Postoji mnogo opcija kada je uređenje stana ili jedne prostorije u njemu u pitanju. Nema potrebe da se bacaju oni stari komadi nameštaja koji deluju staro i neugledno; za sve postoji zanimljivije rešenje. Za sve one sitnice koje vam se neprestano vuku po stolovima i krevetu, a koje nikada ne možete naći onda kada vam zatrebaju, mogu se naći adekvatna mesta gde biste mogli da ih odložite. Zidovi sobe ne moraju biti sumorni i pusti, već se mogu dekorisati na raznorazne maštovite načine. Evo nekoliko saveta kako da uz minimalan trošak sredite sobu tako da bude posebna i autentična.

Crtanje i slikanje po starim komadima nameštaja

Ne morate biti nikakav umetnički genije da biste ovo odradili. Eto, na primer, imate jedan ormarić koji je ofucan i stariji od vas, ali je ipak dovoljno praktičan da vam je žao da ga izbacujete napolje, a pritom niste u prilici da kupujete novi. Možete kupiti sprej ili dva u bojama po volji, a za sitne detalje možete koristiti najobičnije lakove za nokte. U kući ćete sigurno naći nekakav karton od, na primer, nekog starog bloka iz škole koje možda čuvate u nekom ćošku sobe. Ako ga već nemate, siđite do obližnje prodavnice i zatražite stare kutije. Potom od kartona napravite šablone, kakve god poželite: neki interesantni oblici cveća, ili krugova, geometrijskih šara ili čak običnih srca. Možete uvek potražiti savet o pravljenju šablona na internetu. U suštini, nije ništa komplikovano; trebaju vam samo karton, skalpel, ideja i dobra volja. Jasno je šta dalje treba da uradite: prislonite šablon uz površinu ormarića, isprskate sprejem, a onda pomoću laka za nokte istaknite linije i iscrtajte neke zanimljive detalje. Možete čak pozvati društvo i zabaviti se radeći nešto korisno i kreativno, umesto da provedete još jedno poslepodne u kafiću.

14686287_10207640033187065_1285379489_n

Slike i fotografije

Zašto ne biste ukrasili zidove svojim uspomenama na lepe trenutke? To možete uraditi na više načina. Za početak, imate opciju da platite izradu nekoliko većih fotografija koje potom možete uramiti. Ako mislite da je ovo skuplje rešenje, možete izraditi i nekoliko manjih koje potom možete zakačiti za pano koji se zaista može nabaviti po povoljnoj ceni. Na taj isti pano možete okačiti i druge stvari, kao što su razglednice, čestitke ili raspored časova. Potom, tu su i hartije u boji, koje su još jeftinije od panoa, a koje možete kupiti u bilo kojoj knjižari. Hartije možete zalepiti za zidove, a na njih fotografije. I možda najkreativnije i ujedno najpovoljnije rešenje jeste da ukucate nekoliko malih eksera u istoj ravni oko kojih biste obmotali neki lep kanap, na koji biste potom štipaljkama zakačili fotografije, crteže ili neke druge uspomene. Sami izaberite.

superthumbjhgjh

Mesta na koja možete odložiti sitnice

Ovo se prvenstveno odnosi na devojke koje imaju gomilu nakita, lakova za nokte, šminke, šnalica i gumica svuda po sobi, a nedovoljan broj fioka. Ako imate neku staru kutiju, ne previše veliku, pa čak i onu ružnu u braon boji, možete je dekorisati nekim ukrasnim papirom koji imate u kući, po mogućstvu nekim koji ne šuška na najmanji dodir. Njime možete oblepiti kutiju sa svih vidljivih strana. Takođe možete zalepiti mašnice ili tračice koje idu uz papir, tako da kutija izgleda kao rođendanski poklon. Ako vam se ta ideja ne dopada, držite se ukrasnog papira, ili, ako ste umetnički nastrojene, možete izdvojiti vreme da ukrasite kutiju temperama ili bojicama. Što se nakita tiče, jedno izuzetni praktično i zanimljivo rešenje jeste čiviluk; ne mislim na one velike čiviluke koji stoje pored ulaznih vrata, već na one male koji se ukucavaju ekserima. Njih možete zakucati u jednu stranu ormana, direktno u zid ili u neki drugi komad nameštaja koji bi vam najviše odgovarao. Savršeni su za kačenje ogrlica i narukvica, a osim toga, ovo rešenje ujedno može biti vrlo lep dekorativni detalj za vašu sobu.

14686054_10207640036547149_971188826_n

Ovo su samo neke ideje kojima se možete poslužiti prilikom preuređivanja sobe. Naravno, uvek možete sami da smislite još nešto kreativno i jeftino, što ne oduzima mnogo vremena. Možete potražiti u skrivenom kutku sobe neko davno zaboravljeno blago i pronaći raznorazne sitnice koje možete iskoristiti za dekoraciju zidova ili kao praktično rešenje nečega. Potrudite se da od svoje sobe napravite svoje posebno mesto na kojem ćete se, nakon dugog i napornog dana, osećati ušuškano i opušteno.

Ako vam se članak dopao, na sličnu temu možete pročitati:

Napravite sebi idealan „kutak za čitanje“

Osvežite svoj dom jednostavnim sitnicama

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

🖊️ Tamara Stojanović

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , ,