Nova sezona Nacionalne Košarkaške Asocijacije – NBA je uveliko u toku. Posle dužeg vremena Srbija, zemlja košarke, imaće svoje predstavnike u različitim NBA franšizama i time postati država sa najviše igrača koji su nastupali ili nastupaju u najjačoj ligi sveta. Srbija, sa 30 igrača, je na tronu NBA smenila Francusku (Izvini, Žofri) koja je do ove godine bila prva sa 29 igrača.

Period s početka novog milenijuma, kada smo ostajali budni do kasno u noć ili se budili u zoru kako bismo ispratili utakmice Vlada Divca i Peđe Stojakovića u dresovima Sacramento Kingsa i navijali da baš nekod od ,,naših” osvoji čuveni šampionski prsten, definitivno nije daleko iza nas. Pravi ljubitelji košarke ponovo će zdušno bodriti naše tamo ,,preko bare”.

Koga ćemo to gledati?

Ove sezone Srbiju će u NBA predstavljati petorica veličanstvenih počevši od Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i Bobana Marijanovića, koji su svojim košarkaškim kvalitetima već dokazali da zaslužuju da budu deo NBA lige i od kojih se očekuje da ove godine budu bitan faktor u svojim ekipama. Od ove godine, ,,novi kolačići” su Miloš Teodosića i Bogdan Bogdanovića kojima je Evropa postala tesna i od kojih očekujemo sjajne partije, puno poena i asistencije od kojih zastaje dah. Osim na terenu, svoje predstavnike imaćemo i na drugim važnim pozcijama. Čak tri pomoćna trenera (Igor Kokoškov, Darko Rajaković i Ognjen Stojanović) mogu se pohvaliti da su ,,naše gore list”.

Nemanja Bjelica ove godine nastupa za ,,Minesota Timberwolves“, Nikola Jokić igra za ,,Denver Nuggets“, Boban Marijanović za ,,Detroit Pistons“, Miloš Teodosić za ,,Los Angeles Clippers“, a Bogdan Bogdanović za  ,,Sacramento Kings“.

O čemu se radi?

NBA liga je podeljena u dve konferencije, Istočnu i Zapadnu. Obe konferencije imaju po 15 timova. Teo, Bogdan, Joka i Bjelica nastupaće u Zapadnoj konferenciji, dok će jedini naš predstavnik u Istočnoj konferenciji biti Bobi. Nakon završetka regularnog dela sezone, po 8 timova iz obe konferencije nastavljiće da igra plej-of, čiji će se pobednici sastati u finalu NBA lige gde će se boriti za šampionski prsten.

NBA

Mapa NBA konferencije

Srbi i NBA

Popularnost NBA na našim prostorima je velika. Još od početka televizijskog emitovanja utakmica devedesetih godina, mnoge generacije su odrastale uvežbavajući bravure Džordana, Divca i Stojakovića na košarkaškim terenima širom zemlje. Nakon toga usledilo je zatišje, a NBA su pratili samo istinski zaljubljenici u škripu patika po parketu i zveket mrežice kroz koju prolazi lopta. Iščekujući bolja vremena za srpsku košarku u svetu, svi smo priželjkivali nove mlade nade čije ćemo uspehe pratiti i slaviti kao spostvene.

 Isčekivanju je došao kraj, sezona je počela, a Srbija će gledati naše košarkaše. Navijaćemo da budu najbolji, da pokažu i dokažu zašto smo zemlja košarke i da vrate decu na terene. Srećno momci!

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Autor: Milena Radivojević