Zemlja i narod koji je bio do pre 67 godina jedinstven, danas je podeljen na dve teritorije.

Zašto? 

 Drugi svetski rat

Početkom XX veka, nakon poraza Ruske Imperije u ratu sa Japanskom Imperijom (1904-1905 godine), Koreja je aneksirana od strane japanaca. Vladavina Japana se završava tek 1945 godine, kada je okončan Drugi svetski rat. U ovom trenutku nastaje podela nekada uvek jedinstvene Koreje.

1948 godine, dogovorom između Sovjetskog Saveza i SAD-a, ova teritorija se deli na Severnu i Južnu Koreju. Razgraničenje je uspostavljeno na 38 paraleli. Severni deo je bio pod jakim uticajem SSSR-a, a Južni pod uticajem SAD-a, što je i prouzrokovalo razorni rat između dve Koreje početkom 50-ih godina dvadesetog veka.

 Korejski rat 1950-1953

Pod američkim patronatom 15. avgusta 1948 godine je proglašena Republika Koreja(Južna), a 9. septembra iste godine je proglašena Demokratska Narodna Republika Koreja (Severna). Zbog toga što je svaka od strana smatrala celokupnu teritoriju Korejskog poluostrva svojom, 25 juna 1950 godine je izbio rat.

Severno-korejska vojska je uspešno krenula prema glavnom gradu Juga – Seulu, i ubrzo ga zauzela. U preiodu od par meseci, Sever je uspeo da zauzme skoro čutav Jug, zahvaljujući tome što se narod nije protivio njihovoj akciji. Verovatno bi se sve završilo pobedom „komunizma“ da se nisu umešale SAD.

15. septembra 1950 godine američka vojska se iskrcala u Inčonu, u mestu koje je bilo jako blizu 38-oj paraleli. Severna Koreja je ubrzo počela da gubi osvojene teritorije, pa je tako gotovo čitav jug koji su osvojili, pao pod kontrolu amerikanaca. Ali vojska SAD se nije zaustavljala, te su prešli formalnu granicu dveju Koreja i krenuli prema Pjongjangu. U ovom trenutku se bez dileme umešala armija NR Kine, zbog dojava KGB-a da se amerikanci neće zaustaviti samo na Severu, nego će pokušati da povrate prethodnu kinseku vlast. Oštra zima je usporila invaziju američke vojske. Sever je iskoristio ovu priliku i uz pomoć kineza i sovjetskog oružja je ponovo kontrolisao svoju teritoriju. 27. jula 1953 godine u Panmunđonu je potpisano primirje koje je još uvek na snazi. Razgraničenje je uspostavljeno na 38-oj paraleli gde je uspostavljena demilitarizovana zona. Kineska Armija se ubrzo povukla, dok američke snage i dan danas imaju vojnu bazu na Jugu.

 Dve odvojene države

Južna Koreja se dugo oporavljala od posledica rata. Uzrok toga je bila veoma nestabilna politička situacija u zemlji. Prvi predsednik Republike Koreje, Ji Sung-Man je bio svrgnut 1960 godine nakon demonstracija u Seulu. Politička kriza je vladala sve do 80-ih godina prošlog veka, dok nije počela snažno da jača ekonomija. 1988 godine kao dokaz toga, u Seulu su bile održane Olimpijske igre. Ekonomski bum se nastavio, i danas je Južna Koreja jedan od vodećih proizvođača elektronskih uređaja i automobila.

Za razliku od Juga, Severnoj Koreji nije trebalo dugo vremena da se oporavi od rata zbog pogodne političke klime. Kim Il Sung je bio prvi premijer a posle i doživotni predsednik DNRK. Šezdesetih se brzo razvija teška i laka industrija.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ekonomija Severa počinje da se ruši. Zapadne zemlje su uvele brojne sankcije ovoj državi, što je izazvalo suše, glad, i epidemije. Još većoj izolaciji je doprinela činjenica da Severna Koreja proizvodi atomsko oružje. Danas je ova zemlja jedna od najizolovanijih na svetu.

Pogledajte razlike između ove dve zemlje:

  • Ulica u Seulu, Južna Koreja

Na slikama se zahvaljujemo Huffington Post


 

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: