Trudim se da verujem da ljubav prema knjigama nije izumrla, kako se možda na trenutke čini, i da i dalje postoje ljudi koji će sa sobom na letovanje radije poneti knjigu nego tablet. Tako se i rodila ideja za ovaj članak. Možda će zvučati previše osuđujuće, ali iz nekog razloga mi se čini da roman poput „Ane Karenjine“ i odmor ne idu zajedno. Razlog je veoma jednostavan: letovanje se rimuje sa opuštanje, a ove dve reči se definitivno ne rimuju sa Anom Karenjinom. Na plaži je potrebno čitati nešto jednostavno i pitko, tzv. „lako štivo“ koje se guta u jednom dahu. Sa takvom zamisli, pre pisanja ovog teksta zavirila sam na svoju policu i dobrano razmislila o tome šta vam mogu preporučiti. Zapravo sam tamo našla dosta materijala (što je ujedno i podsetnik za mene da je vreme da nabavim neke ozbiljne naslove!), te je vreme da se zaputimo u još jednu književnu pustolovinu!

Dejvid Levitan – Svakog dana

Ovu knjigu sam dobila na poklon od drugarice, sasvim slučajno, i mogu reći da me je prijatno iznenadila. „Tinejdž“ senzacija sa fantastičnim elementima kroz koju je autor vešto provukao neke važne životne teme – u isto vreme opušta i nagoni na razmišljanje.

Bilo šta od Stivena Kinga!

Da, ovaj tekst piše veliki fan Stivena Kinga. Sa nekim od njegovih romana ne možete promašiti, kada je o kvalitetu reč, jedino možete omanuti izborom nekog od njegovih jačih horora. Takva knjiga možda nije predviđena da se čita na odmoru, ali svakako je prednost što ćete to najverovatnije raditi po danu!

Aleksandra Poter – Luda ljubav

Za beznadežno romantične dame, ova knjiga je pravi izbor. Opustiće vas i izmamiti osmeh na lice baš u pravo vreme. No, ako ste „fast reader“, u tom slučaju vam je bolje da pripremite više ovakvih romana!

Džejn Ostin – Razum i osećajnost

Malo klasike nikad nije na odmet. Prednost romana Džejn Ostin u odnosu na neku drugu klasičnu literaturu jeste što je čitalačkoj publici daleko bliža tematikom i lakša je za čitanje. To nikako ne umanjuje njenu književnu vrednost i u tome i jeste njena veličina. Opustićete se, a u isto vreme možete da se pohvalite kako ste čitali nešto ozbiljno.

Sergej Lukjanjenko – Noćna straža

Nikada nije kasno da zavolite naučnu fantastiku! Lukjanjenkov serijal Noćna straža je pravi materijal za to. Samo se prepustite i dopustite mu da vas odvuče u podzemni svet Moskve u kom obitavaju stvorenja kakva nismo ni sanjali da mogu da postoje.

 

Den Braun – Inferno

Stari dobri Den Braun u svojim romanima koji se po žanru mogu svrstati u trilere vešto prepliće temu religije i misteriju, na taj način u potpunosti obuhvatajući pažnju čitalaca koji sve do poslednje stranice strepe od onoga što će se sledeće dogoditi. Idealna za odmor!

Sidni Šeldon – Ako dočekam sutra

Jedan od kvalitetnijih Šeldonovih romana, ali svakako i dalje ostaje u rangu štiva koje neki popularno nazivaju limunadom. Međutim, možete ovom knjigom prekratiti neko vrelo popodne na odmoru, kada je suviše toplo da biste išta drugo radili, ili ste pak ostali bez inspiracije za druge aktivnosti.

 Markus Zusak – Kradljivica knjiga

Jedna od ozbiljnijih knjiga sa spiska, ali je ujedno i od onih koje ne možete ispustiti iz ruku! Iako se bavi ozbiljnom tematikom, knjiga se ipak lako čita a tome doprinose i interesantne ilustracije koje krase novija izdanja. Možda ću vas zainteresovati ako vam kažem da je narator ove knjige Smrt lično.

Stiv Beri – Treća tajna

Den Braun za sirotinju. U redu, ovo je više bila šala i ironija, ali Beri je u Braunovoj senci verovatno samo zbog toga što je manje pompezan i reklamiran. Inače se bave istom temom i manje – više se ne razlikuju u kvalitetu pisanja. Mogu se čitati na nekoj terasi uz lep pogled na planinske predele obojica.

 Paulo Koeljo – Pobednik je sam

Jedna od retkih Koeljovih knjiga koja se ne bavi filozofijom, te ju je možda zato i lakše čitati. Interesantan roman sa primesom trilera i mnogo, mnogo drame.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: