Prema poslednjim istraživanjima, prosečna osoba budni deo svoga dana provodi uglavnom u sedećem položaju – čak 9,3h dnevno! Ostatak dana se potroši na oko 6,5h fizičke aktivnosti slabog intenziteta, a samo 45 minuta u proseku se posvećuje aktivnostima umerenog do jakog intenziteta. Sve ovo može imati jako štetne posledice po naše zdravlje.

Ako se vodimo podacima dobijenim iz studija dugovečnosti, osoba koja živi načinom života koji podrazumeva previše sedenja (a to je danas većina nas), radi za kompjuterom, a časove dokolice provodi ispred televizora, na nedeljnom nivou provede oko 57h u sedećem položaju.

Svo ovo sedenje na nas ima veći uticaj nego što možemo da zamislimo – naime, tih 57h sedenja nedeljno nam svake godine skrati život za oko 45 dana. A to nije zanemarljiva stavka!

Posle takvih statističkih podataka jedva da može da nas iznenadi to što u Srbiji svaka druga osoba ima problem sa viškom kilograma, dok čak jedna petina stanovništva spada u kategoriju gojaznih i što dnevno 47 osoba doživi srčani udar, a 15 ga ne preživi (podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“).

 

,,Vitamin V” za bolje zdravlje

Podjednako koliko i hranljive materije koje bi trebalo unositi zdravim režimom ishrane, od suštinskog je značaja za zdravlje srca i organizma u celini – dnevna doza ,,vitamina V” (vežbanje).

Važnost telesnog vežbanja je u tome što, dok hodate, berete maslačak ili igrate boćanje vaše srce već postaje efikasnije, sa svakim otkucajem ispumpa više krvi i radi bez velikog naprezanja i stresa. Uz to, svakodnevnim redovnim telesnim vežbanjem umanjujete mogućnost za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

 

Neke od glavnih stvari na koje utiče vežbanje:

 

Smanjuje krvni pritisak

Tokom telesne aktivnosti krv brže struji kroz vaše arterije odnoseći proizvode metabolizma.

 

Sagoreva šećer u krvi

Nedavno su istraživači iz Češke objavili da se posle tri meseca treniranja telesne snage poboljšala osetljivost na insulin kod muškaraca sa insulinskom rezistencijom.

 

Kontroliše telesnu težinu

Telesnim vežbanjem sagorevaju se kalorije zbog čega se vaša telesna težina smanjuje, ili se bar ne povećava.

 

Obara ukupan holesterol

Glavni i najvažniji učinak telesnog vežbanja jeste to što ono doprinosi povećanju koncentracije ,,dobrog”  HDL holesterola i tako smanjuje nivo ukupnog holesterola.

Smanjuje srčanu frekvenciju

Svakih 60 sekundi srce neutrenirane osobe otkuca od 70 do 75 puta. Srce telesno aktivne osobe istu količinu krvi može da ispumpa sa samo 50 otkucaja. To je 36.000 otkucaja manje svakog dana, a 13 miliona za samo jednu godinu. Telesno vežbanje jača srce!

Ublažava stres i potištenost

Pozitivni efekti telesnog vežbanja na raspoloženje su dokazani. Samo 30 minuta vežbanja dnevno može da bude efikasnije od antidepresiva. Telesno vežbanje podstiče mozak da proizvodi endorfine – supstance važne za dobro raspoloženje. Telesna aktivnost, za razliku od lekova, deluje trenutno i ima vrlo malo neželjenih dejstava.

zdravlje

Kada razmišljate o telesnom vežbanju, verovatno ga zamišljate kao posebno treniranje poput aerobika, pilatesa ili teretane. Sasvim dovoljne rezultate možete postići i veoma jednostavnim postupanjem: Nemojte sedeti kada možete da stojite i ne stojte kada možete da šetate! Poruka za sve,  a naročito za starije čitaoce ovog teksta: Koristite svaku situaciju… penjanje uz stepenice, plevljenje bašte, šetanje kućnog ljubimca ili na primer aktivno učestvovanje u igri dece ili unučadi. Malim podsticajem svoga tela, dobićete mnogo!

Izvor:

Reader’s Digest, 30 minuta dnevno za zdravo srce

Dušan Tomić

🖊️ Dušan Tomić

Kada ti crna mačka prelazi put to ukazuje na to da je životinja negde krenula…

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu