Asocijacija na torte i kolače je višesatno “robovanje” u kuhinji, gomila sastojaka i pažljivo sastavljanje istih, pečenje kora na tačno određenoj temperaturi i minutaži… Ali da li baš pravljenje ukusnih poslastica mora biti mučenje?
Donosimo vam 3 poslastice koje ne zahtevaju pečenje i neće vam oduzeti mnogo vremena, a definitvno će zagolicati vašu maštu.
Šarena oblanda
Šarena oblanda je jedan od omiljenih kolača iz detinjstva, sprema se brzo i lako.
Potrebno je:
Prvo što je potrebno uraditi jeste odvajanje žumanaca i belanaca. Da se ne biste mnogo mučili, imamo ideju kako to da uradite najbrže moguće.
https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M
U žumanca umutite 200g šećera u prahu i rastopljeni margarin. Na ringlu zatim stavite kašičicu margarina ili ulja, sačekajte da se rastopi i dodajte čokoladu. Dok se čokolada topi, umutite belanca. Dobro ih umutite da budu čvrsta. U njih polako dodajte 20 kašika šećera, 300g mlevenog keksa i rastopljenu čokoladu. Sačekajte da se malo ohladi. Uzmite veliki pleh ili plato i na njega ređajte oblandu (male kockice idu na dno), i na prvu mažite crni fil, pa zatim žuti i tako redom dok ne istrošite kore. Ono što je važno da znate jeste da se oblanda jede sutradan, tako da je ostavite preko noći na terasi ili u frižideru poklopljenu odozgo. Stavite nešto teško preko poklopca kako bi se kore dobro sjedinile. Uživajte 🙂
Poznata italijanska poslastica – Tiramisu
Potrebno je:
Pre svega na ringlu stavite jednu šerpicu sa vodom i sačekajte da proključa. Zatim na nju stavite još jednu metalnu posudu. Žumanca umutite sa šećerom u prahu i stavite u tu metalnu posudu kako bi se prokuvala na pari. Sačekajte da se fil dobro zgusne i ohladi. Toj smesi dodajte mascrapone sir i promešajte. Zatim dodajte slatku pavlaku koju ste prethodno umutili mikserom ili ručnom mutilicom za jaja. Piškote umačite u kafu i ređajte u posudu dok ne obložite dno. Na piškote stavljamo fil. Obzirom da imate dva pakovanja i drugo pakovanje stavite, pa još jednom prekrijte filom. Tiramisu se obično ukrašava kafom ili kakaom, pa evo nekih ideja za dekoraciju ovog ukusnog kolača.
Domaći sladoled
Sladoled je poslastica koja je svakako pristupačna i može se kupiti u svakom marketu, ali smo sigurni da je duplo slađa ukoliko je sami napravite.
Potrebno je:
Umutiti slatku pavlaku pa joj dodati šećer u prahu, vanilin šećer, narendanu limunovu koricu i 60ml limunovog soka. Izmešati dobro i dodati jogurt. Ovu smesu naliti u plastičnu posudu i dodati voće po izboru.
Ostaviti preko noći da se zaledi.
Uživajte!
Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.
O slatkišima u službi produktivnosti možda niste ni razmišljali. A šta ako vam kažemo da… Pročitaj više
Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština… Pročitaj više
Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge… Pročitaj više
Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost… Pročitaj više
Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza… Pročitaj više
Kod nas reciklaža još uvek nije u potpunosti zaživela. Institucije se donekle trude da bar… Pročitaj više
Ovaj sajt koristi kolačiće
Ostavi komentar