Jedno od najpoznatijih imena u srpskoj kulturnoj baštini je Vuk Stefanović Karadžić. No, ko je zapravo bio Vuk? Kakav je bio njegov životni put?

Počnimo od njegovog imena, Vuk. Dobio je to ime zbog nesrećne sudbine svoje braće i sestara, koji su umrli kao deca. Po narodnom predanju, ime Vuk bi oteralo zle duhove od deteta. Porodica ga je podržavala i podsticala da uči i da se školuje. U toku svog školovanja upoznaje Dositeja Obradovića.

Mladi Vuk, Đurković 1816. godina

Vuk se u nekom trenutku svog života seli u Beč. Tamo upoznaje svoju suprugu Anu Mariju Kraus sa kojom je imao sina Dimitrija i ćerku Minu. Beč mu je na više načina formirao život. Osim što je tamo osnovao porodicu, upoznao je Slovenca, Jerneja Kopitara, ličnost koja je značajno uticala na njegov dalji život i rad. On je predlagao Vuku da se pozabavi srpskim narodnim pesama.

Evropa tog vremena nije mnogo znala o balkanskim narodima. Vukovo zalaganje i sakupljanje epskih pesma su u velikoj meri doprineli nacionalnoj književnosti i promovisanju naše kulture.  Još od malih nogu je bio u kontaktu sa guslarima i stvaranjem pesničke umetnosti. Ta ljubav je bila, uz Kopitarove uticaje, jedan od razloga za to što je počeo da beleži i sakuplja epske pesme, tada ne tako popularne i zapažene u književnom svetu.

U prvoj zbirci pesama, podelio ih je na muške-epske i ženske-lirske pesme. Kada se pomisli na pevače od kojih je Vuk beležio pesme, pomisli se na muškarce. No, postojale su i žene. Filip Višnjić, slepi guslar je jedan od najzapaženijih i najupamćenijih pevača tog vremena koji mu je dosta pomagao u poslu.

Vukov neverovatan doprinos živi i dan danas u svakom napisanom slovu, svakoj izrecitovanoj narodnoj pesmi i svakom poboljšanju jezika i kulture. Svojom hrabrošću, trudom, vrednim i požrtvovanim radom učinio je nešto što ni svo oružje ovog sveta ne bi moglo – stvorio je revoluciju jednog jezika.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Katarina Starčević

🖊️ Katarina Starčević

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: