Pikado je posebna vrsta zabave. Sigurno ste barem jednom osetili zadovoljstvo zabadanja strelice tačno u centar mete. Ili možda niste imali sreće, pa se vaša strelica zabola negde na rubu table. Možda ste čak i omašili metu. Bez obzira na sve to, danas za vas otkrivamo sve tajne koje Pikado nosi.

Istorija

Pikado je igra stara preko 500 godina. Legenda kaže da su je davnih dana izmislili ratnici koji su vreme i dosadu ubijali bacanjem kopla u dno bačve. Vremenom je igra usavršena do onoga što igramo danas. Raspored brojeva na Pikado tabli izmislio je Brajan Gamlin za potrebe takmičenja u Pikadu na sajmovima. Raspored je takav da je faktor sreće sveden na minimum. Mali brojevi nalaze se na istoj strani kao i veliki. Na primer, ako gađate broj 20 i ne budete dovoljno precizni, pogodićete broj 5 koji se nalazi vrlo blizu. Broj mogućih kombinacija je broj sa 19 cifara. Kako je tačno Brajan došao do savršene kombinacije i dan danas nije baš sasvim jasno. Najpoznatija, sat tabla, izmišljena je u Englsekoj, 1896. godine, a taj naziv nosi jer sadrži sat sa kazaljkama. 

Godine 1908. Pikado je bio zabranjen jer je stupila na snagu zabrana svih igara na sreću. Iako nije u pitanju igra na sreću, što je vrlo brzo i dokazano, Pikado je bio proteran iz svih pabova na neko vreme. U narednom peridu se očekuje da Pikado postane olimpijski sport.

Pravila

Pravila igre su različita, u zavisnosti od table koja se koristi. Igru može igrati jedan ili više takmičara. Sastoji se iz toga što takmičar strelicom na čijem kraju su perca gađa okruglu metu. Meta sadrži različite krugove, a svaki krug nosi određeni broj bodova. Igrači naizmenično bacaju po 3 strelice, a broj bodova koje osvoje se sabira. Cilj igre je da se od broja 301 (ili 501) stigne do nule. Znači, od dogovorenog broja se oduzima broj osvojenih bodova prilikom gađanja. Poslednje bacanje mora biti centar, odnosno, takozvani Bull’s eye. Tokom igre, takmičari ne smeju prelaziti stranu liniju. Dozvoljeno je naginjanje preko linije, stajanje desno ili levo iza linje, a svaki prelazak linije smatra se prestupom. Bodovi postignuti prilikom prestupa se ne računaju. 

Meta i strelice

Meta je obično od drveta, presvučena mešavinom mlevene plute i oštre dlake. Postavlja se na zid ispred takmičara, na standarnu udaljenost od 2, 37 metara i na visinu od 1,37 metara od poda do centra mete. Strelice kojima se gađa meta ne smeju biti duže od 30 cm i teže od 50g. Svaka strelica mora imati oštar, zašiljen vrh. Na kraju strelice mora stajati vrat sa perima.

U Beogradu postoji nekoliko aktivnih pikado klubova u koje se možete učlaniti. Ako radije birate da se samo povremeno poigrate, povedite društvo u neki od kafića sa pikado opremom.  To je definitivno mnogo bolja opcija nego da sami kupujete pikado opremu koja je prilično skupa. Sem toga, sačuvaćete nameštaji od nespretnih takmičara.

 

Avatar

🖊️ Milena Radivojević

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: