Japanski čvorasti korov (Fallopia japonica) je višegodišnja biljka koja može porasti i do 4 metara visine, ponekad rastući brzinom od 30 centimetara dnevno. U svetu je poznatija kao američki ili meksički bambus zbog oblika stabiljke čiji članci samo podsećaju na pravi bambus.

Potiče iz Japana, Kine i Koreje. Donet je u Englesku u 19. veku i najčešće je korišćen kao ukrasna biljka. Međutim, ova biljka napušta bašte i počinje da se razvija u divljini.

Danas japanski čvorasti korov možemo pronaći širom sveta. Svrstan je u 100 najinvazivnijih ekoloških vrsta na svetu. Ova biljka formira korenske sisteme koji mogu da dosegnu dubinu od 3 metara i da se prošire do 20 metara, čineći iskorenjivanje gotovo nemogućim. Korenski sistemi mogu biti toliko jaki da oštete infrastrukturu poput zgrada, puteva, kanala, železničkih pruga i nasipa.

Ipak, fallopia japonica ima i dosta vrlina, a jedna od njih je da je izvrstan biološki pročišćivač. Ima sposobnost akumulacije teških metala. Dobro upija teške metale bakar i olovo, a pogotovo cink. Živi i cveta bez ikakvih neželjenih propratnih efekata, te je veoma pogodan za pročišćavanje (dekontaminaciju) i obno

vu zagađenih staništa.

U proleće se mlade stabiljke mogu koristiti kao povrće ukusa sličnog špargli. Dovoljno je da se kuvaju oko 5 minuta da bi se mogle jesti. Ukus je dosta kiseo, a mirišu poput kuvanog kukuruza. Bogate su vitaminom C, ali zbog prisustva oksalne kiseline ne treba ih konzumirati u prevelikim količinama.

Japanski čvorasti korov poseduje jako antimikrobno dejstvo, a pčelari ga često koriste kao važan izvor nekatara za pčele u doba kada ne cveta puno drugih biljaka. Od njega u Sjedinjenim Američkim Državama  prave med koji nosi naziv bamboo.

Vrlo pozitivno utiče na mogućnost lečenja bolesti poput Parkinsonove ili Hantingtonove, a smanjuje i rizik od dijabetesa.

Zbog izuzetnog invanzivnog širenja u engleskom govornom području je dobio naziv japanski čvorasti korov – prvenstveno zahvaljujući neverovatnoj sposobnosti preživljavanja i širenja nezavisnim od intenziteta čupanja ili košenja.

Zahvaljujući  mnogim pozitivnim karakteristikama, ovu biljku možemo smatrati veoma lekovitom i korisnom. Ali, da li zbog svih pozitivnih karakteristika možemo reći da je ona dar ili je njeno invazivno dejstvo ono što uspešno prikriva sve pozitivno što japanski čvorasti korov može da nam pruži?

Milica Stefanović

🖊️ Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: