Šta zapravo možemo smatrati umetnošću? Da li je umetnost samo slika na zidu, ili skulptura kojoj se divimo kada posetimo vrt neke predivne palate ili umetnost može predstavljati nešto čemu se ne mora odmah videti smisao i svrha? Šetajući od eksponata do eksponata na izložbi Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost dogmatizmu nailazimo na izvesnu mističnost i brojna pitanja o kojima ćemo još dugo razmišljati nakon što napustimo galeriju.

Pažljivo posmatrajući eksponate na kojima su studenti Istorije umetnosti tako marljivo radili, osetila sam kako u mojoj glavi navire bujica pitanja kojima još uvek ne mogu da pronađem odgovor. Šetajući laganim tempom i sa velikom radoznalošću promatrajući svaki segment onoga što je izloženo, našla sam se zbunjena pred naizgled potpuno običnim predmetom.  Kako terazije, iza kojih se nalaze neobične skice, mogu dovesti do neverovatne zbunjenosti? 

Usmerivši svu svoju pažnju na skice, zatim na terazije, pa ponovo na skice, shvatila sam da tu nešto ne štima. Izdaleka, izgledalo je lišeno kompleksnosti i zračilo je jednostavnošću. Međutim, nije sve tako jednostavno. Isprva sam pokušavala da razumem značenje eksponata gledajući ga iz svih mogućih uglova, ali da budem iskrena – ni sada ne razumem u potpunosti.

Sa strane stoji zapis „Bilo šta može biti umetnost“. Krenulo je da se odmotava klupko i počela sam donekle da razumem. Svakako, nešto što posmatraču deluje besmisleno i praktično neupotrebljivo može biti umetnost. Nije jedina suština umetnosti razumeti je u potpunosti, već je i doživeti. Zašto uvek moramo da smeštamo stvari na skalu i da određujemo u kojoj je meri nešto umetnost ili nije umetnost? Stalno težimo ka tome da u svemu pronađemo smisao, a ako ga ne pronađemo uporno ćemo pokušavati da izmerimo besmisao. 

Nakon dubokog razmišljanja, odlučila sam da treba uživati u tajanstvenosti i prepustiti umetnosti da nas upozna sa svojom pričom. Ostavljajući nas zbunjene ili nam razrešavajući davno nastale dileme, treba je doživeti i poštovati. Posetite izložbu Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost dogmatizmu u likovnoj galeriji KC Beograd koja traje do 2. februara, uživajte u tajanstvenosti i dopustite da vam umetnost postavi nekoliko pitanja! 

„Najlepše što možemo doživeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osećaj koji stoji u zametku svake umetnosti i nauke…“ – Albert Ajnštajn

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

Autor: Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po