Ubrzan i stresan život koji nam je nametnut, u kome svesni ili nesvesni, stremimo ka tome da postanemo ništa drugo nego roboti, naravno da ima bezbroj posledica. Jedna od njih je i konstantna napetost. Najbolji lek za to može biti upravo relaks masaža! U prilog tome ide i činjenica da se masaža, uopšteno kao metoda lečenja, primenjuje bar 5.000 godina, predstavljajući kombinaciju klasične i alternativne medicine.

Ono što treba imati na umu pre masaže

Masaža se vrši na različite načine, normalno u zavisnosti od tegoba i potreba pojedinca. Univerzalno pravilo koje važi pre bilo kog tipa masaže je da bi trebalo izbegavati unošenje alkohola i uzdržavati se od jela bar dva sata pre, kako zbog sprečavanja neželjenih efekata, tako i zarad efektivnijeg tretmana. U slučaju visoke temperature ili ako je osoba u procesu nekog lečenja, najbolje bi bilo posavetovati se sa lekarom i proveriti koliko je masaža u tom trenutku pametan izbor.

Praktični saveti za relaks masažu

Što se relaks masaže tiče, zaista nije teško ‘’ući u štos’’ jer postoje tri glavna pokreta (tehnike). Njihovim adekvatnim kombinovanjem i uz malo vežbe se lako mogu postići pravi efekti, ekvivalentni onima u većini profesionalnih salona. Ruke su u suštini jedina oprema koja je potrebna, uz eventualno neku kremu ili ulje pogodno za masiranje (najbolje je bademovo).

 Tehnike:

Effleurage – koristan je za opšte opuštanje, ali se može primeniti i za veoma bolne mišiće jer isteže mišićna vlakna. Ovaj pokret je dobro upotrebiti na početku masaže jer pomaže da se ulje za masažu rasporedi ravnomerno po koži masirane osobe.

Petrissage – pokret kojim se mišići mese i upotrebljava se posle effleurage-a. Ovaj pokret razdvaja napeta mišićna vlakna i pomaže mišićima da se oslobode otpadnih materija.

 

Friction – ili trljanje, kao oblik masaže primenjuje se na nizu specifičnih tačaka ili na bilo kojem mestu na leđima gde ima ukočenih mišića.

 

Koji god pokret da se primenjuje, važi jedno pravilo – što je duži, pokret mora biti blaži, a što je kraći mora biti dublji. Brzi pokreti podstiču energiju, a spori je smiruju. Što se jačine pritiska tiče, prilagođavati se prema uputstvima masirane osobe. Kod relaks masaže tretman ne bi smeo da bude bolan, mada se u ukočenim mišićima tokom masaže može osećati neprijatnost. Mišići kraće vreme nakon masaže mogu biti malo ukočeni, naročito ako se u njima ranije osećao bol. Ako postoji verovatnoća da će se posle tretmana javiti nešto intenzivnija ukočenost mišića, kao rešenje se preporučuje topla kupka u trajanju do pola sata.

Sto za masažu je svakako olakšavajuća okolnost, ali nije neophodan. Zavisno od toga koji deo tela se masira, može se javiti potreba za dodatnim podmetačem. Ako se masiraju leđa, osoba leži potrbuške i preporučljivo je pod glavu joj podmetnuti jastuk. Ukoliko se masiraju listovi, jastuk se podmeće ispod članaka, a prilikom masaže prednje strane nogu, jastuk se stavlja ispod kolena.

Masaža je najefikasnija u opuštenom raspoloženju, zato je poželjno da zarad što boljeg tretmana prostorija u kojoj masirate ili podležete tretmanu, bude topla i tiha, a ugodnom ambijentu svakako može doprineti i neka opuštajuća muzika, mirisne sveće i aromatična ulja.

Na kraju, bez obzira da li ste u ulozi masera ili vas tretiraju, uvek možete naći načina da ovih nekoliko praktičnih saveta iskoristite i tako zamenite odlaske u salone. Nema potrebe za plaćanjem nečega što uz samo malo volje lako možete priuštiti sebi ili drugome, a svakako će u velikoj meri doprineti odmoru tela nakon napornog dana!


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Dušan Tomić

🖊️ Dušan Tomić

Kada ti crna mačka prelazi put to ukazuje na to da je životinja negde krenula…

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: