Kako da skuvaš ručak za 200 dinara i zapališ Instagram

Nezavisno od toga pratite li blogove o hrani ili ne, ručak za 200 dinara prosto morate da zapratite. Ovo je jedna od onih stranica koje su potrebne svima i za koju ćete se pitati kako ste uopšte živeli bez nje sve ove godine.

Da li ste se nekada zapitali kako da brzo i lako skuvate ručak za 200 dinara? Ili kako da steknete 20 000 pratilaca na Instagramu za manje od 4 meseca? Ana Vukašiković, idejni tvorac sajta rucakza200dinara.com i istoimenog instagram naloga zna kako i pristala je da tajnu podeli sa nama.

Ko je Ana?

Ana ima 27 godina, dolazi iz Kraljeva, a u svojoj biografiji ima uspešno završene studije na FON-u, iskustvo pokretanja jednog od najkreativnijih startaupova u Beogradu (anticafe Share Square), iskustvo rada u marketinškoj agenciji i svoju kompaniju Lemon8.  Za sebe kaže da je hedonistkinja koja od detinjstva voli da kuva. Autorka je trenutno najperspektivnijeg kulinarskog bloga u zemlji.

Šta je ručak za 200 dinara?

Moj blog o hrani u kome delim slike i recepte onoga šta spremam za ručak. To su recepti domaće hrane i ideje šta se za ručak može poneti na posao. Svaku sliku prati detaljan recept i procena troškova po porciji.

Kako si došla na ideju da napraviš blog i nazoveš ga baš ovako?

Od osnovne škole skupljam recepte i volim da kuvam. Kada sam upisala fakultet i preselila se iz Kraljeva u Beograd shvatila sam koliko je važno da umeš da spremiš sebi hranu. Danas je to moj stil života – uživam u odlasku na pijacu, planiranju obroka, kuvanju i eksperimentisanju sa hranom.

Naziv je nastao iz interne šale. Dečko i ja smo na poslu uglavnom jeli ono što sami spremimo kod kuće, a za svaki ručak sam ja ponosno komentarisala da je to što jedemo koštalo manje od 200 dinara, a da bi nas sličan obrok u restoranu mnogo više koštao.

Ukoliko se dobro organizujete, uložite u kvalitetne namirnice (koje nisu obavezno i skupe) – ručak za 200 dinara je skroz realna priča.

Da li si na početku imala ideju o tome kako da unovčiš blog?

Mislim da sam uvek u pozadini uma imala ideju kako to može da se monetizuje. Imala sam jasnu ideju kako će sve izgledati. Pre svega, kako da brendiram ideju i kako treba da izgleda sajt. Ali nisam očekivala da će tako brzo da plane. Potrebno je mnogo discipline da dosledno kuvaš ili pišeš svaki dan, a ja sam pre mislila da se ljudi neće zainteresovati i da ću izgubiti motivaciju da se bavim ovom stranicom. Međutim, pretpostavka mi je bila pogrešna.

Imaš li neki savet za one koji planiraju da pokrenu blog ili tematski nalog na Instagramu?

Iskustvo u marketingu mi je pomoglo da znam šta ljudi mogu da žele od jedne instagram stranice na ovu temu. Za dugotrajnu motivaciju je važno da znaš da ćeš imati dovoljno materijala da se time baviš na duge staze. Ako posle deset dana ispucaš sve što imaš da kažeš na jednu temu, skrećeš sa inicijalnog puta i motivacija opada. Savet je da se odabere uska niša, prati jedna konkretna tema i da se ne luta. Dakle, kratko, jednostavno, uvek u istoj formi, autentičan i originalan sadržaj, pozitivan i veseo brend.

A neki savet za kuvare početnike?

Videla sam klip na fejsu u kome je jedan dečko pričao o pripremi hrane kod kuće. Imao je fantastičnu poentu: sve što vidimo na televiziju predstavlja kuvanje kao nešto skupo i komplikovano. Zato ljudi u startu očekuju da to bude preteško.

Međutim, kada se neko odvaži da počne, shvati da sve funkcioniše prilično jednostavno. Sve što treba da znaš je da oljuštiš i iseckaš luk i šargarepu i otvoriš kesicu sa smrznutim povrćem. Svako mora za sebe da razbije tu predrasudu i napravi prvo jednostano jelo. Možda ću uskoro početi da radim na demistifikaciji kuvanja. Ne moraš da budeš Gordon Remzi da bi kuvao kod kuće.

Moj savet za svakoga je da počne da sprema neko jednostavno jelo. Ali ne palačnike jer one nisu realna slika toga kako se sprema ručak.

Imaš li omiljeni recept za ručak ?

Volim da spremam grašak. Proprži se luk, doda se šargarepa ili još neko povrće, pa onda grašak. Dolije se voda, sačeka se da se skuva, začini dobro i služi se. Dosta jela koja se pripremaju kod kuće izgledaju tako.

Da li svako može da nauči da kuva?

Apsolutno. Stvarno nije teško. Kao što umeš da raspremiš krevet, opereš sudove ili opeglaš košulju.

Koliko vremena je potrebno da skuvaš instagram od prve objave do stalne publike?

Nekih mesec ili dva je trebalo da shvatim da se ljudi stvarno interesuju. Krenula sam sa marketingom stranice, videla sam niske cene promocije, što znači da se ljudima dopada. Odlučila sam da ću kačiti nešto svaki dan. Obično danas spremim jelo za ručak, a okačim ga sutra. Uglavnom nemam više od 5 jela u rezervi i ne planiram objave unapred.

Šta se promenilo u tvom životu otkad si napravila blog?

Ljudi mi govore u šali da sam sad influenserka. Ako ćemo ozbiljno, ova stranica se lepo razvija i već znam da je u pitanju veći projekat koji će lepo napredovati.

A šta se promenilo u tvojoj kuhinji?

https://www.instagram.com/p/Bsnrr0YgjR7/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Nijednom nisam skuvala isto jelo dvaput. Svaki dan sam probala nešto novo. Imam 10-15 kuvara kod kuće, stalno nešto eksperimentišem. Počela sam da planiram obroke za narednu nedelju u jednom planeru koji sam sama osmislila. Vikendom pre odlaska u nabavku pravimo plan šta ćemo kuvati sledeće nedelje.

Koji su tvoji dalji planovi vezani za stranicu?

Nekoliko zamisli. Želim da napravim bazu domaćih proizvođača hrane koji prodaju preko Interneta. Okačiću ih sve na sajtu. Sviđa mi se ideja da iskoristim prostor da promovišem domaće proizvode. Druga stvar je plan da kreiram knjižice koje će moći da se skinu sa sajta. I najzad želim da napravim planer obroka, koji ja već koristim, i koji će ljudi moći da nabave i planiraju svoju ishranu. U aprilu planiram da se priključim humanitarnoj akciji vezanoj za Beogradski maraton, budući da i sama trčim, a promovisaću je na stranici.

Šta će biti za godinu dana?

Nisam sigurna. Videćemo kako se sve bude razvijalo. Nekad moraš da se prepustiš.

Da li ti pratiš neke food blogere?

Pratim minimum petsto ljudi koji imaju super ideje. Obožavam Džejmija Olivera jer je faca i promoter nekomplikovanog kuvanja. Opušten je i ne preteruje sa izborom namirnica, ne insistira da svaki dan jedemo avokado i kinou. Omiljena mi je veganska food blogerka Minimalist Baker ima koncept da sprema jela sa manje od 10 sastojaka i za manje od 30 minuta. Ljudima se dopadaju jasna ograničenja ovog tipa.

O Ani su do sada pisali: BBC na srpskom, Noizz, Nomcentar.

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Komentari: