Ako ste se ikada zatekli u situaciji u kojoj sedite na stolici, a ne znate kako ste tu dospeli ili ste se probudili usred presvlačenja za posao/školu u četiri ujutru, najverovatnije objašnjenje jeste da hodate u snu tj. mesečarite. Mesečarenje se najčešće javlja kod dece, a uglavnom u potpunosti prestane u tinejdžerskim godinama. 

Somnabulizam, poznatiji kao mesečarenje, je fenomen manje ili više složene i koordinirane psihomotorne aktivnosti u stanju spavanja.  Zato se ovaj fenomen često pominje i  kao hodanje u snu. Događa se najčešće između četvrte i osme godine, a ređe se javlja kod odraslih.

Somnabulizam je zapravo parasomnija ili poremećaj sna, a osoba koja pati od ovog poremećaja obavlja razne aktivnosti koje podsećaju na radnje u budnom stanju. Osoba koja mesečari može vam na prvi pogled delovati potpuno budno. Oči su joj otvorene, ali je pogled staklast i zapravo će delovati kao da gleda kroz vas. Ove osobe ne opažaju stvari oko sebe adekvatno i često se ponašaju kao da je drugo doba dana, pa se može desiti da u sred noći počnu da se spremaju za posao. 

Mesečarenje se najčešće događa sat ili dva nakon što zaspite, a može da potraje od nekoliko minuta pa sve do pola sata.U fazi sna različiti delovi mozga mogu spavati u različito vreme zbog čega su mesečari istovremeno i budni i spavaju. Upravo zbog toga mogu se prisetiti svega, naročito odrasli, dok deci to teže pada. Osobe mesečare u najdubljoj fazi spavanja, te ih je teško probuditi. To je uostalom i razlog zašto se sami ne probude.

Jedna od zabluda jeste da se osoba koja je u fazi mesečarenja ne sme buditi kako ne bi doživela srčani udar, šok ili nešto tome slično. Zapravo je vrlo poželjno takvu osobu lagano navesti da se vrati u krevet, a ako se sprema da uradi nešto opasno treba je probuditi bez velikih trzaja i vikanja.

Smatra se da postoji nasledna sklonost ka mesečarenju. O ostalim uzrocima mesečarenja ne postoji jedinstveno mišljenje, ali napetost, stres, umor i gubitak sna se najčešće navode kao uzroci. 

Mesečarenje nije previše učestalo i spontano prolazi, često posle kraćeg vremena. Ako se to ne desi, možete pokušati da se „izlečite“ tako što ćete izbegavati stres,veliki zamor, nespavanje, alkoholna pića i pokušati da se opustite.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

Autor: Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po