Jea, a sada „5 događaja u 12“. Baš dobar spoj. Dosta neradnih dana u nizu. Jedino su problem vremenske (ne)prilike. Hladno, oblačno i kišovito. Pre bismo se lenjo sklupčali na trosed i gledali tv nego zaboravili na temperaturu i izašli iz kuće. Ali, zašto je tako? Realno, retko kad će temperatura, pa i druge okolnosti u životu, biti idealne. Da li to znači da dosta toga treba da propustimo ili ostavimo za kasnije? Naravno da ne. Jer, neke stvari jednostavno nemaju reprizu. I zato, sledi vaših omiljenih 5 događaja u 12. Zapravo, prvo novi pojam a onda i predlozi. I kako uvek kažem, posle ovoga ćete sigurno isijavati još više.

Danas vam predstavljam dekonstrukciju. U pitanju je Poststrukturalistički filozofski i teorijski pristup raspravi, analizi, prikazivanju i simulaciji uslova, granica, paradoksa i prirode filozofskog diskursa. Dekonstrukciju je kasnih 60-ih godina utemeljio Žak Derida, francuski filozof. Krajem 70-ih i tokom 80-ih ideja dekonstrukcije je primenjena na teoriju i prakse arhitekture, filma, slikarstva, pozorišta…

Teorija dekonstrukcije polazi od kritike zapadne metafizike koja se temelji na semantičkoj povezanosti jezika i sveta. Ona pokazuje da značenja diskursa filozofije, nauke, ideologije, psihoanalize i književnosti nisu prirodna značenja nego proizvodi specifičnih istorijskih diskursa kulture. Istina se ne otkriva u metafizičkim odnosima sveta i jezika nego u mogućnostima prikazivanja jezika jezikom. Dekonstrukcija je kritika jakog celovitog diskursa koji teži jednoj istini i utvrđenom metajezičkom i teorijskom poretku. Derda smatra da se kroz umetnost razotkriva i sama filozofija koja dolazi pre nje.

Ovaj pojam, kao veoma značajan, je zahtevao malo više reči. Ali, ne zamerite. Bitno je da ste ga razumeli jer je veoma važan u sagledavanju života. U otklanjanju svega onoga što je nametnuto, a prikazano sasvim drugačije.

A, evo i predloga:

1.događaj(30.04.2019.)

Za početak, upoznavanje sa drugom kulturom kao jedan od načina za proširivanje vidika i smanjenjem predrasuda.

Šta: Dani kulture Ankare u Beogradu Mesto: Hotel Slavija Vreme: 17-21h

Uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske i Instituta Yunus Emre 30. aprila 2019. godine u Beogradu se održavaju „Dani kulture Ankare“.
Pozvani su svi Beograđani i turski državljani koji žive u Beogradu na aktivnost koja će se održati u hotelu Slavija od 17 do 20 časova.

2.događaj (02.05.2019.)

Sada, na red stupa i malo egzotike kroz dodir sa životinjama(gmizavcima) kao načinom prevazilaženja strahova.

Šta: Gušterisanje u Javnom akvarijumu i tropikarijumu Mesto: Milenka Vesnića 3 Vreme: 10-18h

Ukoliko se plašite zmija i guštera, dođite. Videćete da oni i nisu tako strašni. Izlaskom iz komfor zone, učinićete svoj život bogatijim.

Inače, obezbeđeni su piće i gricklice.

3.događaj (04.05.2019.)

Smatram da je bez teatra život prazan. Zato, evo i jedne fine predstave sa uvek aktuelnom temom. Što bismo rekli „svetski“.

Šta: Predstava „Tako je to u svetu“ Mesto: Centar za kulturu „Vlada Divljan“. Vreme: 20-21:30h. Ulaz: Besplatne karte se mogu podići u samom Centru od 16-20h (počevši od 23.04.) Režija i tekst: Nikola Masal Igraju: Tijana Milošković, Danijela Sarapa, Nikola Masal, Nikola Dragašević, Nikolina Kokunešovski, Janko Balšić, Nikola Sretenović..

U pitanju je komad koji na duhovit način prikazuje malograđanštinu. Način upotrebe reči „svetsko“ otrkiva dosta toga o junacima, o nekima od nas. Preispitajte se. Pre toga, pogledajte!

4.događaj(08.05.2019.)

Ako želite da radite nešto novo i kreativno i to rukama, imam predlog za vas!

Šta: SITO Štampa-Sitomagija Mesto: Nook ArtHub Vreme: 18-21h Ulaz: 200rsd (Mesta su ograničena, svoje možete rezervisati na [email protected] ili na broj 064 302 55 73) Mentor: Irena Petković

U pozivu piše: „Upoznavanje sa kreativnim mogućnostima stvaranja ilustracije-crteža koji će kasnije putem ove tehnike učesnici moći da prenesu na ceger,papir ili majicu. Proces stvaranja idealnog crteža za sito štampu jeste i sama kreativnost odabira različitih tekstura, formi i oblika u negativu, koji kasnije postaje jasna slika koja propustom boje kroz sito postaje štampani otisak.

Crteži se skeniraju, obrađuju u Photoshopu i postaju finalni rezultat prvog dana radionice.“

5.događaj(11.05.2019.)

Evo prilike da malo izoštrite oko. Pogledajte..

Šta: Mala škola fotografije Mesto: Božidarac Vreme: 13:30-15h

Mala škola fotografije održavaće se subotom od 13:30 do 15 časova tokom aprila i maja. Osim teoretsko praktičnih predavanja subotom, nedeljom će se organizovati i manje foto ture koje će uključivati Narodni muzej, Istorijski muzej, Kalemegdan, Zoološki vrt…
Projekat je sufinansiranjem podržao i Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda.

Kao što ste mogli da primetite, akcenat je stavljen na razvoju kreativnosti. Mislim da treba razvijati sve strane svoje ličnosti i konstantno se usavršavati. Srećno i vidimo se negde!!

Maša Kočović

🖊️ Maša Kočović

Voli ljude i situacije. U stalnom traganju za odgovorima.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: