Kako briljirati na razgovoru za posao, iz ugla poslodavca

posao

Pisanje cv-a, razgovor za posao i pripreme za isti često zadaju mnogo muke mladima koji tek kreću u avanturu zvanu zaposlenje. Rešili smo da jednom za svagda rešimo sve dileme oko toga kako dobiti željeni posao. Za pomoć smo se obratili, kome drugom do, osobi koja, u razgovoru za posao, sedi ispred vas i odlučuje o vašoj sudbini. Naš sagovornik bio je Jovan Jovanović, specijalista za regrutaciju i selekciju.

posao

Da krenemo od samog početka. Kako treba da izgleda dobar cv?

Jovan Jovanović: Ono što bih na početku voleo da napomenem je da ovaj posao nema striktnih pravila. Da li je nešto dobro ili loše umnogome zavisi od posla koji se oglašava kao i od samog kanidata. Uopšteno, CV ne bi trebalo da bude duži od 2, 3 strane. Treba da sadrži bitne podatke (kontakt podaci, opis poslova obavljanih u relevantnoj oblasti, obrazovanje, sertifikati, treninzi i sl.) i treba da bude pregledan. Dakle, izdvojte dodatna dva minuta da sredite margine pre nego što ga sačuvate ili konvertujete u PDF.
Kada je reč o fotografiji, nije neophodna. Ali ako se kandidat pak odluči da je stavi u CV, to ne treba da bude selfi, fotografija sa plaže ili izlaska. Ipak je CV nešto kao karta/ulaznica za intervju za posao i, ukoliko planirate da aplicirate za ozbiljan posao, tako treba i da se predstavite.

Šta obavezno treba navesti, a šta ne treba nikako navoditi?

Jovan Jovanović: Kontakt podatke. Iznenadili biste se koliko kandidata u CV-ju ne ostavi kontakt podatke. To je nešto što me fascinira iznova i iznova. Takođe treba navesti trajanje i opise relevantnih poslova koje ste obavljali. Ne treba navoditi finansijska i slična očekivanja u CV-ju.

Da li je i koliko važno navoditi lične osobine kandidata? U kojoj meri to utiče na odluku poslodavca o zaposlenju?

Jovan Jovanović: To zaista zavisi od posla za koji se aplicira. U CV-ju je najbitnije pokazati profesionalne kvalitete, međutim s druge strane treba se nekako izdvojiti iz mase koja aplicira za isti posao. Kao što rekoh na početku, nema pravila, ali treba biti umeren i profesionalan pre svega.

Koje su najčešće greške koje kandidati prave kada je reč o pisanju CV-a?

Jovan Jovanović: Neprikladne fotografije i animacije, nepreglednost podataka, navođenje radnog isksutva bez opisa posla ili godina rada, ostavljanje dugih poruka potencijalnom poslodavcu na kraju CV-a.

Kako izgleda analiza CV-a iz ugla poslodavca?

Jovan Jovanović: Analiza CV-a je jedan naizgled jednostavan posao.Treba proveriti da li ono što je kandidat naveo u CV-u odgovara onome što kompanija traži, je l’ tako? Međutim, potrebna je veoma dobra organizacija i nije ni malo jednostavno. Daću vam samo primer oglasa za posao kompanije u kojoj radim. Kada se oglašavamo, stigne i po 900 (da, devetsto, dobro ste pročitali) CV-a za jednu poziciju. To je proces koji se mora pažljivo završiti (uglavnom u kratkom roku) kako bi i najkvalitetniji kandidati, a samim tim i kompanija bili zadovoljni.

Šta se, od navedenog u cv-u, računa kao poseban bonus za kandidata?

Jovan Jovanović: Ne postoje striktna pravila. Često zavisi i od samog poslodavca/specijaliste za regrutaciju kao i od pozicije. Recimo, sertifikati, treninzi, rad na neuobičajenim projektima, rad u inostranstvu…

 Kada je reč o samom razgovoru za posao, šta kandidat mora da zna pre nego što dođe na razgovor za posao (istorijat kompanije, čime se kompanija bavi, po čemu se izdvaja od konkurencije) i koliko je to važno?

Jovan Jovanović: Važno je da kandidat ima znanje o kompaniji. To pokazuje koliko je njemu stalo da radi baš u toj kompaniji i da zna gde je došao. S druge strane, pokazuje i da je kandidat odgovoran i da mu taj intervju nije tek još jedna stanica.

Kako se obući za intervju za posao?

Jovan Jovanović: Uvek se vraćam na one fotografije za CV. Razgovor za posao treba da bude bitan momenat i naša prilika da ostavimo dobar utisak. Nisu potrebna Armani odela niti Luj Viton torbice, već elementarna pristojnost. Dakle, pocepane pantalone, šorcevi, kape/kačketi, nisu najbolji izbor za dolazak na razgovor. S druge strane, treba poštovati individualnost svakog kandidata. To nije nešto što je odlučujući faktor, što se u praksi pokazalo. Neki od najboljih kandidata (sada i najboljih zaposlenih), koje smo kolege iz moje kompanije i ja intervjuisali, su bili oni koji ne bi pratili savete koje sam dao u prethodnih par rečenica. :smeh:

Šta kandidat treba da izbegava pri dolasku na razgovor za posao?

Jovan Jovanović: Kašnjenja su sastavni deo naših života. Međutim ono što treba da se izbegava su nenajavljena kašnjenja. Uvek se javite ako kasnite ili odlažete intervju i neće biti problema. Izbegavajte žvakanje žvake ili bombonice. Isključite zvono na telefonu.

posao

Jovan Jovanović

Koja su najčešća pitanja koja poslodavac postavlja tokom razgovora?

Jovan Jovanović: Nekada se konverzacija i pitanja sama nameću, i onda kliše pitanja nisu nešto što može eto tek tako da se umetne u sred razgovora. Po mom mišljenju, dobar intervjuer zna kako da prilagodi konverzaciju i pitanja kandidatu.
Pitanja koja ja uvek postavim su: Kako ste danas? Da li ste imali problema da nas nađete (s obzirom da je sedište kompanije u delu grada u kojem se ljudi generalno ne snalaze najbolje).

Koja pitanja bi kandidat trebalo da postavi poslodavcu?

Jovan Jovanović: Pitanja koja su vezana za njegove radne zadatke/posao, okruženje u kojem će raditi, njegove obaveze i prava. Što se tiče broja pitanja, morate proceniti situaciju i odrediti prioritete. Ne bi bilo dobro da ispitujete poslodavca duže nego on vas. Većinu odgovora ćete dobiti i tokom samog razgovora, ne ponavljate se i pitajte samo najvažnije, s obzirom na kontekst.

Koji su to znaci pomoću kojih kandidat zna da li je ostavio dobar ili loš utisak?

Jovan Jovanović: Nema pravila. Nekada je potrebno da se utisci slegnu pa da se shvati da li je kandidat bio pogodan za posao ili ne. Ne donosite zaključke naglo na osnovu reakcije intervjuera. Prirodan tok konverzacije, interakcija i interesovanje za više detalja o vašim iskustvima, može biti dobar pokazatelj.

Koliko je zaista poslodavcu potrebno vremena da proceni da li je kandidat pogodan za posao ili ne?

Jovan Jovanović: Pretpostavljam da mislite isključivo na intervjue za posao, a ne na stručne testove. 20 minuta, do pola sata je sasvim dovoljno. Uvek ima izuzetaka, nekada je potrebno mnogo više vremena, a čak i tada se potkradu greške. I u našem poslu ima grešaka, kao i u svakom drugom.

Ispričajte nam neku od anegdota.

Jovan Jovanović: Na svojim počecima u ovom poslu sam, posle 4 nedelje beskrajnih intervjua za IT konsultante, dobio zadatak da zaposlim molera. Sedeo u sali za sastanke, u ruci držao CV momka koji je napisao da tečno govori francuski i engleski, da voli naučnu fantastiku, filozofiju i slikanje i da je odustao od studiranja na ETF-u u 4. godini. Nije voleo to što je učio, a treću godinu je završio prosečnom ocenom 8,2.    S obzirom da pomalo govorim francuski, tečno engleski, da obožavam filozofiju i naučnu fantastiku, bilo mi je vrlo zanimljivo to što piše, međutim, malo je reći da nisam verovao ni u šta, kamoli da neko aplicira za poziciju molera, a da je mogao da završi ETF sa visokim prosekom.

Nakon par minuta razgovora i mog interesovanja za istinitost tih podataka, kandidat za posao je predložio da intervju nastavimo na engleskom ili francuskom i da odaberem temu o kojoj ćemo razgovarati. Da, slušao sam predavanje o kvantnoj fizici na engleskom dok sam vodio intervju. Nikada to neću zaboraviti. Da napomenem, uradio je moj portret dok je pričao, i poklonio mi na kraju razgovora. To je zaista bio najbolji razgovor za posao koji sam ikada imao. Nažalost ili na sreću, prihvatio je drugu ponudu, koja je više odgovarala njegovim umetničkim afinitetima. Eto, sad se pitam šta je sa njim..

Kako bi glasio ključni savet za sve one koji se spremaju za razgovor?

Jovan Jovanović: Znanje, samopouzdanje, poštovanje i budite svoji.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Komentari: