Magični Prag iz ugla jedne obožavateljke

Prag

„Vi, koje poslah da u ime moje nađete mesto na kom će se spojiti vatra i voda, zemlja i vazduh i stvoriti novi život, na tom mestu grad načinite i Pragom ga nazovite“, reči su princeze Libuše kada je dobila vest da su njeni podanici pronašli idealno mesto sa svim uslovima potrebnim za život. Danas se ovaj grad naziva zlatnim, magičnim i gradom hiljadu tornjeva. Posle samo nekoliko sati provedenih u njemu shvatićete zašto Prag nosi epitet bajkovitog, mističnog i čarobnog grada.

Da krenemo od početka.

Ako planirate da ovom gradu posvetite dan ili dva, onda nemojte ni kretati na put. Da biste u potpunosti upoznali sve lepote magičnog Praga biće vam potrebno barem tri dana, a idealno bi bilo da mu posvetite pet, verujte, nećete se pokajati.

Budući da je Češka zemlja sa prilično hladnom klimom, čestom kišom i vetrom, sa malo sunčanih dana, najbolje bi bilo da put planirate tokom prolećnih ili letnjih meseci, ali ne brinite, čak i ako to nije izvodljivo, kiša vam sigurno neće pokvariti put. Naprotiv, samo će upotpuniti gotsku atmosferu centra grada i učiniće da doživljaj bude potpun. U Prag ponesite toplu odeću i udobnu obuću.

Ono što takođe morate spremiti pre nego što krenete je, naravno, pasoš koji je jedini dokument koji će vam biti potreban. Ako putujete samostalno, imajte na umu da prolazite kroz Mađarsku i Slovačku, pa se dotano raspitajte šta vam je od dokumenata potrebno za ulazak u te zemlje, dok će, ako putujete preko neke turističke agencije, pasoš biti sasvim dovoljan. Prag je od Beograda udaljen skoro 900 km, ali je vožnja prijatna, budući da se sve vreme krećete autoputem.

Što se smeštaja tiče, Prag je izuzetno bogat hotelima u centru grada, ali su cene smeštaja izrazito visoke, tako da vam predlažemo da pronađete smeštaj u nekom od hotela ili hostela van centra. Cene su pristupačnije, smeštaj je uredan, a većina hotela nudi opciju noćenja sa doručkom na bazi švedskog stola. Noć u dvokrevetnoj sobi u ovom tipu smeštaja košta od 20 do 30e.

Zvanična valuta je kruna, međutim, menjanje novca u Pragu nije jednostavna stvar. U centru grada postoji veliki broj menjačnica u kojima možete zameniti skoro svaku valutu, ali otvorite četvore oči kada je u pitanju odabir menjačnice. Većina menjačnica će vam uzeti i do 28% provizije za razmenu novca što je prosto nečuveno. Šta to znači? Ako je kurs 1e=27 CZK, oni će vam novac razmeniti po kursu od 22krune za 1e. Kako biste se zaštitili od ove prevare za turiste, birajte  menjačnice na kojima piše „0% commison free”, ali i pored toga obavezno pitajte koliko novca ćete dobiti pre nego što razmenite novac. Ako ste turista iz Srbije, novac menjajte isključivo u menjačnici iza metro stanice „Mustek”, koja samo za srpske turiste nudi najpovoljniji kurs.

Prag

Kad smo već kod metroa, u Pragu postoje 3 metro linije koje razvijaju mrežu ispod celog grada i smenjuju se na 3 minuta u špicu i minut i po u „promajnom” terminu. Karta koja traje pola sata( što vam je sasvim dovoljno da iz predgrađa stignete do strogog centra) košta 24 krune što je manje od 1e. Pored metroa postoji autobuski i tramvajski prevoz, pa čak i žičara, ali je metro svakao najbrži i najpovoljniji.

Kada ste se konačno smestili, razmenili novac, opremili se fotoaparatom i udobnom obućom, vreme je da krenemo u obilazak.

Sišli smo na metro stanici „Mustek” i nalazimo se u samom centru Starog grada. Ne, nismo se vratili u 16. vek iako tako izgleda na prvi pogled. Idemo da vidimo čuveni astronomski sat.

Astronomski sat datira iz XV veka i svakako je prizor koji ćete pamtiti celog života. Osim što pokazuje vreme, on pokazuje i položaj Sunca, Meseca i zvezda, a donji brojčanik pokazuje zodijačke znake i smene godišnjih doba. Lepotu i obilje detalja na satu je teško opisati rečima zato pogledajte sliku. Čujete li to? Nešto zvoni? Na svakih sat vremena pomeraju se figurice dvanaest apostola, što predtavalja pravu atrakciju za turiste, ali i za džeparoše. Dok svi omamljeni čarolijom gledaju gore, lopovi koriste priliku, zato oprez.

Prag

Kad smo već tu pogledajmo šta se to još nalazi na Starogradskom trgu. U centralnom delu je spomenik Janu Husu, češkom verskom reformatoru, a okolo su građevine koje potiču iz različitog perioda: Starogradska većnica, Crkva Device Marije i Tinska katedrala sa svojim tamnim kulama, još jedan od simbola Praga. Posebnu draž daju ulični svirači i zabavljači, a bašte kafića su uvek prepune. Budući da je vreme za užinu, kupićemo čuvenu ,,vaclavsku kobasicu”

Prag

Ova gurmanska fantazija se kupuje na štandovima širom Praga, a predstavlja grilovanu kobasicu na hlebu ili u kifli. Naravno, kobaja je nezamisliva bez senfa i čuvenog praškog piva koje će pomoći da se sve to lepo smesti u vaš stomak.

Kad smo već kod piva, da li ste znali da prosečan Čeh godišnje popije 143 l piva? I u statistiku ne ulaze samo muškarci, već i žene, odnosno sve osobe starije od 18 godina.

 Nakon što smo se okrepili, nastavljamo ka Karlovom mostu. Od Starogradskog trga ćemo nastaviti na desno, proći pored prodavnica firmirane garderobe ( „Guči”, „Prada” i slično) na koje, opčinjeni lepotom arihitekture, jedva da ćemo obraititi pažnju. Upravo je arhitektura razlog zbog kog se osećate kao da ste se vratili nekoliko vekova unazad. Kuće i zgrade koje se izdižu iznad uskih i krivudavih ulica zaista ostavljaju bez daha.

Prag

Kada izbijemo na kraj ulice i dođemo do same Vltave skrenućemo desno i za tren oka pred nama će se ukazati čudesni Karlov most. Međutim, prelazak preko mosta ćemo ostaviti za sutradan, a sada idemo na malo krstarenje. Za 10e po osobi dobićete priliku da sagledate Prag iz drugačijeg ugla i doživite nezaboravno iskustvo.

Prag

Drugi je dan naše posete Pragu i ponovo smo na stanici Mustek, međutim, danas idemo na drugu stranu. Skrenućemo levo u ulicu ,,Narodni”  i nastavljamo pravo sve do kraja. Usput ćemo proći pored Narodnog pozorišta, još jednog od simbola grada. Zanimljiv je krov u obliku prevrnutog broda u boji noćnog neba koje simboliše vrhunac kome svi umetnici teže. Kod Legionarskog mosta skrećemo desno i uskoro nam se pred očima ukazuje „Kuća koja pleše”.

Prag

 

Linije kuće podsećaju na par plesača, pa je često nazivaju „Fred i Džindžer”, međutim, osim neobične arhitekture ( koja, blago rečeno, odskače od prelepe arhitekture u duhu starih vremena) nema šta da ponudi, zato se, nakon fotografisanja, okrećemo i vraćamo u pravcu iz kog smo došli pravo do Karlovog mosta. Danas ćemo ga preći.

prag

Karlov most

Vekovima je bio jedini most u Pragu, čini ga šesnaest lukova od peščara, a sa obe strane se nalaze masivne kule. Ukrašen je baroknim skulpturama među kojima je i skulptura Svetog Jovana Nepomuka. Legenda kaže da će vam doneti sreću ako ga dotaknete. Zar smo već prešli ceo most? Čarolija je prošla za tren, moraćemo ovo da ponovimo, a sada pravac Lenonov zid.

Lenonov zid je prava turistička atrakcija kako za ljubitelje Bitlsa tako i za sve ostale. Posle Lenonovog ubistva, njegova slika je nacrtana na zidu naspram Francuske ambasade, a nakon toga su svakodnevno docrtavani reči pesama i grafiti. Uprkos krečenju i zabranama grafiti su uvek iznova nastajali.

prag

Zid Džona Lenona

Prošetaćemo malo gradom kako bi nam se slegli utisci. Šetnja gradom u dvoje izuzetno je romantična zbog uzanih krivudavih ulica koje čine da i obična besciljna šetnja bude doživljaj. Kada padne mrak posetićemo neku od mnogobrojnih pivnica ili barova koji nude zabavu za svačiji ukus.

Treći dan je rezervisan za možda i najlepši deo Praga, Hradčan. Na samom vrhu nalazi se Praški dvorac, najveći dvorac na svetu. Hiljade prozora gleda na ceo grad. Poseduje 3 dvorišta koja su povezana prolazima. Danas ovde stanuje predsednik Češke, a zanimljivo je da se zastava skida sa vrha kad god predsednik nije u državi. Pogledaćemo smenu straže (tačno u podne), a onda ćemo sa vidikovca upiti svu magiju Praga i konačno shvatiti zašto grad nosi naziv ,,Grad hiljadu tornjeva”.

prag

Sledeća stanica je Katedrala sv Vita, najveću katedralu u Pragu, koju, zbog skučenog prostora predviđenog za turiste, nije moguće u potpunosti sagledati iznutra, ali je spoljašnjost zapanjujuća i dovoljna da nadomesti unutrašnjost.

Prijelo nam se nešto slatko? Nema problema, na svakom koraku možete kupiti „Trdelnik”. Molim, nikad čuli? Pa to moramo odmah ispraviti. U pitanju je slatkiš koji se pravi od kiselog testa  tako što se urola na štap, a potom peče na vatri. Štap se potom izvuče, a na njegovo mesto dolazi njeno veličanstvo nutela. Cena ove fantazije iznosi 40 kruna za prazan, a 120 kruna za filovani trdelnik.

 

Spuštamo se do Zlatne ulice. Ona potiče iz XVI veka, a dva niza minijaturnih kuća naseljavali su zalatari po kojima je ulica i dobila ime. Posebnu pažnju obratite na kućicu sa plavom fasadom I brojem 22. U toj kućici se rodio i živeo Franc Kafka.

Međutim, za sve navedene atrakcije na brdu Hradčan je potrebna ulaznica. Cena ulaznice je 300 kruna, a studenti imaju popust od 50% uz studentsku karticu. Ova ulaznica obuhvata sve građevine, ali možete kupiti i pojedninačne ulaznice.

Četvrti dan posvetićemo poseti brdu Petšin. Kada se umorite od gradske gužve možete se opustiti u zelenilu i prirodi. Mnogobrojni parkovi, voćnjaci, ribnjaci učiniće da se osećate kao da ste na selu u sred metropole. Do ovog mesta možete doći žičarom koja prevozi putnike do samog vrha brda Peštin. Na vrhu se nalazi i kula ,,Rozhledna” ( „Vidikovac”) slična Ajfelovoj, ali do nje je potrebno savladati 300 stepenika. Iako možda zvuči mnogo, zaista vredi jer pogled koji se odatle pruža zaista ostavlja bez daha.

Ako vam, pak, nije do planinarenja, vratite se u centar i obiđite Kafkin trg, popijte kafu u Kafkinom kafeu ( „Café de Kafka”) i obiđite spomenik ovom češkom piscu u srcu jevrejske četvrti.  Jevrejska četvt potiče iz X veka i ovde možete posetiti jevrejsko groblje, jevrejski muzej mnogobrojne sinagoge. Ponovo je za ulaz u sve objekte potrebna ulaznica, cena je 35e po osobi, a čitav obilazak traje oko dva i po sata. Važno je napomenuti da ovde ne važi studentski popust i da je jevrejska četvrt zatvorena subotom.

prag

Trg Franca Kafke

Prag je izuzetno bogat muzejima, pa tako možete posetiti muzej KGB-a, Muzej alhemije, Vojni muzej, Muzej komunizma, Muzej minijatura, muzike, železnice, ali i muzej seks mašina. U većini muzeja je fotografisanje dozvoljeno, ali radno vreme i cena ulaznica variraju, pa je najbolje raspitati se na licu mesta. Ono što ne bi trebalo propustiti kada je u pitanju Prag je festival muzike (29. maj -4. jun), međutim grad je toliko poseban da vam nikakav dodatni sadržaj neće biti potreban.

Ono što morate poneti kada napuštate Prag je svakako magnetić za frižider (skupljači znaju zašto), ali nipošto ih nemojte kupovati u preskupim suvenirnicama. Posetite pijacu, tu ćete naći sve što vam treba da biste poneli barem delić ove magije sa sobom kući.

Ako se odlučite da posetite Prag, doživećete nešto što sigurno nećete videti nigde više. Taj osećaj mistike, tajanstvenosti, gotike i čarolije će vas u potpunosti obuzeti, da ćete imati osećaj da ste se vratili nekoliko vekova unazad i čim ga napustite poželećete da se vratite u bajku i ponovo oživite čaroliju.

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Digitalni nomadi – Zanimanje budućnosti?

Digitalni nomadi – Zanimanje budućnosti?

Kada se spomene reč digitalni nomadi, probudi mnoštvo asocijacija za samo nekoliko sekundi. Tipične slike koje ova reč asocira jeste laptop, kafići, co-working prostori i putovanja po najrazličitijim delovima sveta. Međutim, ovo je samo "skica" života o kakvom mnogi...

Vršstok u Vršcu – Jer zajedno menjamo svet!

U Vršcu se od 12. avgusta održava jedinstvena manifestacija pod nazivom Vršstok. Tačno 50 godina nakon legendarnog festivala Woodstocka, za koji se smatra da je oličenje hipi pokreta, podsećamo se važnih stvari koje se tiču uređenja društva i prirode. Posetite ovu...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Digitalni nomadi – Zanimanje budućnosti?

Digitalni nomadi – Zanimanje budućnosti?

Kada se spomene reč digitalni nomadi, probudi mnoštvo asocijacija za samo nekoliko sekundi. Tipične slike koje ova reč asocira jeste laptop, kafići, co-working prostori i putovanja po najrazličitijim delovima sveta. Međutim, ovo je samo "skica" života o kakvom mnogi...

Vršstok u Vršcu – Jer zajedno menjamo svet!

U Vršcu se od 12. avgusta održava jedinstvena manifestacija pod nazivom Vršstok. Tačno 50 godina nakon legendarnog festivala Woodstocka, za koji se smatra da je oličenje hipi pokreta, podsećamo se važnih stvari koje se tiču uređenja društva i prirode. Posetite ovu...

Sudar vitezova na niškoj tvrđavi

Sudar vitezova na niškoj tvrđavi

Niška tvrđava i grad Niš bili su od 14. do 16. juna domaćin srednjovekovnim vitezovima. Naime, ovog vikenda održan je međunarodni viteški festival pod nazivom Zaštitnici tvrđave. Učešće u ovoj kulturno-istorijskoj manifestaciji uzeli su brojni klubovi iz naše zemlje,...

Komentari: