Praznici su pred vratima i polako nas sve hvata praznična euforija. Iako nam je prestonica okićena još od novembra meseca (ako ne i ranije), verujem da većina nas tek sada razmišlja o ukrasima, planira doček i kako će provesti par dana odmora od faksa/posla. Neminovno je smišljati poklone za drage ljude, ali i praviti listu želja šta bismo mi voleli da dobijemo i planove kako to iskamčiti. Mada se radujemo lepom osećaju kada usrećimo nekog drugog, jasno je da uživamo i kada dobijemo poklon.

Zato je Lifehacker za vas spremio specijalnu prazničnu nagradu igru u kojoj ćemo, gle čuda, deliti knjige! (Zapravo je razlog taj što je autorka članka veliki knjigoljubac i voli da poklanja knjige!) Sve informacije potrebne za učešće u darivanju nalaze se na našoj fejsbuk stranici.

Nadamo se da će vam ove knjige ulepšati predstojeće hladne dane! Neka praznici počnu!

1. „Fantom iz opere“ – Gaston Leru

Velika ljubav postaje mračna i smrtonosna opsesija. Pozorištem luta duh, čovek koji je duboko zaljubljen u devojku po imenu Kristin Daje. Dok vreme ističe, on postaje sve smeliji i opasniji. Postoji samo jedan način da se Kristin spase – da se otkrije postoji li taj duh zaista, ili je samo fantom?

Prema ovom romanu rađeni su mjuzikli, a već godinama se nalazi na standardnom operskom repertoaru.

…senka se okrenula prema meni, video sam užasnu mrtvačku glavu, koja me je streljala pogledom užarenih očiju. Osetio sam se kao da sam licem u lice sa đavolom, i u prisustvu te nezemaljske aveti, srce mi je stalo, hrabrost me je izdala…

2. „Kuda je otišla“ – Gejl Forman

Nastavak romana Ako ostanem. Radnja je smeštena tri godine kasnije, glavni junaci ove ljubavne priče se ponovo sreću i oživljavaju uspomene. Oni shvataju da kako bi neke rane zacelile, ponekad je potrebno da prođe vreme. Njihova priča nadilazi gorčinu i žal za prošlošću, podsećajući nas da je ipak možda dovoljno samo – voleti.

Prvi deo inspirisao je film If I stay (2014) sa Chloe Grace Moretz u glavnoj ulozi. 

Publika nastavlja da peva, ponavljajući moje molbe, a ja nastavljam da sviram gitaru  sve dok ne priđem dovoljno blizu da joj vidim oči. A onda počinjem da pevam refren. Njoj. A ona mi se smeši, i kao da smo sami tu, jedini koji znaju šta se događa. Da je ova pesma koju zajedno pevamo ponovo napisana. Nije više ljutita molba upućena praznini. Ovde, na pozornici, pred osamdeset hiljada ljudi, ona postaje nešto drugo. Postala je naš novi zavet.

3. „Sense and sensibility“ – Jane Austen

Za sve ljubitelje i kolekcionare klasika na engleskom jeziku, tu je verzija drugog najpoznatijeg romana Džejn Ostin, Razum i osećajnost. Kao i svi njeni romani, smešten u viktorijansku Englesku, govori o ljubavi, običajima, ali i predrasudama i razumu koji su vrlo često najveća prepreka ljubavi.

Romani Džejn Ostin su često ekranizovani, a kada je u pitanju Razum i osećajnost, možemo izdvojiti mini-seriju iz 2008. godine i filmsku verziju iz 1995. godine sa Emmom Thompson i Kate Winslet u glavnim ulogama.

I suspect, said Elinor, that to avoid one kind of affectation, Edward here falls into another. Because he believes many people pretend to more admiration of the beauties of nature than they really feel, and is disgusted with such pretensions, he affects greater indifference and less discrimination in viewing them himself than he possesses. He is fistidious and will have an affectation of his own. 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.