U toku je nedelja viteštva. Po mišljenju mnogih, to je davno izumrli zanat. Ipak, Kraljevski red vitezova ga uprkos vremenu održava u životu. Tako će i ove godine naš glavni grad biti domaćin atrakcije po imenu Vitez fest.

Vitez fest se održava na praznik Cveti, 8. i 9. aprila na Kalemegdanu. Praznik je prvenstveno namenjen deci (zbog čega se i održava na Vrbicu) i njihovim roditeljima, što i poručuje njihov slogan – Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze! Dani viteštva nikako nisu samo to. Oni su uz Vitez fest prava atrakcija za odrasle, ali i turiste.

Festival povezuje vreme viteštva i moderno doba. Osmišljen je kao interaktivna bajka koja na vrlo lep i konkretan način predstavlja ideje, etiku, estetiku i plemenitost viteštva i tog zanata iz nekog drugog vremena. Program je osmišljen tako da rasplamsa maštu čak i onih koji nisu inače preterano očarani ovim dobom i idealima.

Festival kuva muzičke, pozorišne i razne druge umetničke događaje. Kad smo kod kuvanja, biće predstave i zdrave hrane, ali i one koju su negovatelji viteštva nekada jeli. Naravno, biće tu i mačevanja, lukostreličarstva, izlaganja domaćeg oružja, ali će i strani gosti izlagati opremu viteza sa njihovih podneblja. Neće biti zapostavljena ni moda, ali ni nauka. U planu su i okrugli stolovi, kao i razne radionice. Biće i sportskih događaja.

Šta je vitez bez plemićke podloge? Vitez fest, odnosno, Kraljevski red vitezova podržava NJKV Linda Karađorđević sa svojim sinovima, prinčevima, Mihailom i Đorđem Karađorđević. Podržava ih i srpski Patrijarh. U red vitezova ulaze mnogobrojni ugledni umetnici, akademci, sportisti i javne ličnosti. Dugi niz godina saradnju ostvaruju i sa brojnim inostranim organizacijama. Dani viteštva se organizuju od 2004. godine. Kako navode, cilj im je da prerastu u pozitivan domaći brend koji će biti prepoznat svuda u svetu.

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs