Svakome se povremeno desi da bez razmišljanja i čisto ćaskanja radi, svom sagovorniku postavi i poneko neprijatno pitanje.  Sa druge strane, verovatno i sami ne volimo da nas pitaju određene stvari. Pred vama je lista onoga šta nije pristojno pitati nekoga. Ako ova omražena pitanja već ne možemo izbeći, makar ne moramo mi biti oni koji ih postavljamo.

Kolika ti je plata?

Ovo  je definitivno na vrhu liste klasičnih pitanja koja se smatraju nepristojnim. Dok nekim ljudima ne predstavlja problem da govore o svojim primanjima, drugima baš i nije najprijatnije. Sa druge strane, mnogi će vam danas reći i da umesnost dotičnog pitanja zavisi i od toga koliko ste prisni sa nekom osobom. To već treba sami da procenite, ali uvek treba imati na umu da ne žele svi da govore o tome.

Koliki ti je prosek/kad ćeš da završiš fakultet?

Na pitanje: „Šta ti je (profesor) dao?“, (nekad i uz virenje u tuđ indeks!), ili na ono zbog čega neko još nije završio studije, mnogi studenti neće gledati blagonaklono. Neki od njih jednostavno nisu ponosni na svoj uspeh, pa ne žele da ga dele sa drugima. Sa druge strane, postoje i oni koji jesu, ali iz bilo kog razloga ne vole da iznose svoje ocene javno. Što se dužine studiranja tiče, ovo je za mnoge i razlog stresa. Ako ne poznajete nečije životne okolnosti, zaista nije prikladno da to nekog pitate. Čak i da dotična osoba ne prolazi kroz određene probleme, koliko će  studirati i čime će se još pored toga baviti je isključivo njena stvar.

Zašto nemaš dečka/devojku?

Zbog čega neko nema životnog partnera je obično kurtuazno pitanje, ali definitivno nikada nije prijatno sagovorniku. Pogotovo ako je postavljeno nekome koga površno poznajete. Niko ne želi da obrazlaže svoje probleme i razloge osobi sa kojom nije baš blizak. To, svakako, potpada u stvar ličnog izbora. Možda osoba u tom trenutku ne želi da ima nekoga u svom životu ili ne želi uopšte. Koliko god da su namere dobre, ne treba odmah etiketirati nekoga kao da ima problem, i nametati mu svoja merila o tome kako treba živeti.

Kad će beba?

Jednako je neumesno pitati par kada će se uzeti ili kada namerava da proširi porodicu. Pre svega, ovo nekome može biti bolna tema. Ako to i nije slučaj, treba imati u vidu da ljudi vode različite živote i imaju različite planove. U svakom slučaju, niko nije obavezan da se pravda, pa ga zato i ne treba dovoditi u takvu situaciju.

Zašto si to (tako) uradio/la?

Ovo pitanje u mnogome zavisi od konteksta. Svakako da ono može biti upućeno prijatelju, sa namerom da mu se da savet za ubuduće. Savetovanje je, međutim, „klizav teren“, na kojem treba biti veoma pažljiv. Jedna je stvar ako nekoga posavetujete u pogledu nečega o čemu ne poseduje dovoljno informacija. Nešto je sasvim drugo ako se mešate u nečije izbore. Budite veoma oprezni kada je reč o ovom pitanju i ne pokušavajte nekome da nametnete sopstveni ukus, vrednosti ili stil života.

Jednostavno, u svim situacijama u kojima bismo postavili neko od pitanja sa liste, treba da imamo na umu sledeće: ako osoba želi, sama će pričati o tome. Sigurno postoje i druga pitanja koja možemo postaviti tokom ćaskanja, a zbog kojih našem sagovorniku neće biti neprijatno.

Milica Rakidžija

🖊️ Milica Rakidžija

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu