Već sam u prethodnom tekstu sa predlozima kulturnih dešavanja konstatovala da se za „zabavu zabavu“ možete snaći i sami. Ostajem pri tome. Zato ću i ovoga puta umesto vas odabrati neke događaje koji više hrane dušu i pripremaju vas da zabriljirate u svakom društvu kao i na podijumu. Jer, šta više sija od znanja.

Pre svega toga, podeliću sa vama značenje jedne manje poznate reči, a onda ću nastaviti sa listom 5 u 12.

Obogaćujemo rečnik

Dakle, za danas termin: asamblaž (assemblage). Asamblažom se nazivaju trodimenzionalni umetnički objekti nastali spajanjem raznorodnih predmeta i materijala. Između asamblaža i kolaža postoji analogija: asamblaž je trodimenzionalni predmetni kolaž.

Kolaž nastaje montažom dvodimenzionalnih slikovnih i tekstualnih fragmenata, a asamblaž montažom trodimenzionalnih predmeta, delova predmeta i dvodimenzionalnih slikovnih i tekstualnih fragmenata. Asamblaž je kao oblik umetničkog delovanja nastao u kubizmu, futurizmu i dadaizmu. Primenjivan je u nadrealizmu, neodadi, fluksusu, popartu, novom realizmu i postmodernoj umetnosti.

Stategiju asamblaža postavio je Marcel Duchamp ready-madeima koji su nastali spajanjem upotrebnih industrijski ili zanatski nastalih predmeta.

Samo vas na ekskluzivna mesta vodim

Sledi lista. Sećate se. Predlozi nisu nastali prostim nasumičnim ubadanjem po agendi događaja već na osnovu analize ponuđenog. Takođe, ulaz na sve je ili besplatan ili je cena karte izuzetno pristupačna.

1.događaj (12.03.2019.)

 

Požurite, dešava se već danas.

MOJ FILM JE BOLJI OD TVOG #29: ’90s specijal je originalni naziv. Dakle, danas od 19 – 21h u Domu omladine Beograda. 4 pitanja o filmu, 3 gosta, 2 minuta za odgovor i 1 pobednik. Ulaz je besplatan.

Očekuju vas: tribina, kviz, revolveraški obračun, rolerkoster. Sve veoma uzbudljivo jer, takmičarski duh.

Iz najave izdvajam: „Devedesete godine dvadesetog veka su period koji u mnogima izaziva kontradiktorna osećanja. S jedne strane, u svetu je to bilo doba relativnog blagostanja i velikih filmskih hitova, dok je s druge strane, prostor bivše Jugoslavije bio zahvaćen ratom, sankcijama i nemaštinom, što se odrazilo i na kinematografiju…Padavičarksi grandž 90tih, deserski kič, Tarantino ili Spilberg..“

Učestvuju i za titulu najvećeg fana kinematografije 90tih bore se: Mihailo Tešić (Tarzanija, Dnevnjak, Vice), reditelj Goran Nikolić i Pavle Knežević, novinar i lečeni filmofil.

 

2.događaj (14.03.2019.)

 

Na mesec dana od Svetog Trifuna ili Valentina (šalim se) očekuje vas tri u jedan. Naime, čak tri izložbe počinju svoj život i to u Kulturnom centru Beograda. Naziv događaja je : „Otvaranje Martovskih izložbi u KCB“. Ulaz je besplatan.

-14.mart u 19h, Đorđe Odanović „Ispitivanje dubine“, Galerija Artget

-Zoran Dimovski, „Poklon“, ambijentalna instalacija, Likovna galerija

„Izložba radova Zorana Dimovskog koja se predstavlja pod nazivom Poklon publiku suočava sa likovno transponovanim verbalnim izrazima, preuzetim iz registra usmerenog na političko upravljanje individualnim i kolektivnim telima…Da bi se radovi sagledali, treba uroniti u detalje i pratiti načine preplitanja i sažimanja kolornih i gestualnih inteziteta…“

        Rijeka 2020.

-Nadija Mustapić/Toni Meštrović, „Minuta šutnje“, Galerija Podroom (Trg Republike 5/1)

Samostalnom izložbom umetnika Nadije Mustafić i Tonija Meštrovića pod nazivom Minut šutnje predstavlja se projekat Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture u Beogradu..Projekat je nastao tokom 2012/13. sa brodogradilištima „3.maj“ i „Brodosplit“  kao I sa samim radnicima.

Iza aktuelne ekonomsko-političke teme privatizacije brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginalizovan, intenzivan rad kojem su izloženi radnici u toku proizvodnje.

Galerije Kulturnog centra Beograda otvorene su svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom I državnim praznicima.

 

3.događaj(17.03.2019.)

 

Duboki PEAT: Uvod u metod ličnog razvoja i spiritualne evolucije.

Mesto: Share Square od 19-21h. Cena: 300din.

Ukoliko imate neki strah koji blokira vaše sposobnosti, bilo mišljenja ili šansi za pormenu, upoznajte PEAT metodu i pronađite unutrašnji mir.

Fobije, depresija, anksioznost, napadi panike, kompulzije, stres…

Koncept predavanja:

1.Upoznavanje

2.Mehanika ega

3.MatrikS

4.Zakon Polarnosti

5.Primordijalni polariteti

6.Dinamička praznina

7.Rad na ostavrivanju ciljeva

8.Spiritualni Inženjering

……

14.Mali Magijski Metod obuka

 

4.događaj(19.03.2019.)

 

Islam: Dogma i život-prof.dr Darko Tanasković, Amfiteatar Narodne biblioteke Srbije, od 19-20h. Prestavljenje trećeg, dopunjenog izdanja „ Islam: dogma i život“ Darka Tanaskovića. Ulaz je besplatan.

Učestvuju: Dragan Lakićević- glavni urednik Srpske književne zadruge; Profesor dr Srđan Simić- pravoslavni bogoslov; dr Seid Halilović-islamski bogoslov; prof. Dr Nenad Kecmanović i prof. dr Darko Tanasković-autor.

„…knjiga je nezaobilazni oslonac u poznavanju Islama, islamskog života i mišljenja. Treće izdanje je dopunjeno poglavljima: „Islam i nacija“, „Od žene u Kuranu do muslimanke u islamu“ i „Ka fenomenologiji džihadizma“..“  

 

5.događaj ( 2324.03.2019.)

Poslastica za kraj, peti po redu „Prolećni ukus fest“, Kombank dvorana, od 10-19h. Ulaz: besplatno.

Pod sloganom: „Okusi ukus proleća“ biće dosta toga lepog da se proba.

„Kao vrhunski spektakl najfinijih polsastica i ukusa, ovaj festival domaće hrane i pića predstaviće vam preko 80 izlagača – sireva, renomiranih vina, domaćih rakija, suhomesnatih proizvoda, slatkiša, džemova, ajvara, ali i uzorne poljoprivredne proizvođače iz gazdinstava Srbije, ali i regiona..“   

 

 

 

Maša Kočović

🖊️ Maša Kočović

Voli ljude i situacije. U stalnom traganju za odgovorima.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: