Danska je zemlja najsrećnijih ljudi na svetu, kako su pokazala neka istraživanja. S druge strane, danski filmovi se često bave problemima savremenog društva. Mnogi biseri danske kinematografije nam na realan način prikazuju svakodnevnicu i ljudsko suočavanje sa njom. Neke od njih ćemo imati prilike da pogledamo u narednih nekoliko dana na manifestaciji koja će se održati u Beogradu.

Danska kinematografija je jedna od vodećih u svetu, iako je većina nas retko kad imala prilike da pogleda neki danski film. Mnogi danski glumci, režiseri i producenti su svetski poznati i priznati: Mads Mikkelse, Nikolaj Coster-Waldau (Džejmi Lanister iz serije „Igre prestola“), Jean Hersholt, Benjamin Christensen, Peter Elfelt, Ole Olsen itd. Neki od navedenih glumaca i režisera proslavili su se nemim filmovima, koji su bili veoma popularni u Danskoj u periodu zlatnog doba danske kinametografije (1910).

Dani savremenog danskog filma u KCB-u

Održavaće se 20-24 aprila u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu. Festival će otvoriti Danica Ćurčić, danska glumica srpskog porekla koja igra u dva filma iz ovog ciklusa. Ona je počasni gost ove manifestacije. Prikazaće se devet filmova koji većinom obrađuju tematiku porodičnih i romantičnih odnosa u kontekstu svakodnevnog, savremenog života. Na programu će se naći:

20.04. u 20h – Tiho srce (Stille hjerte)

21.04. u 19h – Riba sunce (Klumpfisken)
           u 21h – Da skratimo priču (Lang historie kort)

22.04. u 19h – Rosita (Rosita)
           u 21h – Druga šansa (En chance til)

23.04. u 19h – Cirkuska dinastija (Cirkusdynastiet)
           u 21h – Ključevi kuća ogledalo (Nøgle hus spejl)

24.04. u 19h – Prirodni poremećaj (Naturens uorden)
           u 21h – Idealista (Idealisten)

Kulturni centar Beograda je u saradnji sa Ambasadom Danske za nas pripremio ovaj ciklus dugometražnih savremenih danskih filmova, ali i nekoliko kratkometražnih, koji će se prijektovati u filmskoj galeriji KCB-a. Kratkometražni filmove koje ćemo imati prilike da pogledamo su: Praznina (Void), Sedam brodova (Seven boats), Braća po oružju (Våbenbrødre) i 2 devojke 1 torta (2 piger 1 kage). Karte se mogu kupiti od 16h do 21h u Dvorani Kulturnog Centra u Beogradu.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

Autor: Tamara Stojanović