Možda vam je naslov malo čudan, ali mislim da ćete se za vikend izlaske snaći I sami. Ja sam, sa druge strane, odabrala neke kulturiška događaje koji će vam odagnati osećaj krivice po pitanju manjka duhovnog uzdizanja. Uz to, neće vas mnogo ni koštati, a mesta na kojima su dešavanja, pravo su alternativno osveženje.

Pa, hajde.

 

Događaj br.1 – 27. 02.2019.

 

Da, to je danas. Sreda. Požurite. Navucite jaknu I brzo u Kvaku 22 (Ruzveltova 39). U pitanju je film Sergeja Paradžanova “Legenda o Suram tvrđavi” od 20h. Ulaz je na donacije.

U pitanju je delo jednog od najmaštovitijih I najblistavijih filmskih talenata sovjetske epohe.

Legenda o Suram tvrđavi je rađena po motivima gruzijske narodne priče o princu koji hoće da obnovi tvrđavu kako bi zaštitio zemlju. Problem je što se tvrđava stalno urušava te je jedino rešenje da u nju zazida mladića kog drži u zatočeništvu. Sve ovo stane u 1h I 28 min.

 

Događaj br. 2 – 28.02.2019.

 

Za četvrtak je odabir pao na dva filma I to sa Festa. Obe projekcije su u Kinoteci, Uzun Mirkova 1. Prvi je od 12h u sali Makavejev. Iz programa “Srpski film”. Nastao po scenariju I u režiji Nenada Mikovića, nosi naziv “Iz ljubavi”. Ulaznica je 300 din.

Drugi je od 22h takođe u Sali Makavejev. Delo je Luisa Garela, a po scenariju Žan Klod Karijera I opet Luisa Garela. Ovaj francuski spada u Glavni takmičarski program I karta je 350 din.

1.“Iz ljubavi” je poljsko – srpsko- hrvatski film snimljen 2019. U najavi piše sledeće: “Iz ljubavi…Nastaje mržnja..Iz koje ljubavi? Ljubavi prema nekoj osobi, ili prema sebi?

Igor kreće na katarzično putovanje kako bi pronašao svoju verenicu Marijanu, koja je nestala nedelju dana pre njihovog venčanja. Kada se par konačno susretne, među nesuđenim supružnicima nastaje prava drama.” Traje 101 min.

Uloge: Igor Đorđević, Sonja Kolačarić, Miodrag Krstović, Hana Selimović, Boris Komnenić, Rafal Mackowiak, Mariola Fotez, Gordana Đurđević.

2.”Veran čovek” je francuski film iz 2018. O njemu je istaknuto: “ Marijen napušta Abela zbog Pola, njegovog najboljeg prijatelja I oca deteta koje očekuje. Osam godina kasnije Pol umire. Abel I Marijen su ponovo zajedno, što izaziva ljubomoru kod Marijeninog sina Žozefa I Polove sestre Eve, koja je još od detinjstva potajno zaljubljena u Abela.”Traje 75 min.

Uloge:Luis Garel, Leticija Kasta, Lili-Rouz Dep..

 

Događaj br. 3 – 5.03.2019.

 

A sad malo teatar. Predstava “Not the right leg” dešava se na otvorenoj sceni Cirkusfere od 20h u trajanju od 60 min. Cena karte je 200 din I može se nabaviti na blagajni Doma kulture Studentski grad.

Komad je autobiografski solo performans Danke Sekulović u režiji Ane Popović. Danka je  cirkuska akrobatkinja, ali suočena sa profesionalnom povredom. Upravo ovom temom se bavi njen komad te opisuje proces oporavka I svega što on nosi. Ključno pitanje je da li je povređeno izvođačko telo I dalje funkcionalno.

Događaj br.4 – 9.03.2019.

 

U subotu vam sledi jedna tribina I to kakva. Besplatna.Tema je “Trauma I različiti psihoterapijski modaliteti” . Dešava se na Fakultetu za medije I komunikaciju, sala 8 na 4. spratu od 10h.

U opisu događaja stoji sledeće: “ Naši eminentni stručnjaci će prikazati kako različiti psihoterapijski modaliteti koncipiraju I tretiraju različite vrste trauma.”

1.Psihoanaliza I psihoanalitička psihoterapija-dr Marija Đurović

2.Egzistencijalistička psihoterapija-Vladan Beara

3.Telesna psihoterapija- Slađana Đorđević

4.Somatic Expirience and Trauma healing- Jelena Marković

5.Racionalno emotivno bihejvioralna terapija/kognitivno bihejvioralna psihoterapija-dr Danijela Mešković…i još puno toga što će zaokružiti Shema terapija i Marko Tomašević.

Moderator je prof. dr Tijana Mirović

Događaj br.5 – 10.03.2019.

 

Za nedelju jedno uživanje u ukusima i mirisima. Reč je o Belgrade Cheese Festival-u. Dešava se u Domu omladine Beograda po 9. put. Traje dva dana. 9. i 10. marta u vreme od 10 do 20h. Cena ulaznice je 250 din. I to ne samo da biste kročili na ovaj događaj već i da biste mogli da degustirate sireve i delikatese na štandovima izlagača.

Ovako su opisali dešavanje „Imaćete priliku da probate retke i neobične vrste sireva i uživate u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima. Takođe i u poslasticama sa sirom. Na festivalu će biti izloženo na 3 nivoa oko 300 sireva. Zemlje porekla su : Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, CG, Francuska, Italija i Slovenija.

Maša Kočović

🖊️ Maša Kočović

Voli ljude i situacije. U stalnom traganju za odgovorima.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: