Današnji dan, 14. mart, se u svetu obeležava kao Međunarodni dan broja π(Pi). Poznat i kao Arhimedova konstanta i Ludolfov broj, π je često u upotrebi u matematici i fizici… Pročitaj više
Govoreći o avestijskom jeziku, starom i izumrlom iranskom jeziku, valja početi od istorije persijskog jezika, s obzirom na to da je avestijski predstavljao fazu u njegovom razvoju. Istorijat iranskih jezika počeo je… Pročitaj više
Među nama ima onih odgovornijih i manje odgovornih učenika ili studenata, ali činjenica je da ponekad učenje zaista "ne ide". Zašto je tako, ne možemo znati sa sigurnošću jer mogućnosti… Pročitaj više
Završena je još jedna, 89. po redu, dodela Oskara. Kao i uvek, magična noć u Dolbi teatru donela je mnogo glamura, suza, smeha, ali i iznenađenja. Titulu pobednika večeri podelila… Pročitaj više
Filozofija, ili "ljubav prema mudrosti", nije nauka, a ipak je značajna za svaku nauku; nije religija, ali je izvršila veliki uticaj na nju; nije umetnost, a opet je ostavila traga… Pročitaj više
Poznata kao legendarna stvorenja koja nastanjuju mora, morska čudovišta su tema o kojoj se vekovima raspravlja. Obično se opisuju kao stvorenja ogromne veličine, sposobna da potope brod. Pročitaj više
Umetnost je sastavni deo našeg života. Umetnost je duševna hrana i emotivni stimulans. Umetnost pokreće one najtiše, ali ujedno i najburnije revolucije. Koliko je zaista poznajete? (more…) Pročitaj više
Iako se većina grozi ovih uistinu mirnih i tihih životinja, postoje i oni koji ih obožavaju. Tarantula je veliki pauk koji broji 12 vrsta, od kojih su maltene sve bezopasne… Pročitaj više
Biti pisac bila je i ostala jedna od najvećih hrabrosti poznatih čovečanstvu. Ipak, čini se da je to danas teže nego ikada. Autori, pogotovo oni mladi među njima, bore se… Pročitaj više
Izložba Centra za bioetičke studije pod nazivom "Bioetika kroz umetnost" 20-26. februar, Kolarčeva zadužbina (Klub Kolarac) Poslednjih godina veoma su aktuelne teme veštačke inteligencije, uticaja koji čovek ima na prirodu, ali i… Pročitaj više
Ovaj sajt koristi kolačiće