Ko su Normani? Normani su germanski narod iz Skandinavije. No, postavlja se pitanje, otkud oni na Siciliji? U 11. veku počinju sa osvajanjima širom Evrope i korak po korak dolaze do juga – Sicilije.

Došavši na Siciliju, Normani zatiču kompleksnu kulturu prošaranu uticajima prethodnih osvajača, kao i njihovim čestim sukobima. Radi reprezentacije političke moći Normana, počinje izgradnja hramova. Vizantijski i islamski uticaji su bili osnova unikatne mešavine stilova, na koju se nadovezao i normanski uticaj. Spoj do tad nespojivog i tri različite kulture doprinele su stvaranju jedinstvene umetnosti na Siciliji.

Katedrala Ćefalu

Ovo zdanje se nalazi u Ćefalu. Izgradnja katedrale je počela 1131. godine, a mesto na kom je izgrađena posuto je zemljom iz Jerusalima. Kralj Rodžer II ju je posvetio Preobraženju Gospodnjem. Trebalo je da bude grobna crkva za Rodžera II i njegovu ženu, međutim, njihove mošti su prenete u katedralu tek za vreme Fridriha II. U eksterijeru crkve se ističu dva masivna tornja, jasni pokazatelji normanskog uticaja. U apsidi se nalazi mozaik Hrista Pantokratora. Mozaik je uticaj Vizantije. Zanimljivo je što Hrist Pantokrator u ruci drži Jevanđelje po Jovanu sa tekstom koji se može pročitati na grčkom i latinskom. UNESCO je 2015. katedralu Ćefalu stavio na spisak Svetske baštine.

Martorana (Santa Maria dell’Ammiraglio)

Hram se nalazi se u Palermu. Izgradnja je počela 1143. godine. Ktitor je bio admiral Georgije Antiohijski, vojskovođa Rodžera II koji je zajedno sa suprugom sahranjen u Martorani. Arhitektura Martorane je kombinacija vizantijskog i normanskog stila, kao i različitih epohi u toku kojih je građena. Krasi je unutrašnjost ispunjena vizantijskim mozaicima. Takođe je prisutan i islamski uticaj u vidu natpisa i detalja inkorporiranih u arhitekturu. Lokalna i normanska obeležja se prepliću.

Kapela Palatina 

Kapela Palatina se nalazi u Palermu. Kralj Rodžer II ju je 1132. dodao kompleksu Normanske palate. Izgrađena je kao demonstracija moći dinastije Atavila. Arhitektura je rezultat kombinacije islamskih, vizantijskih i zapadnih uticaja. Mermerni pod i kasetirana tavanica odmah mame oko posetioca na dalje istraživanje ove neobične građevine. Šarolika dekoracija kapele sadrži i predstavu ktitora Rodžera II.

Vešte ruke majstora sa različitih strana, bogata kulturna tradicija Sicilije i heterogen sastav stanovništva, vera i stilova danas daju prepoznatljiv pečat vizuelnom identitetu Sicilije. Ulazak u ove jedinstvene hramove pruža jedan od najređih i najdirljivijih doživljaja na svetu – uspešno koegzistiranje različiih kultura!

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Katarina Starčević

🖊️ Katarina Starčević

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: