bio i šta god bio konkretan cilj istog, uvid u vrednost pulsa tokom trajanja treninga može pružati trenutni odgovor organizma na opterećenje. Već je objašnjeno da, ukoliko je cilj treninga redukcija kilaže i masnih naslaga, puls predstavlja najbitniju stvar na koju treba obratiti pažnju. Ukoliko je cilj treninga nešto drugo (npr. razvoj snage, eksplozivnost, povećanje mišićne mase, itd.) vrednosti pulsa u toku treninga mogu dati uvid u nekoliko stvari.

Kao prvo, možete imati uvid u to kako vaše telo reaguje na opterećenje u tom trenutku. Svakome ko trenira redovno se bar jednom desilo da mu “dođe” dan kada sve ide teže nego inače, iako je u konstantnom procesu treninga, i napredak je evidentan. To nije ništa čudno. Jednostavno organizam u tom trenutku iz određenih razloga nije u potpunosti spreman za napor. Da li je u pitanju umor, stres, nedovoljno sati sna noć pre treninga, nedovoljna ishrana ili neki drugi faktor, princip je isti. Ukoliko redovno pratite vrednosti pulsa u toku treninga, primetićete da je na taj dan vrednost pulsa povišena od uobičajene pri naporima na koje je vaš organizam navikao. To je signal da telo nije spremno da odreaguje uobičejeno na napor, da mu je potreban odmor i tog dana bilo bi poželjno smanjiti intenzitet treninga ili preskočiti trening.

Ukoliko ste redovno ili povremeno u toku procesa treniranja pratili vrednosti pulsa, primetićete da vrednost pulsa na početku treniranja nije ista kao u poodmakloj fazi. Ovo se manifestuje na dva načina: ako trenirate sa istim opterćenjem (istim težinama, istim tempom na traci, biciklu i sl.) vrednost pulsa će posle određenog vremena provedenog u procesu treninga (dana, nedelja, meseci) biti niži nego na početku ili ćete moći da povećavate opterećenje kako proces treninga odmiče a da se vrednost pulsa u toku treninga neće odstupati od uobičajenh. U oba slučaja ovakav odgovor se javlja zbog adaptacije organizma na redovan trening i pokazatelj je napretka i dobre reakcije organizma na trenažni proces. To znači da je organizam brže odgovara na opterećenje, da je spremniji za veća opterećenja i da je kardio-vaskularni sistem u mnogo boljem stanju nego na početku procesa treniranja.

Takođe, praćenje vrednosti pulsa nije bitno samo u procesu treniranja. Funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema je jasan pokazatelj zdravstvenog stanja uopšte. Praćenjem vrednosti pulsa u toku svakodnevnh aktivnosti imaćete uvid u vaše zdravstveno stanje, i reakcije organizma na razne spoljne faktore (iznenađenja, radost, stres, način ishrane, pušenje, konzumaciju alkohola, i sl.).

Merite nekoliko dana uzastopno vrednost pulsa odmah nakon sna, a potom te vrednosti saberite i podelite sa brojem dana u toku kojih ste merili puls, i dobićete realan pokazatelj vrednosti pulsa u stanju mirovanja. U zavisnosti od godina, za normalnu vrednost pulsa se smatra broj od 70-90 otkucaja srca u minutu. Ukoliko je vrednost pulsa niža od 60 otkucaja u minutu u toku mirovanja, to stanje se naziva bradikardija (usporeni rad srca). Ukoliko je vrednost pulsa veća od 100 otkucaja u minutu u toku mirovanja to stanje se naziva tahikardija (ubrzani rad srca). Prosečne vrednosti pulsa u stanju mirovanja mogu biti niže kod pojedinaca koji su se ili se aktivno bave sportom ili su u odličnoj su fizičkoj kondiciji, zbog takozvanog “sportskog srca”. To znači da je njihovo srce ima veći kapacitet i udarni volumen, zbog čega u stanju mirovanja ima niži broj otkucaja u minuti.

Istovremeno, kod ovih pojedinaca su maksimalne vrednosti pulsa uglavnom veće nego kod rekreativaca. Ovi primeri su posebno izraženi kod sportova u kojima dominira aerobni metabolizam, kao što su maraton, trčanje na duge pruge, plivanje na duže deonice, biciklizam, nordijsko trčanje, triatlon, biatlon, brzo hodanje i sl.

Vrste pulsmetra

 

U ponudi postoji veliki broj pulsmetara, a njihova cena zavisi naravno od proizvođača i opcija koje imaju. Najčešće se sastoji iz dva dela: senzor trake koja se postavlja u visini grudi, meri srčanu frekvenciju i potom je pretvara u radio talase i prijemnika koji je obliku ručnog sata, na kome se mogu očitati ti podaci. Postoje i modeli koji nemaju senzor traku već je senzor ugrađen u sat ili narukvicu sata. Ovaj model ipak, nije toliko precizan kao modeli koji imaju i senzor traku. Sporije očitavaju promenu pulsa, i na njih mogu uticati vremenski uslovi ukoliko su direktno izloženi (hladnoća, vlaga, kiša). Prepruka je, svakako, dvokomponetni senzor.

Standardne opcije koje imaju gotovo svi modeli su na prvom mestu očitavanje pulsa, a zatim slede štoperica, štoperica za kružno merenje vremena, potrošnja kalorija, sat. Kod naprednijih modela tu, pored navedenih, i prikazivanje zone maksimalne, srednje i najniže vrednosti u toku treninga, podešavanje zone pulsa u kojoj želite da trenirate, tako što ćete uneti željene vrednosti a pulsmetar će vas zvučnim i vibracionim signalom obaveštavati ukoliko ste ispod ili iznad unete zone. Oni najekskluzivniji modeli imaju ugrađen GPS uređaj koji vam pored svega toga meri distancu, putanju i broj koraka koji ste u toku treninga napravili, a obično uz njih ide kabl za njihovo povezivanje sa računarom, kao i program u kom možete sačuvati sve gore pomenuto i pomoću kojeg možete praviti željene tipove treninga i samo ih prebaciti na pulsmetar.

Cena pulsmetara se kreće od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara u zavisnosti od proizvođača i opcija koje modeli imaju. Mogu se kupiti u sportskim radnjama, ili u prodavnicama koje prodaju tehniku ili kompjutersku opremu. Najkvalitetnije, a samim tim i najskuplje marke su Polar, Garmin, i Sunnto, zatim slede modeli proizvođača Nike, Adidas, Timex, a međunajpovoljnijima su Sigma i Canyon.

pulsa pulsa nike

U zavisnosti od cene, mogu se naći modeli sa ili bez pedometra, ili GPS funkcije, kao i sa ili bez fabrički ponuđenih tipova i modela programa treninga sa već postavljenim zonama pulsa koje po potrebi možete modifikovati. 

Iako najjeftiniji, modeli marke Sigma ili Canyon su se pokazali odlično ukoliko niste profesionalac ili nemate uslova da sebi priuštite najkvalitetnije modele. Imaju sve osnovne i potrebne funkcije koje su bitne u procesu treniranja a i kvalitet izrade je sasvim solidan, tako da su ove marke ujedno i najprodavanije. Dvokomponentni modeli ovih firmi (sa senzorom u vidu trake i prijemikom u vidu sata) se mogu naći u radnjama po ceni od 3000-5000 dinara.

 

Pulsmetar svakako nije neophodan za proces treninga ali je kao sprava koja može dati uvid u veliki broj parametara koji su za sam trening bitni, postao nezaobilazan uređaj kojim se služi svaki pojedinac koji želi da ima uvid u svoj trening i kome je cilj da poboljša kvalitet treninga. Izuzetno je lak za upotrebu, njegovo nošenje ne predstavlja nikakvo opterećenje. Ovaj mali uređaj je veoma praktičan i možete ga koristiti i kao ručni sat. 

 

 

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Čemu sve služe matične ćelije?

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Zašto je priroda lek i prava antistres terapija?

Zašto je priroda lek i prava antistres terapija?

Priroda.. Jedna kratka reč koja označava toliko toga neophodnog u našem životu. U užem smislu, prirodne lepote ne samo što nam usmeravaju pažnju u lepšem pravcu, nego čine i da se povežemo sa onim što je zaista bitno, da iskusimo život i samo postojanje u pravoj...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Čemu sve služe matične ćelije?

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Zašto je priroda lek i prava antistres terapija?

Zašto je priroda lek i prava antistres terapija?

Priroda.. Jedna kratka reč koja označava toliko toga neophodnog u našem životu. U užem smislu, prirodne lepote ne samo što nam usmeravaju pažnju u lepšem pravcu, nego čine i da se povežemo sa onim što je zaista bitno, da iskusimo život i samo postojanje u pravoj...

Šta sve kokos može da učini za vaše zdravlje?

Šta sve kokos može da učini za vaše zdravlje?

Kokosovo ulje spada u grupu super namirnica, čije blagodeti u službi zdravlja i lepote ljudi koriste stotinama godina. Zbog svog neobičnog sastava bogatog zasićenim masnim kiselinama, od kojih laurinska kiselina ima najvažniju ulogu, kokosovo ulje je višestruko...

Komentari: