Početkom ove godine je Apple dostigao neto vrednost od preko 750 milijardi dolara, i tako postao najvrednija kompanija u IT sektoru. Da li znate koja kompanija je najvrednija u celokupnoj istoriji?

Dakle, Apple je trenutno najbogatija IT kompanija na svetu. Ako uzmemo u obzir inflaciju, Apple nije čak ni najbogatija IT kompanija u istoriji, a kamoli u ostalim sektorima. Naime, najbogatija IT kompanija u istoriji je, a ko drugi  nego Microsoft. Microsoft je 1999. godine, u vrhuncu dot-com mehura, dostigao vrednost od 871 milijarde dolara, podešeno na inflaciju. 

Najbogatija kompanija trenutno, posmatrano u svim sektorima, jeste Saudi Aramco, naftni gigant. Saudi Aramco vredi neverovatnih 3.6 triliona dolara, što je apsolutno ogromna cifra. Opet kažem, najbogatija kompanija trenutno. Za najbogatiju kompaniju svih vremena verovatno niste čuli – Holandska Istočnoindijska Kompanija.

VOC-zastava

Holandska Istočnoindijska Kompanija (Vereenigde Oost-Indische Compagnie na holandskom; u daljem tekstu VOC) je kompanija osnovana 1602. godine na krajnje fascinantan način za to vreme. Naime, VOC je prva kompanija koja je imala IPO (initial public offer), odnosno izdavala je akcije i postala prva kompanija na berzi. Zamislite to, kompanija je izdala akcije pre više od 400 godina! Takođe, kompanija je isplaćivala godišnje dividende od velikih 18%.. skoro svih 200 godina svog postojanja.

Ali čime se tačno bavila VOC? VOC se, kao i većina moćnih kompanija u to vreme, bavila trgovinom, uglavnom trgovinom začina. Imala je masivnu, najveću flotu brodova između Evrope i Azije. Statistički, VOC je potpuno izbrisala svoju konkurenciju, i tokom svog postojanja od 194 godine, prevezla je skoro milion Evropljana kao i preko 2.5 miliona tona robe, odnosno 35 tona.. svakog dana, 194 godine. 

Svoj tržišni maksimum, koji je iznosio apsurdnih 7.4 triliona dolara (podešeno na inflaciju), VOC je dostigao 1637. godine, u vreme takozvanog tulip mehura. Tulip mehur je daleki predak dot-com mehura, i znači isto – cena tulipana je vrtoglavo porasla a sa njom i bogatstvo VOC, koja je držala monopol nad tom robom u to vreme.

Holandska Istočnoindijska Kompanija je bila korporacija koja je bila nešto najbliže državi. Imala je kvazi-vladine moći, mogla je da objavljuje rat, drži zatvorenike i pogubljuje ih, mogla je da izdaje svoje valute itd. Mislim da nije verovatno da će ijedna kompanija biti bogatija od ove, iz prostog razloga jer svet drugačije funkcioniše danas. Imamo slobodno tržište u kojem svako može da učestvuje bez brige da će vas konkurencija ubiti. Takođe smatram da Saudi Aramco neće biti najbogatija kompanija za nekih 30 do 40 godina, i mislim da ćemo biti svedoci još većeg uspona silikonske doline, konkretno ove kompanije: 

 

uber

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Danilo Galjak

🖊️ Danilo Galjak

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu