Britain's Mo Farah celebrates with the gold medal after the men's 10,000-meter final during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, Aug. 13, 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Da li ste se ikada zapitali, čemu ovakav neobičan gest? Ispostavlja se da za to postoji razlog.
Ova tradicija u svetu sporta se pojavila još 1991. godine na Svetskom prvenstvu u atletici, kada je tim Velike Britanije pobedio u štafeti 4×400 metara.
Zbog čega svi sportisti širom sveta “probaju” svoje medalje već 25 godina? Izgleda da su za to krivi fotografi. Da bi snimak delovao interesantnije, prilikom dodele foto reporteri zamole šampione da zagrizu svoje medalje, kako bi navodno, proverili da li su prave. Ali, ovaj gest nije izmišljen. Ranije su ljudi na ovaj način proveravali da li je zaista u pitanju zlato, u slučaju da jeste, ostajao je trag zuba na njemu zbog toga što je ova materija veoma mekana.
Svakako treba znati da čak zlatne olimpijske medalje imaju u sebi samo oko 1,3% čistog zlata, dok je procenat srebra 93%. To pravilo je zaživelo nakon Letnjih olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine. Ali, morate biti veoma oprezni pri pokušaju da zagrizete vaše odličje, jer postoji verovatnoća da se povredite. Tako je nemački olimpijac David Meler, ostao bez jednog dela zuba prilikom “degustacije” osvojene srebrne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine.
O slatkišima u službi produktivnosti možda niste ni razmišljali. A šta ako vam kažemo da… Pročitaj više
Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština… Pročitaj više
Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge… Pročitaj više
Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost… Pročitaj više
Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza… Pročitaj više
Kod nas reciklaža još uvek nije u potpunosti zaživela. Institucije se donekle trude da bar… Pročitaj više
Ovaj sajt koristi kolačiće
Ostavi komentar