Pre nekolika dana sam svom prijatelju rekla da se ne osećam najbolje i da sam izgubila fokus. Prvo se našalio i rekao da je to od vrućine. Nije mi bilo baš duhovito. Ali, onda je dodao..“Pa, retko ko i ima fokus. Samo radi. Bori se.“ Inače, isti taj moj prjatelj je bio u MENSI. Da se testira i kaže da nije ni pitanja razumeo, a kamoli da je  na nako od njih dao odgovor. I eto. Za mene je jedan od pokazatelja inteligencije kad neko kaže pravu stvar u pravom trenutku.

A sada, put pod noge. Zašto?? Zato što odlaskom na preporučene događaje razbijate jednu po jednu predrasudu. A znate šta to znači? Još više sjaja i još jedan korak na lestvici civilizacije za vas. Sijajte sijajte i ne prestajte.

Vraćamo se terminu. Jer, bez teorija ne možemo. One pokreću i menjaju svet..

Pojam je KIBORG

Kiborg (cyborg) je artificijelni (tehnobiološki) organizam. U žargonima teorije umetnosti i kulture razlikuju se dva koncepta: (l) robot je artificijelnotijelo različito od drugih tela i izdvojeno iz prostora, a vođeno zadatim algoritmom biološkog (ljudskog) subjekta, i (2) kiborg je artificijelni regulacijski sistem uspostavljen izmedu biološkog organizma i elektronsko-mehaničkog sistema.

U metaforičnom smislu kiborgom se naziva svako artificijelno telo, otelotvorenje ili oprostorenje, od video-kompjutorske instalacije preko mehaničkih lutaka ili bioloških  tijela s protezama do kibernetičkih produkata (robotika) ili naučno-fantastičnih projekcija paramitoloških bića (s drugih planeta ili proizvedenih u elektronskim i genetičarskim laboratorijima). Kiborg je metaforično biće neograničenih mogućnosti travestiranja (regulacijskog preoblačenja i maskiranja) u svetu elektronske simulacijske realnosti.

U filozofskom smislu kiborg je: (a) biće nastalo sintezom bića i nebića (metafizika mašine, metafizika drugog tela od biološkog tela, drugog života od biološkog života)~ (b) analitičko biće koje je posljedica (hardverska realizacija) analitičkih propozicija tehnike (filozofija jezika, filozofija mašina), i (c) ono što pokazuje interaktivne veze između prisutnosti (ontologije), izgleda (morfologije) i pojavnosti (recepcije, potrošnje) prostorno vremenskog događaja artificijelnog sveta (fenomenologija). (Izvor: Miško Šuvaković „Pojmovnik suvremene umjetnosti“

 

1.događaj (22.06.2019.)

 

Šta: Dobre navike, junska šetnja kroz savremenu umetnost Beograda Gde:Remont-nezavisna umetnička asocijacija Kad: 11do 14h Koliko: Ne košta ništa, a mnogo vredi

 

Proći će se kroz trenutne izložbe u samoj galeriji Remont, zatim Kulturnog Centra Beograda tj u  galeriji Podroom. Za kraj, biblioteka Gete Instituta. Samo dođite, nećete se pokajati. Prošetaćete, obići i saznati.

 

2.događaj(25-28.06.2019.)

 

Šta: 8. Beogradski Festival Evropske Književnosti Gde: Dom Omladine Beograda Kada: 25-29.06. Koliko: For free, verovali ili ne

 

Filmska, književna i likovna nedelja. Kakva? Veoma uzbudljiva. Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa moći ćete da ispratite šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzinih gostiju Fetivala. Četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu. Takođe, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve. Uživajte. Slušajte, pazite, napredujte.

 

3.događaj(28-30.06.2019.)

 

Šta: Afro Festival Kad: 10-18h Gde: Muzej Afričke Umetnosti Koliko:200 din platiš na ulazu, osim ako imaš 6 godina ili manje..onda platiš 0.

Dakle, radionice za najmlađe; performansi; prodajne izložbe autentičnih predmeta iz Afrike(prodajni bazar); ples i muzika; mankala; pa naravno i DJ.

Ostaje samo da prepustite svoja čula magičnim afričkim čarima, upijete deo njihove kulture i postanete još bolja verzija sebe.

4.događaj(01.07.2019.)

 

Šta: Orgulje u savremenim muzičkim tokovim Kad: 20:30-22:30h Gde: Kulturni Centar Beograda Koliko: Ne košta ništa

Ne znam tačno zašto, ali sam zaređala sa Festivalima. Tačnije, nisam ja nego je to doba godine. Počelo je leto danas. Zvanično. Nadam se da neće ostati u senci kiše. Nego, evo nešto jako lepo. Za vaše uši, a oplemeljuje. Milena Đukanović, orguljašica; Branko Trijić, gitarista; Bojan Ivković, perkusionista. Oni će biti zaduženi za to da iz KCB-a izađete preporođeni.

 

5.događaj(03.07.2019.)

 

Šta: Predavanje„Tajne mozga: Možemo li kontrolisati druge pomoću naših misli“Kad: 19-21h Gde: Share Square Koliko: 300 RSD

Ovo svakako zvuči primmljivo. Ne znam koliko vas je imalo priliku da odgovori na ono pitanje: Koju bi moć voleo da imaš? E, ja bih volela da čitam misli drugim ljudima. Iako mi je nekad teško i svoje da formulišem. No, ovde ćete naučiti kako mozak funkcioniše. Na koji način pamtimo i kako čula opažaju. Kako: Kroz interesnatne eksperimente koji daju odgovore podsredstvom neuronuke i elektrofiziologije.

Predavač Greg Gage može da kontroliše vaše pokrete, natera bubašvabu da „igra“ i još mnogo toga. Primamljivo, zar ne ?

Toliko. Volim vas, grlim i ako me na nekom događaju ugledate, javite se. Biće mi drago. A znate zašto? Zato što treba svoje vreme iskoristiti na nabolji mogući način. Srećno!

 

Maša Kočović

🖊️ Maša Kočović

Voli ljude i situacije. U stalnom traganju za odgovorima.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: