Upisao si pogrešan fakultet? Šta dalje?

Fakultet_pauza_2
Izbor fakulteta jedna je od odluka koja može suštinski uticati na to u kom smeru će naš dalji život otići. No, zbog toga što naš obrazovni sistem nije baš najsavršeniji na svetu, može da se desi da dođemo do četvrte godine srednje škole i da ne znamo šta da upišemo. Ili možda mislimo da znamo, a onda se ispostavi da to nije to. Šta onda činiti?

POGREŠAN IZBOR

Upisao si fakultet, upoznao kolege, kupio knjige, možda već došao do prvog ispitnog roka, dao poneki ispit. Sve to vreme, ipak, osećaš da si pogrešio, kaješ se, shvataš da te materija ne interesuje. Svestan si da će studiranje trajati minimum 4 godine, i naravno, stvar koju prvo radiš je – paničiš.

Skloni knjige i misli na stranu, ipak postoji rešenje.

NEMA OČAJAVANJA

Shvatio si da nije to to, da si pogrešio, i sad ne znaš kako dalje. Prvo, treba da znaš da nisi ni prvi ni poslednji. Ne možemo da znamo kakav je stvarno neki fakultet dok ga zaista ne upišemo i ne krenemo da pohađamo predavanja. Broj ljudi koji shvati da je pogrešio, nije zanemarljiv, i sigurno nisi jedini kome se ovo dešava.

Ako se ispišeš i pauziraš godinu dana, što je prvi scenario koji pada na pamet, nećeš izgubiti mnogo. Iako deluje da ćeš biti u zaostatku u odnosu na kolege, da će oni pre završiti, i avaj, pre tebe krenuti u traganje za poslom, ostavljajući tebi manje šanse, varaš se. Današnji obrazovni sistem nije baš takav da svi završavaju u roku, tako da će, u najgorem slučaju, biti kao da si ušao u samo jednu produženu godinu.

Takođe, tih godinu dana ne moraš da miruješ. Postoje mnogi besplatni kursevi na internetu gde možeš naučiti mnogo zanimljivih stvari. Možeš naći neke druge poslove koji te zanimaju i dati sebi prilike i vremena da zaista razmisliš šta je ono čime želiš da se baviš.

DA LI SI STVARNO POGREŠIO? 

Onda kada osetimo da nas fakultet „guši”, sve počinje da nam smeta. Od ulaznih vrata do plafona slušaonica. Međutim, probaj da „se odmakneš” od svog osećanja razočaranosti i ljutnje na sve oko sebe, straha i panike. Zapitaj se – šta meni ovde ne odgovara?

Da li ti je dosadno jer je prelako, ili možda preteško? Da li su kolege nezainteresovane za saradnju? Da li su profesori prestrogi, predaju na monoton i staromodan način? Da li je literatura preobimna i do nje se teško dolazi? Da li je tvoj smer sasvim dobar ali na nivou fakulteta stvari baš ne funkcionišu „podmazano” i nema organizacije? Ili te samo nervira studentska služba?

SUOČI SE SA PROBLEMOM

Sagledaj stavku po stavku. Ako je zaista problem u smeru koji si upisao, ako ne možeš shvatiti gradivo i ne vidiš da išta njemu slično ne možeš učiti narednih godina, a profesori ti ne olakšavaju razumevanje predavanjima, onda možeš razmišljati o nečemu drugom.

Sve ostalo neće trajati doveka. Uspećeš da uđeš u „vrzino kolo” i shvatiš kako funkcioniše šalterska služba, nezanteresovani profesori koji te nerviraju ostaće iza tebe kad odeš u narednu godinu, a tad ćeš već biti stariji i samim tim iskusniji i znaćeš da se lakše s njima izboriš. Među kolegama ćeš uvek naći nekoga ko će ti se dopasti, i s kim ćeš moći nabavljati literaturu i spremati ispite. Nemoj da zaboraviš da su možda distancirani jer je i njima ovo novost.

Ne odustaj, osim ako problem stvarno nisi jedino i isključivo ti i tvoja interesovanja.

NE MORAŠ DA PROMENIŠ PUT, VEĆ SAMO DA UHVATIŠ „PREČICU”

Ako si baš shvatio da ipak ne možeš nastaviti studiranje na svom smeru, vreme je da vidiš šta dalje. Moguće je da sebi nisi ostavio dovoljno mogućnosti na početku. Hteo si da studiraš matematiku i ništa drugo nije dolazilo u obzir, a sad vidiš da ti je matematike previše. Nemoj da nešto što voliš odbaciš za svagda, ako je malo zapelo. Pogledaj fakultete na kojima se takođe radi matematika, ali ima i drugih stvari koje ti mogu biti zanimljive.

Upisao si prava, ali si shvatio da svoje govorničko umeće mnogo bolje koristiš na nekom stranom jeziku? Možda baš to treba da studiraš.

NE PRAVI DVA PUTA ISTU GREŠKU

Svakom se desi da omaši u nekoj odluci. Ali, kao i za sve drugo, i ovde je bitno da ne ponoviš istu grešku. Pre nego što se prebaciš na drugi smer, srodan tvom, ili možda dosta drugačiji, bitno je da sve lepo proveriš.

Raspitaj se kod starijih kolega kakvo je studiranje na datom smeru. Možda je najbolje da probaš da nađeš nekog ko je fakutet završio i neko vreme s njim nema kontakta, da bi ti objektivno rekao kako stoje stvari na svim godinama, jer oni koji još studiraju mogu ponekad da, već umorni od studiranja, malo preteraju u osudama.

Ako dobiješ pozitivne komentare, pogledaj predmete, pročeprkaj po literaturi, vidi da li te to stvarno zanima. Ako si dobio negativne odgovore, traži dalje, bez očajavanja. Ako su odgovori pozitivni, možda je to tvoj budući fakultet i smer.

DRUGI MASTER

Nekad situacija nije prosto crno-bela. Fakultet te u mnogim stvarima nervira, ali u narednim godinama ipak ima dosta predmeta koji te zanimaju? Možda ne bi bilo loše da preispitaš sebe da li ipak vredi ostati i izgurati te četiri godine. Sasvim je normalno da ti se neke stvari sviđaju, a neke baš i ne. To te, uostalom, čeka šta god počeo da radiš.

Ali, ako baš želiš da svoje studije malo drugačije preusmeriš, možeš to učini master studijama na drugom fakultetu. Tada ćeš već biti dovoljno zreo i znati šta možeš i želiš. Obogatićeš svoje znanje u nekom drugom smeru, što je takođe prednost.

NIŠTA BEZ PODRŠKE

Iako u strahu umemo da probleme zavučemo pod tepih, ili još gore da se mi zavučemo pod tepih, sigurno znaš da to nije pravo rešenje. Probaj da razgovaraš sa roditeljima. Objasni im svoj problem, reci šta te muči. Ako ti neko želi dobro, to su oni. Nemoj da dozvoliš da te ubeđuju da ostaneš, ako ne možeš, jer će oni možda pomisliti da je ovo samo početni strah.

Ako si stvarno osetio da sebi treba da daš drugu šansu, objasni im zašto to činiš. Možeš se osloniti na njihovu podršku, kao i podršku svojih prijatelja, koji će te sigurno razumeti.

Kako prelazak sa fakulteta na fakultet i pomisao na pauziranje nekima može teže pasti, nije nikakav bauk obratiti se i psihologu, koji takođe može s tobom profesionalnije razgovarati, okuražiti te, i pokazati još neke načine da pronađeš sebe u nečemu drugom.

NIŠTA NIJE IZGUBLJENO

Osećanje da se sa počinjenom greškom gube i vreme i živci probaj da izbegneš. Ne dozvoli sebi da posustaneš. Kao što smo rekli na početku, ništa nije toliko crno koliko može da ti se čini, ako baš sad razmišljaš da se ispišeš sa trenutnog fakulteta. Jedna zatvorena vrata teraju nas da potražimo druga koja ćemo otvoriti.

Šta god da odlučiš,  prvo daj sebi vremena da dobro razmisliš!

Ako vam se ovaj tekst dopao, evo još jednog korisnog:

Da li je završen fakultet preduslov za dobar život?

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Komentari: