Leto je uveliko počelo, ali teško da smo se navikli na konstantno visoke temperature. Neprestano smo u potrazi za rashlađenjem a odvajkada je jedno od omiljenih sredstava bio sladoled. Naravno, najlakše je skoknuti do prodavnice i kupiti kutiju porodičnog sladoleda, ili, za individualce, sladoled na štapiću ili u kornetu. Međutim, za one među vama koji su ljubitelji domaćeg, a pritom žele i da malo prištede u ovim teškim danima, Lifehacker.rs je pripremio nekoliko recepata uz pomoć kojih ćete sami pripremiti sladoled, brzo i lako.
Potrebno:
150 g šećera
250 ml mleka
1/4 kašičice soli
2 kašike kakao praha
3 žumanceta
50 g iseckane čokolade
500 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema: Pomešati šećer, mleko, so i kakao te zagrejati u dubokom tiganju na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. U činiji blago umutiti žumanca, zatim približno 125 ml prethodno umućene tople smese promešati sa žumancima i onda sve to vratiti u preostalu toplu smesu. Zagrevati smesu dok se ne zgusne, potom skloniti sa vatre i dodati iseckanu čokoladu i mešati na vatri dok se ne otopi. Smesu ohladiti u frižideru a potom staviti u zamrzivač.
Potrebno:
nekoliko banana (jedna po osobi)
pistaći
badem
Priprema: Banane iseckati na kolutove a zatim u činiji držati oko dva sata u zamrzivaču. Smrznute kolutiće izmiksati u blenderu dok se ne dobije kremasta, ujednačena smesa. Pošto je banana sama po sebi slatka, smesi za sladoled kao “začin” možete dodati pistaće ili bademe.
Potrebno:
60 g lešnika
180 g čokolade za kuvanje
4 jaja
325 g slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema: Peći lešnike na temperaturi od 165 stepeni oko 10 minuta, a zatim ih iseckati. Rasporediti seckane lešnike na plehu za pečenje i preliti prethodno otopljenu čokoladu preko njih. Ostaviti smesu u frižideru da se stegne te je izlomiti na parčiće veličine zalogaja. U jednoj činiji umutiti žumanca sa medom, a u drugoj čvrsto umutiti belanca. U trećoj posudi umutiti slatku pavlaku i ekstrakt vanile, te sjediniti sa umućenim belancima. Na kraju, spojite ovu smesu sa žumancima i dodajte mešavinu čokolade i lešnika. Pre serviranja, neophodno je da sladoled u zamrzivaču odstoji 8 sati. Ukrasiti seckanim lešnicima i(li) rendanom čokoladom, po želji.
Potrebno:
1 l jogurta
3 čaše šećera
2 čaše mleka
1 kisela pavlaka
200 g šlaga
voće, po želji
Priprema: U jednoj posudi sjediniti jogurt sa šećerom, a u drugoj umutiti šlag sa mlekom i pavlakom. Potom sastaviti dve smese, dobro promešati i dodati sastojke po želji – jagode, maline ili keks. Količina smese je velika, te je možete podeliti i napraviti više različitih ukusa. Ukrasiti po želji.
Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.
Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih brzih dijeta u regionu, a za to postoji nekoliko… Pročitaj više
Zdrava večera bi trebala da bude najmanje nekoliko sati pre nego što odete na spavanje.… Pročitaj više
Kombuha je veoma lekovita gljiva, ali mnogi ne znaju da kombuha za mršavljenje takođe ima… Pročitaj više
Poznato je da su med i keto dijeta često nespojivi. Zapravo, mnogi misle da je… Pročitaj više
Vojnička dijeta je nešto sasvim novo. Većina ljudi već na sam pomen vojske u glavi… Pročitaj više
O slatkišima u službi produktivnosti možda niste ni razmišljali. A šta ako vam kažemo da… Pročitaj više
Ovaj sajt koristi kolačiće
Ostavi komentar