Kako prevariti mozak da brže oseti sitost

Neke nemirnice isključuju apetit, utičući na mozak preko receptora ukusa.

Apetit se kontroliše delom mozga koji se zove hipotalamus. Posle obroka, u organizmu se povećava količina hormona insulina i leptina. Ova dva hormona utiču na hipotalamus, a on  dalje blokira apetit.

Međutim, moguće je regulisati apetit i bez učešća hormona – preko receptora ukusa. Zahvaljujući moždanim ćelijama tancitama do našeg mozga može stići informacija o hrani koju jedemo. Preko receptora za ukus koji se nalaze na jeziku, mi možemo poslati svom mozgu informacije. Na taj način ga možemo prevariti da oseti sitost. 

Ranije se smatralo da ovi receptori reaguju samo na sladak ukus. Ali, naučnici su nedavno otkrili da se tanciti takođe aktiviruju zbog ukusa umami. To je ,,peti ukus” koji se pojavljuje zbog prisutstva aminokiselina u hrani.

Tokom istraživanja Univerziteta u Njujorku naučnici u određene ćelije ćelije mozga ubacili koncentrisane aminokiseline. Najjaču i najbržu reakciju su obezbedili dve nezamenjive aminokiseline: lizin i arginin. Za svega 30 sekundi tanciti su prepoznali ove aminokiseline i predali informacije u hipotalamus.Mozak je potom osetio sitost.

Kada konzumirate hranu bogatu argininom i lizinom, receptori ukusa ,,umami”,  receptori na jeziku odgovorne ih prepoznaju i šalju poruku u mozak. Tamo na njih reaguju tanciti, predaju signale u hipotalamus i apetit se smanjuje. Gladi više nema, vrlo brzo osećamo sitost.

Nivo aminokiselina u krvi i mozgu posle obroka su jako bitni signali koji omogućavaju osećaj sitosti. Činjenica  da tanciti direktno osećaju aminokiseline pomoći će da se razvije novi način borbe sa viškom kilograma.

To delimično objašnjava razlog zbog kog ljudi na dijeti konzumiranjem belanaca slabije osećaju glad i ne jedu suviše čak i bez ograničenja po kalorijama.

Arginin i lizin u većoj količini su prisutni u namirnicama životinjskog porekla: govedini, svinjetini, piletini, ćurki, jetri, skuša, tuna, losos, sir. Takođe  nezamenljive aminokiseline se sadrže u biljnim izvorima: leći, pšenici, avokadu.

Ako želite da smanjite apetit i konzumirate manje kalorija, pokušajte da uključite ove namirnice u svaki obrok.

Ostavi komentar
Objavljeno od strane

Najnoviji tekstovi

Slatkiši u službi produktivnosti i poboljšanja radne atmosfere

O slatkišima u službi produktivnosti možda niste ni razmišljali. A šta ako vam kažemo da… Pročitaj više

2 years pre

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština… Pročitaj više

3 years pre

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge… Pročitaj više

3 years pre

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost… Pročitaj više

3 years pre

Pet stadijuma tuge u romanu “Dani napuštenosti”

  Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza… Pročitaj više

3 years pre

Šta je najlakše reciklirati u svom domu?

Kod nas reciklaža još uvek nije u potpunosti zaživela. Institucije se donekle trude da bar… Pročitaj više

3 years pre

Ovaj sajt koristi kolačiće