Kada su u pitanju džinovski spomenici obično svima prvo pada na um čuveni Maunt Rašmor, nacionalni spomenik koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Južna Dakota. Kao što svi znamo, u steni su isklesane glave bivših američkih predsednika Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna. Međutim, jednako impozantni spomenici postoje i u drugim delovima sveta! U prilogu vam predstavljamo neke od njih.

Veliki Buda

Na Lingšan planini (Kina) nalazi se jedan od najvećih spomenika posvećen Budi. U pitanju je bronzana statua visoka 88 metara, teška 700 tona.

Veliki Buda Tajlanda

Još jedan Buda! Doduše 92 metara visok, sačinjen od cementa i prekriven zlatnom farbom.

Majka otadžbina

Monumentalana statua u Kijevu deo je Muzeja istorije Ukrajine u Drugom svetskom ratu. Nadogrđena na sprat muzeja, Majka otadžbina doseže visinu od 62 m, dok je samo mač visok 16 m.

Majka otadžbina zove!

Podignuta 1967. na brdu iznad Volgograda (bivšeg Staljingrada) u znak sećanja na Staljingradsku bitku. U trenutku kada je spomenik napravljen,  predstavljao je najveću građevinu na svetu visine 87 m.

Spomenik Hrista kralja 

Statua Isusa Hrista rađena u art deko maniru nalazi se u zapadnoj Poljskoj. Naime, visoka je 33 m jer je Hristos prema tradicionalnom verovanju preminuo u 33. godini života.

Statua Mao Cedunga

Memorija na jednu od najznačajnih ličnosti Kine, visoka 32 m, zahtevala je 8000 komada granita sa svoju izgradnju. 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , ,