Aurora borealis je prava geomagnetska oluja. Oluja boja, igre i svetlosti.

Mnogi prizori prirode ostavljaju nas bez daha. Morske dubine, planinski predeli, pustinjska prostranstva. Ali ono što nam kosmos šalje a nebo oslikava, predstavlja magiju.

Prizor će vas naterati da poverujete da postoje neotkrivene sile. Sile kojima neko izvan granica stvarnosti i zemaljskih domašaja, tik iznad vaše glave, sprema veličanstveni šou. Dok se obojena magla svetlosti poigrava nebom, vetar se smiruje, zvukovi se utišavaju. Sve najlepše nijanse jarko zelene i purpurno ljubičaste smenjuju se na tamnom nebu. Mešaju se povremeno i čine da staklaste zvezde u toj predstavi dobiju ulogu dragulja. Takvo zadovoljstvo, nestvarno i nezaboravno može vam pružiti samo njeno kraljevsko visočanstvo, aurora borealis

 

Zašto aurora borealis?

 

Fenomen trepereće, pokretne svetlosti, švedski fizičar i astronom Anders Celsius nazvao je “Aurora borealis”. Ime joj je skovano po rimskoj boginji zore i jutra Aurori, i grčkom bogu severnih vetrova Boreju. Iako je najprepoznatljivija našem uhu kao aurora borealis, nazivaju je još i severna zora i polarna zora-polarna svetlost. Pored ove nestvarne pojave na severnoj polulopti, magija je prisutna i na jugu gde je nazivaju aurora australis. 

 

Naučno objašnjenje

 

Polarna svetlost rezultat je sudaranja električki nabijenih čestica, elektrona i protona koji sa Sunca ulaze u Zemljinu atmosferu. Aurora borealis se javlja u blizini magnetnih zemljanih polova i manifestuje se u formi plamene svetlosti raznih boja. Sunce pored zračenja emituje naelektrisane čestice koje čine takozvani Sunčev vetar. U periodima pojačane Sunčeve aktivnosti, može se očekivati još jači intezitet ovih neverovatnih pojava na nebu. 

 

Kako je pronaći?

 

Igra boja i svetlosti ipak nije stalno prisutna, i to je čini još jedinstvenijom. Najbolji period u kom bismo mogli krenuti u čarobni lov, jeste od septembra do aprila. Aurora borealis se najlepše vidi u delovima iznad Arktičkog kruga, a što dublje i severnije zadjemo u predele Skandinavije to će sezona ovog fenomena duže trajati. Da bi doživljaj bio jači i živopisniji potrebno je da napolju bude mračno, hladno i vedro.  Najatraktivnije destinacije na severu bi bile Norveška, Finska, Island i Švedska. U Norveškoj, u gradu Tromso održava se i festival u slavu “Bogova zore”

 

 Ako biste se odlučili za auroru australis, trebalo bi da posetite Novi Zeland, Folklandska ostrva, Tasmaniju. Postoje istraživanja koja svedoče da ove pojave krase i druge planete, poput Jupitera, Saturna i Marsa. 

Aurora Borealis na Jupiteru

Aurora borealis je jedna od najlepših stvari koje ljudsko oko može da vidi. U prostranstvima ledenih stena i belih bregova, tamnog neba i hladnog mora…Dok vegetacija miruje i skriva se od naleta vetra, severna polarna svetlost, razigrana i prkosna podariće vam momente koje ćete zauvek pamtiti. 

Milica Zec

🖊️ Milica Zec

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: